Hem

Kontaktuppgifter

Vill du bli familjehem?

Anmäl ditt intresse här.

Pia står på en kulle på kungsholmen. I bakgrunden syns bilar och hus

– Jag har haft alla sorters placeringar, berättar Pia. Det vanligaste är att det skurit sig mellan föräldrarna. Ungdomen är inte välkommen vare sig hos sin mamma eller pappa.

Viktigt att ställa krav

En del ungdomar som Pia tagit emot har varit fast i missbruk och ska komma på fötter och börja i skolan igen. De måste vara fria från missbruket innan Pia tar emot dem, det är ett krav. Ett annat krav är att ungdomen ska ha skola eller annan daglig verksamhet att gå till och att de tider man kommit överens om hålls.

– Jag har lärt mig att det är bra att vi ses tillsammans med de biologiska föräldrarna innan den placerade flyttar in för att prata igenom vad som gäller, berättar Pia.

Alltid middag tillsammans

– Jag tycker själv om att ha mycket att göra och ett späckat schema fungerar bra med ungdomarna om de också har egna aktiviteter på dagen. Men middagsmålet har alltid varit heligt för mig. Det äter vi alltid tillsammans. Det ger struktur i vårt gemensamma liv.

Pia som också har egna barn berättar att hon egentligen inte gör någon skillnad på de barn som är placerade hos henne och sina egna barn när det kommer till familjeaktiviteter. Utbudet i Stockholm är stort och hon brukar försöka aktivera ungdomarna med teater, bio, konserter och liknande. De flesta har inte varit på något sådant innan och uppskattar det mycket när de följer med.

Rutiner och förtroende viktiga verktyg

På frågan hur det är att vara ett familjehem mitt inne i en storstad berättar Pia att hon inte är orolig för att ungdomarna ska hamna i dåliga miljöer även fast de bor mitt inne i Stockholm. Det handlar om tillit och ungdomarna vill gärna sköta det förtroende de fått.

– Deras föräldrar har sällan visat dem förtroende hemma så det är något de är rädda om, berättar Pia. De vill också gärna stanna här inne i stan, det finns ju mycket saker att göra här, och då blir det viktigt för dem att hålla regler och respektera förtroendet de fått.

Det roligaste är allt man får tillbaka

Det är svårt när inte ungdomen själv vill något eller när kontakten med de biologiska föräldrarna fungerar dåligt. Så var det för en flicka som bodde hos Pia.

– Jag lyckades hitta en av hennes lärare som hon hade stort förtroende för. Tack vare den läraren så fick vi iväg henne till skolan halva dagarna i alla fall. Vi löste det på det sättet den gången.

Pia berättar också om en annan flicka som kom till henne dagen efter att hennes mamma hade dött och som inte hade tillåtits gråta när hennes mamma gick bort. Hon bodde hos Pia ett kort tag när hon var 14 i väntan på att hon skulle placeras i familjehem. Under tiden hon var i familjehemmet hade de mycket kontakt. Och efter ett par vilsna år kom hon och knackade på hos Pia igen och ville flytta tillbaka. Men det slutade med att hon även denna gång misskötte sig och flyttade. Efter några år tog de upp kontakten igen. Idag går det väldigt bra för henne, hon har en dotter på två år och jobb.

– Ibland måste man jobba hårt för att hitta lösningar. Men det har bara varit riktigt jobbigt ett par gånger under trettio år. Och det trevligaste är allt man får tillbaka. Jag har fortfarande kontakt med flera som har bott här tidigare och det är roligt att höra och se att det går bra för dem.

När man visar ungdomar uppmärksamhet och engagemang så kommer det förr eller senare tillbaka.


Kontakta oss

Vill du veta mer om vad det innebär att vara ett familjehem eller är du intresserad av att bli ett? Kontakta oss på telefon: 0200-11 53 60