Hem 0771-11 33 11 Ring för placeringsrådgivning och förfrågan
Sök bland våra enheter Verksamhetsfilter med flera urvalskriterier

Digital föreläsning om gängkriminalitet och organiserad brottslighet - är hårda straff den enda medicinen? Vi vågar påstå annat!

Varmt välkommen till en föreläsning och diskussion om gängkriminalitet. Vi kommer att presentera forskning och diskutera komplexiteten kring problemet samt lösningar. Hårdare tag och strängare straff är den dominerande lösningen i debatten och som vi önskar att nyansera och problematisera.

Datum:

Tid: 13.00 - 16.00

Plats: Digital föreläsning. Länk skickas ut via mejl

Anmälan:

Anmälan krävs för att länk ska kunna skickas ut.

Anmälan

Är detta det enda som fungerar eller vilka andra insatser ger också bra resultat och kanske till och med bättre? Hur får vi dessa ungdomar inkluderade i samhället? Är barn och ungdomar i gängmiljö offer, förövare eller både och?

Föreläsningens innehåll:
Föreläsningen riktar sig till socialtjänsten, kommunpolitiker och beslutsfattare. Föreläsningen är även för dem som arbetar med barn och ungdomar.
 
Första delen - Bakgrund och forskning
  • Kortfattad forskningsöversikt om gängproblematik
  • Komplexiteten kring problemet gängkriminalitet samt lösningarna
  • Hjärnans utveckling hos ungdomar, strängare straff och förslag från både regering och opposition
  • Begreppet CCE (child criminal exploitation)
  • Är barn och ungdomar i gäng offer, förövare eller både och?
[Paus]
 
Andra delen - Etiska perspektivet och metoder
  • Hur få dessa ungdomar inkluderade i samhället?
  • Vem för denna målgrupps talan?
  • Vad behövs för att vi skall börja använda de metoder som vi vet fungerar
  • Vad innehåller framgångsrika metoder- vilka är kärnkomponenterna?
  • Vad vet vi om hur hjärnan påverkas utifrån vilka metoder som används?
[Paus]
 
Debatt
 
 

Om föreläsarna 

Emma Ulfsdotter Ljunggren 

Emma arbetar som programchef MST (Multisystemisk Terapi) Sverige. Hon har lång erfarenhet av systemiskt behandlingsarbete med barn, ungdomar och familjer involverade i och påverkade av kriminalitet, substansbruk och andra beteendeproblem. Emma har i över 15 år arbetat med och haft ansvar för forsknings- och evidensbaserade metoder. Hon är delaktig i Eurogang-nätverket där de tittar på aktuell forskning kring gäng. I hennes roll som programchef ansvarar hon för MST i Sverige, samordning av MST-teamen och dess utveckling. 

Cissi Green 

Cissi är socionom, metodansvarig TFCO Norden samt familjeterapeut steg 1. Hon arbetat med ungdomar med komplex beteendeproblematik, såsom kriminalitet och missbruk, i över 20 år. Cissi var den person som tog hem det evidensbaserade behandlingsprogrammet TFCO (Treatment Foster Care) till Sverige från USA, år 2000. Läs mer om TFCO här. 

Anna Marshall

Anna är handledare och lärare i psykoterapi, leg. psykoterapeut, metodgarant för handledare i TFCO i norden samt har en fil kand i psykologi. Anna har arbetat med målgruppen för TFCO (kriminella ungdomar) sedan 2004. Hon har även arbetat med behandling inom annan öppenvård för familjer, med fokus på denna målgrupp. 
 

Fredrik Gårdare

Jobbat inom Polismyndigheten heltid mot gängkriminalitet sedan 1995. Varit insatsledare för flera särskilda insatser mot alla typer av gäng.
Haft uppdrag under flera år åt EU-kommissionen. Med att ta fram internationell kunskap och använda den skarpt; ingripa mot allvarlig gängkriminalitet. Inklusive åtgärder för att förebygga nyrekrytering.