Hem

Kontaktuppgifter

Vill du bli familjehem?

Anmäl ditt intresse här.

Barn som inte kan bo med sina föräldrar av olika skäl, ensamkommande flyktingbarn och familjer med skyddsbehov. Många människor kommer till Kickis familj för att stanna en längre eller kortare tid.

Tanken på att bli ett familjehem hade sedan tidigare börjat gro hos Kicki och hennes man Mattias. När den där lappen på affären sedan dök upp tog hon kontakt med Humana.
– Jag har arbetat inom vården tidigare men kände att jag ville vara hemma. Vi har en stor gård och ett familjehem passade bra så jag mejlade Humana och de hörde av sig, berättar Kicki.

Familjen fick genomgå en grundlig utredning för att se att allt passade. Det var registerutdrag, hembesök och intervjuer bland annat. När allt var klart tog Kicki tjänstledigt från sitt jobb och valde till slut att säga upp sig för att satsa helhjärtat på att hjälpa andra människor på sin egen gård.
– Jag testar - bära eller brista, tänkte jag, och jag har inte ångrat mig en dag. Hon känner sig aldrig ensam. Om det behövs så kontaktar hon Humana via journumret när som helst på dygnet. Det är tryggt att ha det så.
– De kommer också på täta besök hit och kan ge råd och tips när det behövs. Jag är så glad att vi har valt dem.

När familjen öppnade sitt hem flyttade en pojke in. Han är nu som en bror för Kicki och Mattias egna tre barn och det har gått väldigt bra för honom. Barnen har verkligen knutit an till varandra. Vissa som kommer bor inne i familjens hus och vissa bor i gårdshuset. Kicki hjälper till med att handla mat, följa med till läkaren och med allmän tillsyn. Det finns så klart utmaningar i mötet med främmande människor. Kulturkrockar har varit tydliga och vardagliga regler ifrågasatts.
- Vissa som kommer hit kan inte språket och då är det svårt att kommunicera. Människor från vissa länder är inte vana vid att ha husdjur. Vi har både katt och hund vilket de tycker är väldigt konstigt. Man har mycket att lära av varandra och ofta blir man hemmablind. För två år sedan tänkte vi att vi inte har några speciella regler i vårt hem, men det insåg vi sedan att vi har. De var osynliga för att de bara funkat men blir synliga när någon annan kommer in i familjen.

Det roligaste med att vara ett familjehem tycker Kicki är att hjälpa andra och möta nya människor. Ingen dag är den andra lik, vad som kommer att hända har hon ingen aning om och det är så hon vill ha det. Att ha jour är verkligen att ta dagen på uppstuds.
- Jag bara väntar på att Humana ska ringa.