Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

Gävle-bockens skapare minns tillbaka

Publicerad: 2017-12-22

För drygt 50 år sedan skapade reklammannen och författaren Stig Gavlén världens största halmbock. Syftet var att dra kunder till Gävles nya shoppinggata, Södra Kungsgatan. Idag bor han på Humanas äldreboende, Södra Centralgatan. Kroppen är inte med längre men blicken är klar.

För drygt 50 år sedan skapade reklammannen och författaren Stig Gavlén världens största halmbock.

Världens största halmbock finns i Gävle. Den har blivit världsberömd på grund av att den så gott som varje år eldas upp. Bocken har alltså gjort Gävle berömt, vilket Stig själv inte riktigt gillar. Han tyckte att man skulle avbryta traditionen i samband med 50-årsjubiléet 2016.

– PR som bygger på eldningsdåd kan inte vara bra, resonerar han.
Sedan han fick en stroke i våras bor han på Södra Centralgatan. Ena sidan drabbades hårdare än den andra, talet vill inte riktigt vara med och skrivhanden är den som fungerar sämst. Väldigt tråkigt för någon som har skrivit flera böcker. Hans trivs i lokalerna och med personalen men tycker att dagarna kan bli långsamma. Som tur är byggs det på tomten precis intill.

– Det är roligt att se hur det växer fram, säger Stig och ler.