Hem

Kontaktuppgifter

Vill du bli familjehem?

Anmäl ditt intresse här.

Poträtt av Venous framför ett gult hus och med fina blommor i krukor bredvid

Jag fick kontakt med mitt första placerade barn genom mitt jobb på skolan. Det var en kille som hade kommit som flykting och som inte trivdes i den familjen där han bodde. Han kom till mig och frågade om han inte kunde bo hos mig istället. Det här var en tid då det, precis som nu, kom många ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Mina vänner hade redan frågat mig varför jag inte blev familjehem som har mycket plats hemma. Så jag tänkte att jag provar! Det är inte så att jag har något speciellt som gör mig lämpad till att ta hand om dessa barn som många gånger bär på svåra upplevelser.

Första killen var sjutton och kom från krigets Afghanistan och hade blivit torterad av talibaner. Han började på gymnasiet och jag hjälpte honom med svenska och historia. Under denna tid diskuterade vi också mycket, vanligtvis vid köksbordet. Han funderade mycket på vad som hade hänt honom. Han tyckte att vuxna ljög och att han var utan kärlek.

Sen började han testa min kärlek. En gång hällde han cola och ostbågar på min favoritmatta till exempel. Jag visste att det inte egentligen hade med mig att göra. Och mattan var något jag tyckte mycket om men han var såklart viktigare. Köksbordsamtalen fortsatte och han fortsatte att testa mig. Han frågade mig också varför jag var snäll när han var elak mot mig? Jag sa att jag ville visa honom hur man beter sig som mamma. Jag köpte kläder och gav honom mat. I hans hemland var det vanligt att han inte fick mat om han gjorde fel. Man jag sa åt honom att jag inte gör på det viset. Här fick han mat och kläder men istället ville jag att vi pratade igenom hans beteende.

– Jag förstår att det finns folk i din bakgrund som har skadat dig men det är livsviktigt att du förstår att det finns vuxna som tycker om dig, sa jag.

Och en dag kom vändningen. Han hade lurat mig att ringa sina kompisar men började sen gråta. Och jag sa till honom:

– Det finns olika sätt att hämnas. Du hämnas genom att utbilda dig och jobba mot talibaner. Du har ett val, alla har ett val, du kan utbilda dig eller bara vara arg. Och det finns alltid olika synvinklar och olika val. Om du kan förstå dina bödlars hat och vilka val de gjort så mår du bättre själv.

Han valde att utbilda sig och när jag såg att han klarade sig bra växte även mitt självförtroende. Vi har många olikheter i våra bakgrunder men vi kommer båda två från länder med orättfärdiga regimer.

Jag älskar att dela med mig av den varma familjemiljön. Vi är många som har en varm familjemiljö och utrymme både inom oss och fysiskt. Om det kommer en till person blir inte glädjen mindre utan snarare större. Jag försöker genom berättelser från familj och syskon med positiva exempel visa på lösningar.

Man behöver inte hjälpa alla människor i hela världen. Det räcker med att hjälpa en.


Kontakta oss

Vill du veta mer om vad det innebär att vara ett familjehem eller är du intresserad av att bli ett? Kontakta oss på telefon: 0200-11 53 60