Hem

Kontaktuppgifter

Hitta enhet

Verksamhetsfilter med flera urvalskriterier

En bit utanför Nyköping, ”verkligen på landet” bor Johanna tillsammans med sin man och tre barn. De har en stor gård med olika djur; hästar, höns och hund. I 9 år har de välkomnat ungdomar till sitt hem för att ge dem en chans att förändra sitt liv.

Johanna berättar att hon länge varit intresserad av och funderat kring att bli familjehem. Hennes man tyckte dock inte att de skulle hinna med ett till barn, så som läget var då. När hon sedan kom i kontakt med TFCO-metoden och fick lära sig mer om den, öppnades ett nytt läge upp. Eftersom en vuxen skulle vara hemma på heltid fick hon med sig sin man och han tyckte det var positivt, för de kunde även få mer tid tillsammans. 

Som behandlingsfamilj inom TFCO är du en del av ett behandlingsteam och arbetar efter en manual med tydliga ramar för uppdraget. Kopplat till uppdraget finns flera kontaktpersoner och alltid någon du kan nå, dygnet runt. Ungdomen samlar dagligen poäng efter tydliga förväntningar som finns. En placering är som längst under ett år, vanligen 8-10 månader.

För Johanna och hennes familj är det en väldigt tydlig och strukturerad metod som är enkel att följa. Den är enkel för både familjen och för ungdomen att förstå menar hon. Arbetssättet möjliggör att de kan följa ungdomens utvecklingsresa på ett överskådligt sätt. En fördel i att vara behandlingsfamilj är att alla tuffa beslut som man ibland kan ställas inför tas av ungdomens samordnare. Det betyder att Johanna kan fokusera på annat i relationen till ungdomen.

Hemma hos familjen har ungdomen en tid hen ska gå upp. Hela familjen äter frukost tillsammans och sedan är det dags för skola. Första tiden skjutsas ungdomen till och från skolan för att hitta till rutinerna. Väl hemma igen samlas familjen kring ett mellanmål och stämmer av hur dagen varit i skolan. Sedan finns det utrymme för aktiviteter.

Varje ungdom har olika intressen och viljor. Vissa tycker om att hänga med familjen på gården, kanske gå en hundpromenad, rida eller styrketräna. Ibland finns det också möjlighet att hänga med familjens barn på deras aktiviteter, ”det brukar vara uppskattat”, säger Johanna. Oftast har de egna barnen och ungdomen det roligt ihop och får ett utbyte av varandra. Hon berättar att det såklart kan även kan finnas småtjafs, så som det gör syskon emellan.

Efter aktiviteter har ungdomen som uppdrag att duka bordet och familjen äter middag. Vill ungdomen sedan läsa eller plugga får hen poäng utifrån den poängplan metoden följer. Varje kväll är det avstämning och genomgång av listan med poänghållning. Kvällarna brukar sedan avslutas med att de sitter och pratar om dagen eller tittar på tv gemensamt.

Att motivera ungdomen till att följa programmet kan vara utmanande och gå i vågor enligt Johanna. Ofta är ungdomen motiverad i början men sedan kan intresset dala då det blir mer regler och saker att förhålla sig till. För Johanna är det givande att få hjälpa ungdomen hitta tillbaka till motivationen och se utvecklingen. Det arbete hon och familjen gör bidrar till att ungdomen och dess familj kan få fler förutsättningar framåt att lyckas.

Inom TFCO-metoden är det inte tillåtet att ha kontakt med ungdomen efter en placering, hon det inte är på dess initiativ. Johanna menar att de gärna skulle vilja ha kontakt med fler än vad de har men att det också är en del av programmet att släppa taget och de får känna av själva hur de vill göra.

För att trivas som behandlingsfamilj säger Johanna att det är viktigt att man är öppen och trivs med människor, är nyfiken och vill lära känna en ny person. Som vuxen är det viktigt med tålamod och respekt men framför allt att du har viljan att vilja hjälpa någon.


Vill du veta mer om TFCO? Klicka här