Kultur och nöje

Vi arbetar ofta med förebilder eftersom våra kunder är otroligt häftiga och gör många saker som kan inspirera andra. Här har vi samlat tips och inspirationsmaterial kring resor, sex, träning m.m.

Festivalguide – tips från Nattis

Att åka på festival är kanske den mest otänkbara grejen en funkis kan göra. Men, so what? Klart att det går. Jag har varit på festival två gånger och tycker att det är världens bästa upplevelse. Här är mina festivaltips!

1. Assistansen

Beroende om man har assistans eller inte så är det ju steg ett i planeringen, annars blir det ju ingen festival. Hur många behöver du ha med dig? Vilka? Hur ska de jobba? Bo? Dessa frågor bör du ställa dig. Jag tror att en assistent får jobba högst 24 timmar per pass. Beroende på hur långa passen är måste assistenten minst ha 11 timmars vila mellan passen. När jag åker iväg brukar jag ha två assistenter som jobbar ca 12 timmar på dagen eller natten. Jag tycker det är en bra lösning då man alltid har en extra om den ena skulle bli sjuk.

Mina assistenter brukar bo i mitt tält då mina också gillar festivallivet. Assistansbolaget ska stå för resan, boendet och maten på assistentens pass. Reseersättning och traktamente ingår.

Hur gör jag om assistenten inte vill åka?
Du kan ändra schemat max två veckor i förväg och då måste assistenten åka. När jag skulle till SRF hade jag dock tight med personal. Men då skrev jag ett inlägg på Facebook och sökte assistenter, och fick napp.

Tips: Var lyhörd om det finns något din assistent vill se på festivalen. Har man två assistenter med sig kan de oftast deala vad de vill se. Det uppskattas!

2. Tåg och utomlänsresor

Festivaler brukar ha direktbussar, men jag brukar ta tåg då det är lättare med permon. De flesta tåg har rullstolsplatser men dubbelkolla ändå. Det står på det tåg du klickar på på SJ.se. Om du vill åka färdtjänst i ett annan län måste du beställa biljetter utomlänsresor. Läs om det här. 

3. Camping, permoladdning etc.

Festivaler har flera olika campingar för olika smaker. På Bråvalla bodde jag på Grönvalla där det var betydligt renare än Storvalla. Jag mejlade arrangörerna i förväg angående laddningen av permon och jag fick ladda den på festivalområdet. Vi hade ett jättebra tolvmannatält där permon fick plats. I år har Bråvalla en ny camping, Skönvalla. Där finns el, vattentoaletter och duschar.

På SRF har de faktiskt en handikappcamping. Den var jättebra och inte så lugnt som det låter. Vattentoaletter, duschar och el finns. Detta måste man dock boka i tid.

4. Mat

Har man svårt att äta och åker på sin första festival kan man vara orolig, men lugn.

Jag brukar äta:

 • Barnmat
 • Bröd med mjukost
 • Näringsdrycker
 • Mat från Foodtrucks på campingområdet

Obs att Foodtrucksen oftast bara har plastbestick så om det inte funkar, kom ihåg egna.

5. Övrigt

 • Ta med en varmfilt om du fryser lätt
 • Byt stol eller lägg dig så du inte får ont i rumpan/ ryggen
 • Om du ser en snygging och pratar otydligt, skriv på mobilen
 • Kolla med läkaren hur det är att dricka alkohol med eventuella mediciner
 • Var rädd om dig och du måste aldrig göra något med någon...
 • ... men om du vill så kör hårt och kom ihåg att eventuellt använda en kondom
 • Varannan vatten!
Kontakta oss
Sök jobb här