Familjehemsgrupp
Utbildningen riktar sig till familjehemsföräldrar och bygger på grundläggande principer om anknytning, relationer och barns utveckling men också på forskning och kunskap om betydelsen av familjehemsbarns tidigare upplevelser och dess betydelse i mötet med familjehemmet.
Förståelse i fokus
Speciellt fokus läggs på att förstå de traumatiska upplevelser barnen kan ha haft, dess betydelse, både i beteenden, synen på sig själva, synen på andra och deras tro på förändring. Familjehemsföräldrarna uppmuntras att fundera över nya sätt att förstå sitt placerade barn, barnets beteende, sig själva och sitt sätt att reagera på som familjehemsförälder samt att finna nya möjligheter i rollen som familjehemsförälder.
Nio principer
Connect är ett strukturerat program som bygger på nio principer:
- Allt beteende betyder något
- Anknytning är livslång
- Konflikt är en del av anknytningen
- Självständighet inkluderar samhörighet
- Empati – anknytningens hjärtslag
- Balans mellan egna och andras behov
- Förändring - att förstå den och vad den kräver
- Att uppmärksamma och glädjas åt samhörigheten
- Två steg fram – ett steg tillbaka
Programmet är utvecklat av psykologen Marlene Moretti, forskare vid Simon Fraser University i Kanada, och hennes medarbetare. Mer information se Connects internationella sida www.connectparentgroup.org/. Sedan 2009 har svenska forskare och utbildare utvecklat Connect-programmet så att det ska passa svenska förhållanden.
Mål med utbildningen
- stärka familjehemsföräldern i sin roll
- få en djupare förståelse för barns och ungdomars beteende och behov av anknytning
- att förstå hur tidigare erfarenheter, speciellt trauma, formar beteenden, speciellt när de uttrycker viktiga anknytningsbehov
- få strategier att använda sig av för att utveckla och stödja en positiv relation till barnet samtidigt som man klarar av att sätta gränser och skapa en god miljö för utveckling
Kontakta oss








