Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Hitta ett äldreboende nära dig

Nyhetsbrev 200918

Publicerad: 2020-09-21

Sockerstan, 200918

Besök
Det kom regeringsbeslut på att besöksförbudet hävs den 1 oktober men vi på Sockerstan har fortfarande ett ansvar så besöken sker på ett så säkert sätt som möjligt sett till smittorisk. Staffanstorps kommun som gick ut med besöksförbud innan regeringen går på regeringsbeslutet så besöksförbudet hävs den 1/10.

Tyvärr så kan jag idag inte säga hur säkra besök inomhus kommer gå till då jag avvaktar besked från Humanas medicinskt ansvariga sjuksköterska och kvalitetschef som ska återkomma med riktlinjer. Utifrån deras riktlinjer så kommer vi utforma hur besöken kommer gå till på Sockerstan.

Fram till den 30/9 så gäller fortfarande nedanstående.

För att vi ska kunna fortsätta med besöken ute i trädgården behöver alla följa de rutiner som finns. Anhöriga måste vara utanför staketet och den boende innanför staket på 2 meters avstånd.

Vi ser väldigt gärna att ni kommer och besöker men vi önskar att ni undviker att besöka oss under måltiderna. Vi brukar äta ca kl 12.00 och 17.00. Ring gärna till avdelningen ca 1 timme innan ni kommer så kan vi förbereda besöket.

Några anhöriga har hört av sig med synpunkter på att anhöriga går på promenader med boende. De anhöriga som detta gäller uppvisar antikroppar och kan träffas utomhus. De kan gå på promenader och åka på utflykter tillsammans. Stort tack till alla för det tålamod och den förståelse ni visar oss. Snart kan vi välkomna er in på Sockerstan igen.

Aktiviteter
Vi har haft en trevlig vecka med boråd på plan E och 3. Där får boende tycka till om mat, boendet, sin lägenhet och vi pratar om våra aktiviteter. Vad som önskas och vad som ska ske inom den närmaste tiden.

I måndagskväll ordnade plan 1 grillkväll på takterrassen. Det var en härligt varm kväll och vi kunde sitta ute hela kvällen. Det blev korv med bröd och potatissallad. Vi bjöd på vin och cider. Till efterrätt blev det budapestrulle med kaffe och likör.

Vi har haft “Minns med musik” med Krister och Ulf i tisdags och onsdag. Båda dagarna bjöd på härlig sol.

Plan 2 har haft en trevlig stund med önskemusik som väckte minnen och fina samtal. Vi har haft gymnastik, träning i gymmet och högläsning.

Veckan avslutades i eftermiddag med en fest tillsammans med Glenn Wish och Helene Persson som bjöd på fantastisk musikunderhållning från trädgården.

Vill du bli uppdaterad om våra äldreboendens aktiviteter? Glöm inte att följa oss på Facebook @humanaomsorg eller på vår anhörigportal livet på Sockerstan https://prod.humana.se/aldreomsorg/vara-aldreboenden/staffanstorp-sockerstan/livet-pa-sockerstan/

Följ oss gärna även på Instagram Humana_Sockerstan där vi regelbundet uppdaterar er om våra dagliga aktiviteter.

Personal
Vi fortsätter testa personal som uppvisar symptom och det har varit flera stycken som testats den gångna veckan. Alla har varit negativa.

Vi har i dagsläget inga problem att lösa personalbemanningen.

Sjukfrånvaron är nu på en normal nivå efter att ha varit väldigt ansträngt under sommaren när vi hade pågående utbrott av covid-19.

Vi fortsätter ha visir på oss inne på avdelningarna och när vi är närmare än två meter till boende. Detta innebär att vi har visir även vid promenader och annan utevistelse tillsammans med boende.

Övrig info
Det blir en del upprepning i dessa mejl men eftersom det tillkommer de som vill ta del av nyhetsbrevet så står en hel del information kvar från föregående vecka. Det som inte är aktuellt eller relevant tas bort efterhand. Framöver kommer vi skicka ut nyhetsbrev varannan vecka men skulle behov uppstå så blir ni informerade direkt.

Vi fortsätter testa boende med symtom för covid-19 och den senaste veckan har vi testat en boende och provsvaret var negativt. Så fort vi har misstanke om att någon boende har en luftvägsinfektion så sätts personen i karantän och skyddsutrustning används enligt gällande rutin. Läkare kontaktas för att få ordination på att ta ett test för covid-19 och i samband med att testet tas så informeras anhöriga av sjuksköterska. Fram till provsvaret har kommit hanterar vi det som att personen har covid-19. Får vi tillbaka att det inte är covid-19 så släpper vi på en del av skyddsutrustningen och hanterar det som en vanlig förkylning.

Sedan rutinerna från Region Skåne ändrats så ska de som flyttar in på Sockerstan eller varit inneliggande (över natten) på sjukhus provtas. Efter att någon flyttat in eller återvänt så kommer den boende vara i karantän i lägenheten (eller avdelningen om det inte går i lägenheten) tills ett nytt prov tas, vilket görs efter 1 vecka.

Om någon har varit på besök på annan vårdinrättning över dagen så när den boende återvänder behöver han/hon duscha och byta kläder innan för att åter få vistas i allmänna utrymmen igen.

Vi har tillräckligt med skyddsutrustning och Humana har leverantörer som säkerställer att vi har det vi behöver. Vi fortsätter få den skyddsutrustning vi behöver vilket underlättar vårt arbete. Eftersom vi själva får fram skyddsutrustning har dialogen med Staffanstorps kommun glesats ut men vi har ett fortsatt bra samarbete.

Vi släpper på restriktionerna för att inte ta emot ätbara gåvor. Enligt Livsmedelsverket smittar inte corona via livsmedel och Folkhälsomyndigheten är av samma hållning. Vi har därför kommit fram till att vi kan släppa på restriktionerna som varit och tillåta anhöriga att lämna ätbara gåvor. Ni lämnar fortfarande gåvan till personal som i sin tur lämnar över den till boende.

Vi är tacksamma för att ni hjälper oss genom att följa den information som skickas ut. På så sätt gör ni det möjligt för oss att fortsätta arbetet som vi gör för att minska risken att få in covid-19 i huset.

För råd och stöd

Det är många som känner oro och rädsla för situationen som vi befinner oss i idag. Har du behov av att prata med någon så finns det flera hjälplinjer som är helt kostnadsfria att ringa. På 1177.se hittar du mer information och tips på vilka du kan kontakta för hjälp och stöd.

Röda korsets stödtelefon kan du ringa om du känner oro eller behöver någon att prata med. De som svarar har utbildning i psykologisk första hjälpen.
Telefonnummer: 0771-900 800
Telefontider: Måndag till fredag kl. 12.00-16.00
Hemsida: Rodakorset.se

Äldrelinjen är för dig som är 65 år eller äldre. Med anledning av utbrottet av covid-19 har de utökat sina öppettider.
Telefonnummer: 020-22 22 33
Telefontider: Måndag till fredag kl. 8.00-19.00 och helger kl. 10.00-16.00
Hemsida: Mind.se

Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund.
Telefonnummer: 0200-239 500
Telefontider: Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 10.00-12.00 och 13.50-15.00 samt onsdagar kl. 19.00-21.00.
Hemsida: Anhorigasriksforbund.se

Trevlig helg

Med vänlig hälsning

Daniel Bevréus med personal