Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

100-årsjubileum på Ekhaga äldreboende firas med tårta och dans

Publicerad: 2015-08-18

På tisdag och onsdag (18-19 augusti) firar Ekhaga äldreboende i Kungsbacka 100 år. Vi firar med ett späckat program med speciellt inbjudna talare och gäster. Folkdanslagets spelmän spelar svenska traditionella låtar och det bjuds på dansuppvisning i färgglada folkdräkter. Det kommer bjudas på tårta och kaffe samt smörgåstårta till kunder och anhöriga på respektive avdelning.

Ekhagas historia

Ålderdomshemmet Ekhaga invigdes den 16 februari 1915. Tidigare hade fattiggården Bränna i Onsala sedan 1870 ägts av Onsala kommun och fungerat som fattigvård, den tidens term för socialvård. Bränna såldes 1914 då kommunalstämman hade beslutat, efter ett ökat behov, att den skulle ersättas av ett nytt kommunalt ålderdomshem.

Onsala var 1914 en plats som främst bestod av sandmark. Det fanns ett fåtal gårdar och omgivningarna var väldigt glesa. Industrialismen hade medfört att allt fler flyttade till städerna och eller utvandrade till Amerika. Gårdarna och jordbruket runt om i Onsala hade därför svårt att få yngre arbetskraft.  Den äldre generationen blev kvar och kom därför att behöva stöttning.

Antalet vårdplatser var från start 12 och ofta bodde man två och två i de små rummen. Utedass fanns på gården och de som bodde på Ekhaga hjälpte till med diverse göromål och köksbestyr.

Genom om -och tillbyggnad år 1961 ökades vårdplatserna till 19. Under åren har Ekhaga byggts till flera gånger, senast 2004-2005. Ekhaga är idag ett stort boende med 94 platser.