
Gör en intresseanmälan!
Till sidan för anmälanFinns det verkligen? Ja, det gör det i allra högsta grad.
Många tror att familjehemsvård enbart finns till för barn och ungdomar. Så är det inte. Vi har bedrivit familjehemsvård för vuxna i över 30 år med många framgångar!
Har ni plats över, både i hemmet och hjärtat, till att ge en vuxen en stabil tillvaro? Bli familjehem!
Gör en intresseanmälan!
Till sidan för anmälanFamiljehemsvård för ungdomar och vuxna är för personer som har behov av familjehem utifrån att det finns en beroendeproblematik och / eller kriminalitet. Individerna är utredda och godkända att bo i familjehem och kan placeras via Socialtjänsten, antingen frivilligt enligt Socialtjänstlagen eller under tvång enligt LVM §27 (vårdform utanför LVM-institution). Det kan även vara placeringar via Kriminalvården, då placeras individen oftast utifrån något som heter Halvvägshusplats i enskilt boende. Dessa klienter kommer från anstalt och ska slussas ut sista delen av sitt straff och är under placering utrustade med fotboja. Det finns en tydlig plan från frivården där den placerade ska ha sysselsättning och styrs av ett schema som frivården reglerar.
Oavsett typ av placering är målet att den placerade ska ha långvarig nykterhet och bli självständig och finna sin väg tillbaka till samhället. Dessa placeringar kan variera i tid och även förlängas vid flera tillfällen.
Att göra sin behandling i en normaliserande miljö mitt i samhället och samtidigt få arbeta med sin problematik ökar sannolikheterna för en långsiktigt hållbar rehabilitering
Som familjehem har ni en viktig del av den placerades behandling där ni har en viktig roll för att individen ska kunna nå sina mål. Familjens normala miljö och sociala nätverk utgör grunden för en positiv inlärning och möjlighet till en nystart i livet för individen.
Ni som familjehem kan vara ensamstående eller par, vara arbetande eller hemma på heltid, ha ett rum till individen inne i huset alternativt ett bredvidboende på tomten. Det är viktigt att familjen har en öppen, trygg och stabil familjesituation. Det måste även finnas fysiskt och psykiskt utrymme och engagemang för ytterligare en person i familjen. Du behöver inte vara expert på beroende, kriminalitet eller psykisk ohälsa men det är en tillgång att ha erfarenhet av detta. Som familjehem är det viktigt att stötta den placerade i viktiga områden i livet som till exempel nykterhet, drogfrihet och sysselsättning.
Som familjehem hos oss får man kontinuerlig handledning av en familjehemskonsulent utifrån den placering man har samt erbjuds utbildningar för att stärkas i sin roll som familjehem.
Som familjehem är du en del i ett team kring den person som är placerad hos er. I teamet ingår socialtjänsten, Humanas familjehemskonsulenter, humanas behandlare om behandlingsinsats sätts in som komplement till familjehemsplacering och även ibland hälso och sjukvård och så vidare.
På Humana finns tillgång till stöd och hjälp dygnet runt, efter arbetstid har vi telefonstödd beredskap. Vi vill också att våra familjehem deltar i grupphandledning tillsammans med andra familjehem när detta anordnas. Att delta i utbildningar möjliggör att ni som familjehem professionaliseras och blir tryggare i er roll.
Skälen till att ungdomar och vuxna placeras i familjehem är ofta psykosocial problematik, kriminalitetsproblem, psykiatriska- och/eller beroende-problem. Den placerade kan även vara i behov av skydd utifrån exempelvis hedersvåld, våld i nära relation och avhoppare från kriminella gäng. För ungdomar som placeras i familjehem kan det även röra sig om omsorgsbrist från föräldrarna eller begynnande normbrytande beteende.
Det är antingen socialtjänsten eller kriminalvården som placerar hos oss.
Placeringar från socialtjänsten sker antingen frivilligt eller under tvång enligt LVU (Lagen om vård av unga) eller LVM §27 (vårdform utanför LVM-institution). Målet för våra placerade är att de ska ha en långvarig nykterhet och bli självständiga. Dessa placeringar kan variera i tid och även förlängas vid flera tillfällen. I dessa placeringar är ni som familjehem en viktig del av rehabiliteringen och behandlingen.
Placeringar från kriminalvården är oftast i den form som heter Halvvägshus i enskildhet. Dessa klienter kommer från anstalt och slussas ut sista delen av sitt straff och är under placering utrustade med fotboja. Det finns en tydlig plan från frivården där den placerade ska ha sysselsättning och styrs av ett schema som frivården reglerar. De ska vara självgående, ha egen ekonomi och sköta sig själv i stort sett. Denna typ av placering är alltid tidsbestämd och vanligtvis mellan 4-6 månader, men ibland upp till 1 år.
Innan en familj kan få uppdrag från Humana behöver en familjehemsutredning göras.
I en utredning ingår:
När man har en placering utgår ersättningen i form av arvode samt en omkostnadsdel.
Arvodet är en skattepliktig ersättning som familjehemmet får för att de åtar sig uppdraget som familjehem. Arvodet bestäms utifrån hur krävande uppdraget anses vara och utifrån vilka särskilda behov som den placerade har. Arvodet är sjukpenningsgrundande och pensionsgrundande, men berättigar inte till tjänstepension, semesterersättning eller a-kassa.
Omkostnadsdelen ska ersätta familjehemmets utgifter för den placerade, exempelvis mat, fritid och kläder, Omkostnadsdelen är beräknad utifrån konsumentverkets beräkningar om vad ungdomar och vuxna kostar men ligger högre då personen som placeras kan ha större behov. Familjehem får göra avdrag i sin deklaration för den del av omkostnadsersättningen som överstiger 5000 kr per år. Familjehemmet måste själva fylla i detta i deklarationen.
Vid placering av Halvvägshusplats enskilt boende har den placerade egen ekonomi, då får familjehemmet del av omkostnad för att täcka kostnader för boende.
Familjehemmet
Humana
Kommunen/Kriminalvården