Hem

Kontaktuppgifter

Möjligheten att fylla fickorna med annat än droger

Publicerad: 2023-05-24

Frågan efter placeringslösningar för pojkar med psykosocial problematik, missbruk och kriminell livsstil ökar. För att möta behovet och skapa fler möjligheter till en förändrad framtid för ungdomarna, öppnar vi till sommaren Brunnslöv HVB i Hörby.

Jocke Ekberg har lång erfarenhet från socialt arbete och är en av drivkrafterna till nya verksamheten. 2017 gick han från biträdande regionchef på Humana till att starta upp Nenya HVB, där han än idag är verksamhetschef. Brunnslöv har inspirerats mycket av Nenya och de har ett gemensamt fokus på aktivitet och fritidssysselsättningar.

Vi vill skapa en förlängning av det vi redan har och kunna erbjuda fler platser men i en verksamhet med en något annorlunda inriktning, säger Jocke.

På Brunnslöv finns möjligheten att bland annat utforska den digitala världen. Verksamheten kommer kunna erbjuda möjligheten till att kliva in i en virtuell reality-värld och har stort fokus på E-sport. Utöver det digitala finns ett stort övrigt aktivitetsutbud. Utifrån riskanalys finns också möjligheten att kunna nyttja de utomhusaktiviteter som finns på Nenya HVB. Där finns bland annat en cross-bana, klättervägg och hinderbanor. Det innebär att ungdomarna har många möjligheter att utveckla befintliga intressen och även testa på nya aktiviteter.

Många av ungdomarna hos oss lever ett liv där de gärna skryter om droger och en kriminell livsstil. Vi vill ge dem möjlighet att kunna fylla sina fickor med andra erfarenheter och upplevelser att skryta om. Genom att inspirera och visa att de kan göra något annat och utmana sig själva får de verktygen att förhoppningsvis kunna hantera allt som kommer efter en placering på ett enklare sätt. Vi vill tydliggöra att här finns det personer som vill hjälpa till med att bli av med missbruk och flytta fokus till annat.

Genom att ha aktiviteter i fokus kan övergången till behandling bli mjukare och enklare. Relationsbyggandet med vuxna landar in på ett naturligare sätt och ungdomarna börjar successivt jobba på sitt välmående och beteende.

Vi vill inte trycka behandlingen i ansiktet på ungdomarna utan vi vill att de själva ska känna att de vill skapa förändring och vara hos oss. Vi kanske inte räddar alla idag men vi vet att det påverkar hur de ser på livet och att de får verktyg att klara livet efter en placering enklare, berättar Jocke.

Läs mer om Brunnslöv HVB här 


För mer information, kontakta:

Martina Möllebro
Samordnare
signe.mollebro@humana.se