Hem

Kontaktuppgifter

Norra Vram gav pushen som behövdes för Urban

Publicerad: 2023-03-09

Ibland tar livet en oväntad vändning. För Urban ledde en längre tids sjukdom till en skilsmässa och efter ett fall från en pall, till en placering på Norra Vram i Skåne. Här fick han en chans att börja om och hitta tillbaka till rätt bana igen.

– När jag vaknade upp på Norra Vram vaknade jag till en trevlig syn, vänliga sjuksköterskor som stod vid sängkanten. Jag visste inte vart jag va så jag va tvungen med att börja orientera mig, berättar Urban.

Norra Vram består av 5 avdelningar med särskilt boende och korttidsboende för varierande målgrupper. Verksamheten är en del av Wram Gunnarstorps slotts ägor och ligger naturskönt beläget vid foten av Söderåsens sluttningar, med fina promenadvägar runt hela området i en lantlig miljö. När Urban anlände till verksamheten strax utanför Helsingborg var han i slitet skick. Första tiden gick ut på att sova en hel del och hitta viljan att komma framåt.

– Jag behövde någon som tog hänsyn till mitt tempo och mitt temperament men samtidigt pushade mig att ta mig framåt. Vårdpersonalen hjälpte mig med allt ifrån det vardagliga, som att borsta tänderna och duscha till att komma igång med rörelse och motion. De gav mig den push jag behövde.

Steget tillbaka

Efter skilsmässan var Urban hem- eller egendomslös. Han hade varit gift i 32 år och det här var egentligen första gången han stod på egna ben. I 10 år hade han tampats med sjukdom, från och till. För att kunna hitta en vilja att ta sig tillbaka blev första steget att inse att han faktiskt är sjuk och behövde anpassa sitt liv. Vägen tillbaka till ett normalt liv blev helt enkelt lite längre för honom.

– Min hjärna behövde tid att komma igång igen och det fick den under mina veckor på Norra Vram. Nu har jag bestämt mig för att jag ska försöka leva igen.

Medicinerna blir han inte kvitt men nu kan Urban drömma igen och förhoppningsvis hitta ett nytt sätt att leva inom sina förutsättningar. Han har precis fått tag på en lägenhet i Höganäs där han ska bo själv för första gången på flera år.

– Jag har drömmar och planer. Jag vill leva pensionärslivet i mitt nya boende, gå på museum och läsa mer om 1600-talet - mitt stora intresse. Jag har också sett att man kan göra VR-turer till Florens och Rom vilket skulle vara häftigt, eftersom det är svårt för mig att resa och vara en aktiv turist numera.

Ungefär fem veckor var det som behövdes för att Urban skulle få en nystart och hitta tillbaka till vardagen. När han gör återbesök på verksamheten för att träffa den personal som hjälp honom gör han det med glädje.

Vill du veta mer om Norra Vram? 


Läs om verksamheterna här

 


För mer information, kontakta: 

Lise-Lotte Jönsson
Verksamhetschef 

lise-lotte.jonsson@humana.se

072-717 97 70