En ung pojke som står och tittar ut genom ett fönster

Hur blir vi ett familjehem?

Tillbaka till att vara familjehem

Det är många barn och unga som idag är i behov av ett familjehem. Har ni funderat på att göra skillnad i ett barns liv? Att öppna ert hem för någon ni inte känner, som har en trasslig och ibland traumatisk historia, är en utmaning för hela familjen. Men det är också en erfarenhet som får alla att växa. Har ni plats över, både i hemmet och hjärtat, att ge ett barn eller en ungdom en stabil och kärleksfull tillvaro? Då kan ni passa som familjehem!

Eget rum

Ni kan bo på landet eller i en stad, i lägenhet eller i villa. Det som spelar roll är att ni har ett eget rum till alla i familjen. Ni kan vara ensamstående eller ett par med eller utan barn. Om ni har egna barn vill vi att de är äldre än tre år. Eller så har de kanske flyttat hemifrån? Men det som framförallt spelar roll är att ni har tid, engagemang och känslomässigt utrymme för att ta emot ett barn, ungdom eller vuxen i er familj.

Kontakta oss

Om du är intresserad av att bli familjehem eller vill veta mer om vad det innebär, är du varmt välkommen att kontakta oss. När du kontaktat oss, så tar vi kontakt med dig där vi börjar med ett telefonsamtal. Där får du berätta mer om dig själv och din familj och kan ställa frågor till oss. Vi gör sedan ett första hembesök hos dig. 

Skicka din intresseanmälan här

Utredning

Hembesöket är det första steget mot en utredning av er. Nästa steg på vägen är att vi genomför en utredning. Utredningen gör vi för att försäkra oss om att dem vi placerar får det bra i sina familjehem. Det är också viktigt för er som familj att vi lär känna er så bra som möjligt. Då har vi en bättre möjlighet att placera någon som passar in hos er.

Läs mer om hur en utredning går till

När ni blivit godkända

När ni blivit godkända som familjehem så vill vi att ni går vår uppskattade grundutbildning. Grundutbildningen är en bra förberedelse. Ni kommer sedan få förfrågningar om placeringar hos er. Vi finns med er för stöd, handledning och utbildning under hela placeringen. Vi har också jour dygnet runt om något skulle hända. Ni ska känna er trygga med att vi hela tiden finns till hands om ni behöver hjälp eller om det dyker upp frågor.