Hem 010-456 47 47 Ring vid frågor och fundering, vi har öppet 8-17
Vill du bli familjehem? Anmäl ditt intresse här.

Vad krävs för att bli ett familjehem?

Vi välkomnar alla typer av familjer och bakgrunder. Dessa är våra grundkriterier:

  • Stabil livssituation
  • Tid, engagemang och känslomässigt utrymme

  • Ett ledigt rum hemma
  • Om det finns barn i familjen, ska alla barn (även ditt/era egna) ha ett eget rum
  • Om du/ni har egna barn ska de vara äldre än tre år

Hur blir jag ett familjehem?

1

Kontakta oss

Kontakta oss för att ta reda på mer om hur det är att vara ett familjehem.

2

Första intervjun

När du kontaktar oss så börjar vi med ett telefonsamtal där du får berätta mer om dig och din familj och får möjlighet att ställa frågor. Vi gör sedan ett första hembesök hos dig. Hembesöket är det första steget i vår utredning.

3

Utredning

Alla familjehem behöver utredas för att därefter godkännas som lämpliga att vara familjehem. Vår utredningsprocess bygger på Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, Socialstyrelsens initialbedömning BRA-FAM samt vår egen bedömnings- och utredningsmanual. I vår utredning ingår hembesök, referenstagning, registerutdrag från polisens misstanke- och belastningsregister, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och socialtjänsten, så kallad djupintervju med föräldern i familjen och en analys av intervjun. En utredning kan ta ca två månader och brukar vara en lärorik process och är noggrann för barnens bästa.

4

Genomgång av bedömningen

När alla moment i utredningen är klara så träffas vi och går igenom vår bedömning. Både vi och du kan när som helst under utredningen välja att avsluta den. Du kan tacka nej till att bli familjehem även efter utredningen påbörjats om du tycker att det inte känns rätt eller vill vänta.

5

Utbildning och stöd

När du blivit godkänd som familjehem så vill vi att du går vår uppskattade grundutbildning för att vara så bra förberedda som möjligt. Vi finns med dig för stöd, handledning och utbildning under hela placeringen. Vi erbjuder en stor del av digitala utbildningar samt handledning vid behov. Vi har också jour dygnet runt för att du ska känna dig trygg med att vi hela tiden finns till hands om du behöver hjälp eller om det dyker upp frågor.

6

Inflytt

Processen att matcha barn och unga med så rätt familjehem som möjligt är mycket viktig. Ibland kan en förfrågan som passar i din familj komma bara några dagar efter att du har blivit godkänd och ibland kan det dröja. För att du och barnet ska få så bra förutsättningar som möjligt är det viktigt att ha tålamod och invänta en förfrågan som passar i just din familj. Rätt matchning kan bland annat handla om ålder, allergier och geografi.

Kontakta oss

Är du intresserad av att bli ett familjehem eller vill veta mer om vad det innebär? Då vill vi komma i kontakt med dig.

Skicka din intresseanmälan här