Hem

Kontaktuppgifter

K Rehab Väst tilldelat ny certifiering: "Ett bevis på fantastiskt jobb"

Publicerad: 2024-05-21

Nyligen har K Rehab Väst i Älvkarleby, ett av Humanas HVB, tilldelats certifiering enligt en ny standard. Standarden syftar till att säkerställa kvaliteten inom HVB-verksamheter och bedömer faktorer som personaltäthet, utbildningsnivå hos personalen och informationsflöden. Genom att bli certifierade strävar vårdaktörerna efter att tydligt visa sitt engagemang för en professionell och pålitlig verksamhet.

När Annica Björkman började arbeta på verksamheten var hon mammaledig men jobbade extra för att få dagarna att gå. Idag, tio år senare, är hon verksamhetschef för ett av de första certifierade HVB-hemmen i Sverige. Hon menar att certifieringsprocessen varit rolig, och att det blivit ett kvitto på att verksamheten fyller sina krav.

- Det blir något större av det hela när vi ser att vi faktiskt arbetar på rätt sätt. Vanligtvis fokuserar kontrollerna mer eller mindre på en sak åt gången, medan certifieringsprocessen fokuserar på alla delar. Jag har alltid brunnit för utveckling, och trots att vi certifierats arbetar vi konsekvent med inställningen att vi alltid kan bli bättre, säger hon.

På K Rehab Väst bor män över 18 år med missbruk i kombination med psykisk ohälsa. Annica menar att det är en grupp som inte prioriteras på samma sätt i samhället.

- Man forskar inte på psykisk ohälsa i relation till missbruk i så stor utsträckning. Det sker förstås forskning inom området, men då är de två delarna oftast separerade från varandra. Den grupp som vi arbetar med har inte så hög status i samhället idag, och vi arbetar hårt med att ta bort den stämpel som finns.

Inom socialtjänsten, särskilt inom HVB, är det avgörande med en effektiv och enhetlig tillsyn när verksamheter tar emot individer med komplexa utmaningar och som befinner sig i en sårbar situation. Med den nya standarden tillkommer tillfällen där verksamheten granskas av extern aktör, vilket hon anser vara ett positivt steg i utvecklingen.

- Med certifieringen tillkommer en kontroll av någon utifrån. Eftersom kontrollanten varken vinner eller förlorar på det omdöme som ges blir det en bra möjlighet att påvisa kvaliteten. När det kommer externa aktörer som faktiskt kollar på helheten blir det tydligare, och det tycker vi är jättebra, säger hon.

På K Rehab Väst har rutiner och medarbetarnas delaktighet alltid varit en viktig del i verksamhetens arbete. Annica förklarar att medarbetarnas goda kunskap gällande rutinerna beror på att de varit med och formulerat dem, vilket verksamheten fick positiv kritik för under certifieringsprocessen.

Hon känner stolthet över verksamheten och medarbetarna, och ser certifieringen som en motivation till att fortsätta arbeta på ett strukturerat och spårbart vis.
- Jag är stolt över att kunna säga att vi faktiskt är duktiga på det vi gör. Det blir ett bevis, både för medarbetarna och utåt, att vi gör ett fantastiskt jobb och att vi gör det varje dag. Vi är en välfungerande verksamhet som ständigt arbetar utifrån en helhetssyn på människan. Arbetet kan vara svårt sett till samhällets uppbyggnad av insatser från olika myndigheter såsom hälsosjukvård och socialtjänst. Trots det gör vi vårt bästa, och nu ser vi resultatet av det.

Läs mer om K Rehab i Älvkarleby