Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

Nyhetsbrev 200904

Publicerad: 2020-09-04

Sockerstan, 200904 

HMC byter kontor 
HMC Seniorhälsa har bytt kontor och då behöver alla som har dem som vårdcentral lista om sig. I praktiken är det inga förändringar och ni får bifogat ett brev från dem. Har ni frågor om detta kontakta sjuksköterska hos oss. Vi kommer hjälpa alla boende att lista om sig men kan behöva hjälp med påskrift av några. 

Besök 
För att vi ska kunna fortsätta med besöken ute i trädgården behöver alla följa de rutiner som finns. Anhöriga måste vara utanför staketet och den boende innanför staket på 2 meters avstånd.  

Några anhöriga har hört av sig med synpunkter på att anhöriga går på promenader med boende. De anhöriga som detta gäller uppvisar antikroppar och kan träffas utomhus. De kan gå på promenader och åka på utflykter tillsammans.  

Vi förstår att detta är svårt men i nuläget har vi inget val. Vi måste hålla hårt på det eftersom ni säkert läst om cvoid-19 och vilka förödande konsekvenser det kan ha om ett äldreboende får in smittan. 

Besöksförbudet är förlängt till den 30 september och vi väntar in den 15 september då Folkhälsomyndigheten förmodligen kommer med nya rekommendationer som vi kan förhålla oss till gällande besök. Så fort vi har fått informationen och skapat rutiner här kommer ni informeras. Jag räknar med att det blir senast den 18/9.  

Aktiviteter 
Veckan började med kräftskiva på respektive avdelning i måndags kväll. Det blev en lyckad tillställning med god mat, sång och skratt.  

Vi har spelat ballongtennis, några hade gymnastik utomhus i torsdags, det var blåsigt men det gick fint. Det var kanske sista gången vi har möjlighet att sitta ute. “Minns med musik” i tisdags blev inställt då Ulf var sjuk. Vi ordnade med trädgårdscafé istället och bjöd på nybakad blåbärspaj med vaniljsås. Vi hoppas Ulf är åter nästa tisdag. I onsdags kom Krister och underhöll plan 1 & 2. Några plan har haft melodikryss, det har kommit önskemål om “skivor till kaffet” och även högläsning. Vi avslutar denna veckan med godisvagnen.  

Nästa vecka kommer klass 2 från Anneroskolan hit och sjunger för oss från trädgården. Flera artister är inbokad de kommande veckorna ( bl a Glenn Wish och Helen Persson) så vi håller tummarna att vi får fint väder. 

Vill du bli uppdaterad om våra äldreboendens aktiviteter? Glöm inte att följa oss på Facebook @humanaomsorgeller på vår anhörigportal livet på Sockerstanhttps://prod.humana.se/aldreomsorg/vara-aldreboenden/staffanstorp-sockerstan/livet-pa-sockerstan/ 

Vill du bli uppdaterad om våra äldreboendens aktiviteter? Glöm inte att följa oss på Facebook@humanaomsorgeller på vår anhörigportal livet på Sockerstan https://prod.humana.se/aldreomsorg/vara-aldreboenden/staffanstorp-sockerstan/livet-pa-sockerstan/ 

Personal 
Vi fortsätter testa personal som uppvisar symptom och det har varit flera stycken som testats den gångna veckan. Alla har varit negativa. 

Vi har i dagsläget inga problem att lösa personalbemanningen.  

Sjukfrånvaron är nu på en normal nivå efter att ha varit väldigt ansträngt under sommaren när vi hade pågående utbrott av covid-19.  

Vi fortsätter ha visir på oss inne på avdelningarna och när vi är närmare än två meter till boende. Detta innebär att vi har visir även vid promenader och annan utevistelse tillsammans med boende.  

Övrig info 
Det blir en del upprepning i dessa mejl men eftersom det tillkommer de som vill ta del av nyhetsbrevet så står en hel del information kvar från föregående vecka. Det som inte är aktuellt eller relevant tas bort efterhand. Framöver kommer vi skicka ut nyhetsbrev varannan vecka men skulle det behov uppstå så blir ni informerade direkt. 

Regeringen har beslutat att förlänga besöksförbudet på landets äldreboenden och nu gäller det fram till den 30 september 2020. Vi är otroligt tacksamma för det tålamod ni anhöriga visar.  

Vi fortsätter testa boende med symtom för covid-19 och den senaste veckan har vi testat en boende och provsvaret var negativt. Så fort vi har misstanke om att någon boende har en luftvägsinfektion så sätts personen i karantän och skyddsutrustning används enligt gällande rutinLäkare kontaktas för att få ordination på att ta ett test för covid-19 och i samband med att testet tas så informeras anhöriga av sjuksköterska. Fram till provsvaret har kommit hanterar vi det som att personen har covid-19. Får vi tillbaka att det inte är covid-19 så släpper vi på en del av skyddsutrustningen och hanterar det som en vanlig förkylning. 

Sedan rutinerna från Region Skåne ändrats så ska de som flyttar in på Sockerstan eller varit inneliggande (över natten) på sjukhus provtas. Efter att någon flyttat in eller återvänt så kommer den boende vara i karantän lägenheten (eller avdelningen om det inte går i lägenheten) tills ett nytt prov tas, vilket görs efter 1 vecka.   

Om någon har varit på besök på annan vårdinrättning över dagen så när den boende återvänder behöver han/hon duscha och byta kläder innan för att åter få vistas i allmänna utrymmen igen. 

Vi har tillräckligt med skyddsutrustning och Humana har leverantörer som säkerställer att vi har det vi behöver. Vi fortsätter få den skyddsutrustning vi behöver vilket underlättar vårt arbete. Eftersom vi själva får fram skyddsutrustning har dialogen med Staffanstorps kommun glesats ut men vi har ett fortsatt bra samarbete.  

Vi släpper på restriktionerna för att inte ta emot ätbara gåvor. Enligt Livsmedelsverket smittar inte corona via livsmedel och Folkhälsomyndigheten är av samma hållning. Vi har därför kommit fram till att vi kan släppa på restriktionerna som varit och tillåta anhöriga att lämna ätbara gåvor. Ni lämnar fortfarande gåvan till personal som i sin tur lämnar över den till boende. 

Vi är tacksamma för att ni hjälper oss genom att följa den information som skickas ut. På så sätt gör ni det möjligt för oss att fortsätta arbetet som vi gör för att minska risken att få in covid-19 i huset. 

För råd och stöd  

Det är många som känner oro och rädsla för situationen som vi befinner oss i idag. Har du behov av att prata med någon så finns det flera hjälplinjer som är helt kostnadsfria att ringa. På 1177.se hittar du mer information och tips på vilka du kan kontakta för hjälp och stöd. 

Röda korsets stödtelefon kan du ringa om du känner oro eller behöver någon att prata med. De som svarar har utbildning i psykologisk första hjälpen. 
Telefonnummer: 0771-900 800 
Telefontider: Måndag till fredag kl. 12.00-16.00 
Hemsida: Rodakorset.se 

Äldrelinjen är för dig som är 65 år eller äldre. Med anledning av utbrottet av covid-19 har de utökat sina öppettider. 
Telefonnummer: 020-22 22 33 
Telefontider: Måndag till fredag kl. 8.00-19.00 och helger kl. 10.00-16.00 
Hemsida: Mind.se 

Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. 
Telefonnummer: 0200-239 500 
Telefontider: Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 10.00-12.00 och 13.50-15.00 samt onsdagar kl. 19.00-21.00. 
Hemsida: Anhorigasriksforbund.se 

Trevlig helg 

Med vänlig hälsning 

Daniel Bevréus med personal