Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

Möt Eva på Humana Ekhaga

Egentligen ville Eva Hedlund inte flytta till ett äldreboende, men när maken gick bort i början av 2000-talet övertalade barnen henne. Idag ångrar hon inte det en sekund.

Två bilder på äldre dam. På ena bilden håller hon upp ett fotografi och på andra en vävd tavla

– Jag trivs verkligen jättebra här. Personalen är fantastisk och det händer saker hela tiden, säger Eva. Hon sitter i caféet på Ekhaga äldreboende i Onsala utanför Göteborg. En trappa upp har hon sin lägenhet, men hon tycker om att vara i de gemensamma lokalerna och umgås med de andra. Det sociala livet är viktigt.

– Vi har gympa flera gånger i veckan och förra veckan fick vi prova yoga. Det var alla tiders. Dessutom har vi bingo och pubkväll en gång i månaden. Då blir det dans, säger hon och ler. Det är svårt att tro att Eva är 94 år. Hon går förvisso med rullator, men ger ett piggt och nyfiket intryck och skrattar ofta och gärna. Förutom den nedstämdhet som kom i samband med hennes makes bortgång har hon alltid haft god hälsa.

– De enda gångerna jag legat på sjukhus var på BB när barnen kom, men annars har jag fått vara frisk. Det är nästan så att jag ibland undrar över det själv – är jag verkligen 94 år? Min enda sorg är att jag fått ögonproblem med gula fläcken som gör att jag ser dåligt, säger hon. Synförsämringen gör att hon inte längre kan ägna sig åt väveri, ett av hennes intressen. Hon visar fram några vackert vävda tavlor, bland annat av en fågel och en solnedgång över Tösaviken där hon och maken länge hade ett sommarhus. Idag har barnen tagit över sommarhuset. Fågelmotivet har också en personlig koppling, det visar sig att Eva är en hängiven fågelskådare. Sedan letar hon fram några fotografier av Gustav V som tagits av hovfotograf Herman Bergne vars ateljé vid Hamngatan hon arbetade i under flera år i slutet på 1940-talet.

– Jag gjorde först praktik i en fotoateljé i Hudiksvall och flyttade sedan till Stockholm och började arbeta på Ateljé Bergne. Jag minns en gång när vi skulle fotografera Gustav V och hur vår nuvarande kung satt i knäet på honom. Bergne var den tidens store fotograf, vi fotograferade alla som Jussi Björling, Prins Bertil, Drottning Sibylla. Det var verkligen en spännande tid, säger hon. Livet på Ekhaga är förvisso mindre glamoröst men inte för den sakens skull tråkigare.

– I min ålder får man ta det en dag i sänder, men det här är nog det bästa äldreboendet som finns. Jag skulle inte kunna ha det bättre, säger Eva med ett leende.

Vi har gympa flera gånger i veckan och förra veckan fick vi prova yoga. Det var alla tiders.