Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

Kommentar med anledning av artikel i Nerikes Allehanda den 17 februari

Publicerad: 2022-02-17

Humana delar fullt ut etikexperten Vera Dahlqvists syn att underlivsfotografering är en grov kränkning. Det finns helt enkelt inte någon anledning för oss att ta sådana bilder och sådan fotografering har så vitt vi vet inte heller förekommit under vår tid på Berggården. Vi har gått igenom samtliga arbetsmobiler (som var nya när vi tog över ansvaret i oktober) och varken funnit spår av bilderna eller spår att någon skulle skickat bilder vidare.

Det känns viktigt att slå fast en gång för alla; Humana har inte bett någon att fotografera äldres underliv. Vi har ingen som helst nytta av den typen av bilder och det är svårt att förstå vad NA menar skulle vara syftet från Humanas sida att ta sådana bilder.

Vi har inte sett de bilder som NA och Dahlqvist refererar till, men vi vet att ingen sjuksköterska säger sig ha begärt bilder av detta slag. Ingen av dem säger sig heller ha tagit emot några bilder. Det finns ingen notering i någon boendes journal om att bilder skulle tagits eller behövts tagits. Vi har även talat med medarbetare på boendet och ingen säger sig ha utfört någon fotografering av det här slaget. Ingen chef säger sig heller ha blivit kontaktad av medarbetare med uppgifter om att fotografering ska ha skett. Vi har också uppmanat den eller de medarbetare som har information ska gå till sin chef, antingen anonymt eller öppet.

Vår teori är att bilderna är från en privat mobil från tiden innan Humana tog över Berggården. Sådana här bilder ska inte förekomma inom äldreomsorgen och vi har gjort en polisanmälan för att gå till botten med de faktiska sakförhållandena kring bilderna.

Det här har skapat oro hos boende och anhöriga. Det drabbar även medarbetare som anklagas för att ha gjort saker de inte har gjort.