Hem

Kontaktuppgifter

Intervju med Michael Haile från Umeå kommun om IHF-dagen

Publicerad: 2022-11-16

Humana har ännu en gång bjudit in till en heldag med fokus på metoden IHF, Intensiv Hemmabaserad Familjebehandling. Denna gång var besökare från hela landet på plats i Stockholm.

Dagen präglades av en öppenhet och stort engagemang som ledde till många bra diskussioner och erfarenhetsutbyten.
Flera kommuner höll i egna presentationer och en ut av dem som talade var Michael Haile, ungdomsbehandlare/familjebehandlare Umeå kommun som berättar:

- IHF är en bred metod utan specifikt problemområde. Detta gör arbetet med metoden flexibelt och jag börjar landa i att det är bra att det är det. Förut hade jag desto svårare att acceptera det. Vi måste följa faserna för att arbeta evidensbaserat, men det blir ju inte alltid bra, bara för att man följer metoden.
Vi behöver öppna upp för att se möjligheterna. Det viktigaste är att nå fram till de familjer vi arbetar med. Dessutom styr samordnarna oss hela tiden om vi är ute på våra irrfärder ibland.

Det var väldigt intressant att höra hur arbetet ser ut för de som jobbar i utsatta områden eftersom det skiljer sig från de problem vi arbetar med. Jag blev inspirerad av hur de arbetat med tolkar för att underlätta för familjerna eftersom ledordet för IHF är inkludering, med fokus på familjerna och barnen.
Michael ser nu framemot nästa års dag med fokus på IHF med hopp om att den kommer att hållas lite längre norr ut.

Läs mer om IHF

För mer information, kontakta:

Anne-Lie Säker Metodgarant IHF och doktorand 073-080 92 50