Hem 0771-11 33 11 Ring för placeringsrådgivning och förfrågan
Sök bland våra enheter Verksamhetsfilter med flera urvalskriterier

Humanas HVB-hem Nenya besteg Kebnekaise

Publicerad: 2021-09-20

Tisdagen den 14 september, precis innan fjällstugan på Kebnekaise stänger för säsongen, tog sig ungdomar och personal​​​​ från Nenya HVB till toppen av Kebnekaise. Ett otroligt äventyr!

Jocke Ekberg, föreståndare på Nenya HVB, har haft idén om att ta med en grupp ungdomar på detta äventyr ända sedan 2014. I ett tätt samarbete med guide på plats i Kiruna så skapades en äventyrsplan som anpassades till ungdomarnas förutsättningar. 

"Jag försöker alltid anpassa aktiviteter vi gör så ungdomarna har en övervägande chans att lyckas. Känslan av att klara av något man satt upp ett mål kring är oerhört viktig för dem", berättar föreståndare Jocke. 

På väg mot toppen

Bilden visar vandringen till toppen 

Förberedelser

Inför äventyret har personalen arbetet aktivt med att motivera ungdomarna, göra riskbedömningar, känna av deras sinnesstämning och försöka tydliggöra verkligheten i vad som ska hända. Detta har man gjort genom att gå ut på milslånga vandringar, tittat på bilder samt pratat mycket om vad man kan förvänta sig vara med om. "För våra ungdomar är det svårt att ha något långsiktigt planerat, så det har vi jobbat mycket på. För dem ska allt ske här och nu, inte om en månad eller två", säger Jocke Ekberg. 

Resan

På avfärdsdagen gick tåget från Hässleholm till Stockholm, därefter blev det nattåg till Boden, sedan vidare till Kiruna och därifrån bil tills vägen tog slut, Nikkaloukta. Där väntade en helikopter upp till fjällstationen, som blev utgångspunkt för vandringen. Gemensamt för hela sällskapet var chocken och förundran över naturens krafter. Att befinna sig i en fjällmiljö var en förstagångsupplevelse för många bland både ungdomar och personal. 

Toppvandringen

Dagen för den stora vandringen stannade två ungdomar och en personal kvar på fjällstationen på grund av sjukdom. Resterande i sällskapet, två ungdomar, 6 personal och en sjuksköterska, startade sin vandring mot toppen. Under vandringens gång drabbades man av både brutna fingrar, korsbandsskador och ömma knän. Ändå höll man gott mod och motiverade varandra. När man hade 500 meter kvar till toppen kom känslorna ikapp och lyckotårarna vällde ut för de flesta - nu är vi i mål. Väl framme på toppen så mötte en helikopter som flög ner det trötta men stolta gänget till fjällstationen igen. ​

"Jag är så sjukt stolt och imponerad av ungdomarna som klarade av detta och inte gav upp. De körde på hela vägen till toppen med bra engagemang", berättar föreståndare Jocke.

På toppen av Kebnekaise

Bilden visar hela sällskapet på toppen av Kebnekaise 

Kort om Nenya:

  • Kommun: Höör
  • Ålder: 15-19 år
  • Kön: Pojkar
  • Antal platser: 8
  • Problematik: Vi tar emot pojkar och unga män mellan 15-19 år med psykosociala problem, missbruk och kriminalitetsproblematik.

Läs mer om Nenya HVB här 

För mer information, vänligen kontakta:

Marie Brännén Regionchef Syd
Placeringsförfrågan Placeringsrådgivning öppet dygnet runt alla dagar