Kvinna ler mot en ung tjej. Man som skrattar med i bakgrunden. Sommarkänsla.
Kvinna ler mot en ung tjej. Man som skrattar med i bakgrunden. Sommarkänsla.

Att vara behandlingsfamilj i TFCO-metoden

Är du intresserad av att höra mer om hur det är att vara behandlingsfamilj? Funderar du kanske på att bli en? Hör Johanna som är mamma i en av våra behandlingsfamiljer berätta om varför det betyder så mycket för henne.

Se även vår familjehemskonsulent My berätta om processen till att bli familjehem samt svara på vanliga frågor som kan uppstå.

Se hela intervjun med Johanna

Läs om upplevelsen för Johanna och hennes familj

Hemma hos familjen har ungdomen en tid hen ska gå upp. Hela familjen äter frukost tillsammans och sedan är det dags för skola. Första tiden skjutsas ungdomen till och från skolan för att hitta till rutinerna. Väl hemma igen samlas familjen kring ett mellanmål och stämmer av hur dagen varit i skolan. Sedan finns det utrymme för aktiviteter.

Varje ungdom har olika intressen och viljor. Vissa tycker om att hänga med familjen på gården, kanske gå en hundpromenad, rida eller styrketräna. Ibland finns det också möjlighet att hänga med familjens barn på deras aktiviteter, ”det brukar vara uppskattat”, säger Johanna. Oftast har de egna barnen och ungdomen det roligt ihop och får ett utbyte av varandra. Hon berättar att det såklart kan även kan finnas småtjafs, så som det gör syskon emellan.

Efter aktiviteter har ungdomen som uppdrag att duka bordet och familjen äter middag. Vill ungdomen sedan läsa eller plugga får hen poäng utifrån den poängplan metoden följer. Varje kväll är det avstämning och genomgång av listan med poänghållning. Kvällarna brukar sedan avslutas med att de sitter och pratar om dagen eller tittar på tv gemensamt.

Att motivera ungdomen till att följa programmet kan vara utmanande och gå i vågor enligt Johanna. Ofta är ungdomen motiverad i början men sedan kan intresset dala då det blir mer regler och saker att förhålla sig till. För Johanna är det givande att få hjälpa ungdomen hitta tillbaka till motivationen och se utvecklingen. Det arbete hon och familjen gör bidrar till att ungdomen och dess familj kan få fler förutsättningar framåt att lyckas.

Inom TFCO-metoden är det inte tillåtet att ha kontakt med ungdomen efter en placering, hon det inte är på dess initiativ. Johanna menar att de gärna skulle vilja ha kontakt med fler än vad de har men att det också är en del av programmet att släppa taget och de får känna av själva hur de vill göra.

För att trivas som behandlingsfamilj säger Johanna att det är viktigt att man är öppen och trivs med människor, är nyfiken och vill lära känna en ny person. Som vuxen är det viktigt med tålamod och respekt men framför allt att du har viljan att vilja hjälpa någon.

Familjehemskonsulent My besvarar frågor

Vad är målet med vårt samarbete?
Hur går utredningsprocessen till?
Vilka intyg behöver vi?
Hur ser vår kontakt ut mer er?
Vad sker när utredningen är klar?
Vad är dina rättigheter? Och vilket stöd får du?
När kan du kontakta oss?