Hem

Kontaktuppgifter

Hitta ett äldreboende nära dig

Humanas äldreboende finns från Trelleborg i söder till Gävle i norr.

"Aktiviteter skapar mening och syfte, och så är det superroligt!"

Publicerad: 2022-11-23

Elin och Annika jobbar som aktivitetsansvariga på äldreboendet Norrgårdshöjden i Åkersberga, Stockholm. Rollen är en mycket viktig del av arbetet då det skapar mening och syfte i vardagen för våra äldre. Varje dag är unik och fylls med aktiviteter såsom träning, sång, kör och trädgårdshäng. ”After work” är också en mycket populär aktivitet!

- Det viktigaste som aktivitetsansvarig är att vara lyhörd för vad de boende vill göra och inte fastna i gamla vanor, att ta in omvärlden och ha humor och skratta mycket. Allt blir lättare då, berättar Elin Fyr, arbetsterapeut och aktivitetsansvarig på Norrgårdshöjden.

Annika Wallinder, sjukgymnast och också hon aktivitetsansvarig på Norrgårdshöjden, fyller i: - Alla skratt tillsammans med de som bor och jobbar här är det bästa med jobbet, att kunna skoja med varandra trots att vi jobbar med människor med olika sjukdomar och besvär. Man känner att man kan vara sig själv och ha kul, men även gråta om det skulle behövas.Elin och Annika har jobbat på äldreboendet sedan öppning i oktober 2017. Norrgårdshöjden är ett av 24 boenden som Humana driver i Sverige (feb 2022). Varje avdelning har ett mysigt vardagsrum och varje våningsplan har en stor balkong. Det finns trädgård, växthus, spa-avdelning, samlingssal och gym. Äldreboendet är bemannat dygnet runt, såsom alla boenden på Humana.

"Alla skratt tillsammans med de som bor och jobbar här är det bästa med jobbet"

Rollen som aktivitetsansvarig

För Elin och Annika ser varje dag annorlunda ut. Som arbetsterapeut och sjukgymnast arbetar de bland annat med bedömningar av förflyttningsförmåga och träningsbehov, ADL -bedömningar, hjälpmedelsförskrivningar, olika sorters träning individuellt och fallpreventionsarbete. En del är också att ha kontakt med anhöriga, som är en del av teamet. I ansvaret som aktivitetsansvariga ingår att utforma och genomföra utbudet av aktiviteter på verksamheten.

- Det första vi gör är att tillsammans med våra aktivitetsombud (till exempel undersköterskor som finns på varje avdelning), inhämta kunskap om de som bor här, såsom behov, intressen och önskemål. Sen planerar vi aktiviteter och lägger upp dessa på våra digitala infoskärmar runt om i hela verksamheten. Det går även att läsa om kommande aktiviteter på vår hemsida, berättar Annika.

Aktiviteterna är stora som små. De lite mer regelbundna aktiviteterna på boendet är till exempel ”Norrgårdskören” för de som vill vara med och sjunga, handträning och träning i gymmet, Qigong och trädgårdshäng. Större aktiviteter kan vara den årliga Pride-veckan, Norrgårds-wasan under vasaloppsveckan, surströmmingsskiva, Oktoberfest, halloweenfirande och påskpyssel. Här är det bara fantasin som sätter stopp! Aktiviteterna är alltid valfria och anpassas efter varje enskild individ.


Varför har ni valt att jobba på Humana?

- Humana betonade väldigt tydligt vikten av aktiviteter för de boende, vilket är något som är en stor del i vårt arbete som sjukgymnast och arbetsterapeut. Aktiviteter skapar mening och syfte, men även rutiner och en känsla av att gemenskap. En annan anledning är att Humana hade tjänster för oss som var på ett och samma ställe och inte såsom andra företag har med ett mobilt team som åker runt en dag på varje ställe. Det är enligt oss det enda sättet att det blir kontinuitet och kvalitet. Dessutom fångade värdeordet glädje oss båda, för att det är en viktig del i livet! Med äldre kan man verkligen skratta och ha kul tillsammans, svarar Elin.

Ansvar, Engagemang och mycket Glädje

Humanas värdegrundord är Ansvar, Engagemang och Glädje. Alla de orden genomsyrar allt som Elin och Annika står för. De boende står i centrum och Elin och Annika berättar gärna om hur fantastiska de är, alla unika och viktiga på sina egna sätt. Pride är också ett återkommande tema på boendet, med prideflaggor, regnbågsfärger på nyckelband, vilket symboliserar att man får vara den man är och älska vem man vill.

När Elin ska berätta vidare om kulturen på boendet så kommer hon att tänka på några ord en sjuksköterskestudent sa en gång. Då hade studenten hängt med Elin och Annika en hel arbetsdag och sa sedan:

"Ni håller ju på med trevliativ vård!"

(Trevliativ vård= en sammanslagning av orden trevlig och palliativ vård).

Elin avslutar: - Det värmde. För vi vill verkligen att man sista tiden i livet ska få njuta, känna trygghet, har kul och känna att det är meningsfullt att leva. Vi är så tacksamma att få vara en del av det!

Vad gör en aktivitetsansvarig?

Rollen som aktivitetsansvarig är en mycket viktig del av Humanas arbete med äldreomsorgen. Varje verksamhet har en eller flera personer som ansvarar för att planera och genomföra aktiviteter dagligen. Vanligtvis är personen i grunden utbildad arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast, då aktiviteter till stor del handlar om rörelse. Fysisk aktivitet är av stor betydelse för bevarande av hälsa för äldre, enligt forskningen.

Har du frågor om rollen som aktivitetsansvarig eller funderar på att jobba med äldreomsorg?


Humanas jobbportal