Humana Ekeliden AB

Vi bedriver verksamhet för vuxna med behov av stöd enligt LSS (personkrets 1 och 2). Vi erbjuder gruppbostäder, daglig verksamhet samt fritids-, semester- och Snouezelverksamhet.

Vår verksamhet i sin helhet

Vår verksamhet ligger i natursköna Tyringe, en vacker kurort med närhet till natur och rekreationsområden. De allmänna kommunikationsmöjligheterna är goda. Våra kunder har egna lägenheter i gruppbostäder med 4-5 boende i varje hus. Varje lägenhet har eget kök och ett stort badrum. De flesta lägenheterna är i markplan med tillgång till egen uteplats där man kan ha egna utemöbler. Personal finns på alla boenden, dygnet runt.

I huvudbyggnaden inryms administration, Daglig verksamhet och Snouezel. Två bussar och en personbil finns att tillgå för utflykter på fritiden. Ekeliden äger också en handikappanpassad semestervilla vid Finjasjön med egen strand.

Vårt arbetssätt

All omsorg på Ekeliden utgår från varje individs önskemål, behov och förmåga. Vi arbetar efter vår vision: "Alla har rätt till ett bra liv" och som ett led i detta arbetar vi fortlöpande med värdegrundsfrågor och ett gott bemötande i varje situation. Vi som personal ska vara ett hjälpmedel för våra kunder och vi värnar om våra kunders självbestämmande och delaktighet, vi finns här för dem och fokus för vårt arbete är alltid deras bästa och välmående.

Vår historia

Ekeliden startades 1923 av syster Hulda Englund och var då ett hem för utvecklingsstörda barn. På 1950-talet bodde 105 barn i vår huvudbyggnad som vi idag kallar Annexet. Det var en tid då barn med funktionshinder ofta lämnades bort som små. Huldas brorsdotter Stina Åslund övertog verksamheten efter Huldas död, då Stina 1974 bildade stiftelsen Ekeliden. Under samma period ändrades lagstiftningen och barnen flyttades hem till sina hemkommuner. Ekelidens målgrupp blev då istället personer över 18 år. Sedan 2013 drivs Ekeliden av omsorgsföretaget Humana som förvaltar denna verksamhet och dess imponerande historia på bästa sätt.

Vår Daglig verksamhet

Samtliga boende hos oss erbjuds daglig verksamhet måndag till fredag kl. 09:30-15:00 men vi gör alltid en individuell bedömning. På daglig verksamhet erbjuds friskvård, sång, musik, data och datakommunikation, nutidsorientering, sång och teater, spel och pussel, utearbete, monteringsarbete, skapande verksamhet i form av akrylmålning, korttillverkning, pärlverkstad, lera, vävning, broderi, film och foto samt Snouezel och taktil beröring. Vi anpassar verksamheten efter våra deltagares behov och önskemål.

Vår Snouezel verksamhet

Ordet Snouezel står för sinnesstimulering. Metoden började utvecklas för 30 år sedan som ett sätt att ge gravt utvecklingsstörda ett rikare liv. Idén är att locka till både avslappning och aktivitet. Behovet av trygghet ska tillgodoses för att individen ska få mod att utforska sin omgivning. Snouezelen ska hjälpa individen att hitta vägar till stimulans genom vistelse i rum som är byggda speciellt för att stimulera våra sinnen. På Ekeliden finns flera olika sinnesrum. 

Kontakt

Verksamhetschef

Sara Rydén

Tel: 0451-70 59 25, 076-893 46 84

sara.ryden@humana.se

Adress

Ekeliden
Nils Anderssons gata 5
282 31 Tyringe

Humana AB

Regionchef LSS, Humana Omsorg

Annette Lundblom
Tel: 072-585 31 21
annette.lundblom@humana.se

Daglig verksamhet, bokning av Snouezel och Villa Benesi
Tel: 0451 – 599 93
dagligverksamhet@humana.se

Emanuel Södervall