""

Kärrdal HVB

Vi tar emot barn och unga med relations-, familje-, och skolproblematik i kombination med psykosocial problematik, ofta också NPF. Vi är vana att hantera utmanande placeringar, till exempel med en till en-lösningar. Vi har särskild kompetens för att hantera diabetes.

Lokaler

Behandlingshemmet Kärrdal är beläget i ett lugnt och tryggt villaområde på Hisingen i Göteborg. Från boendet är det gångavstånd till både buss och skola. I närheten ligger också Hisingsparken, med mycket natur, vatten och en populär mountainbikeslinga.

Verksamheten är inrymd i en tvåvåningsvilla med källare. Runt huset finns gräsytor med möjlighet till utomhusaktiviteter som fotboll, basket och grillning.

Studiebesök är välkomna på enheten.

Målgrupp

Kärrdal tar emot barn och unga med relations-, familje-, och skolproblematik i kombination med psykosocial problematik. Det är vanligt med neuropsykiatrisk tilläggsproblematik, där symtom som destruktivitet och aggressivitet har blivit synliga.

De barn och unga vi tar emot har ofta haft flera tidigare insatser och svårigheter i skolan. Vi erbjuder en trygg miljö med personalresurser för att hantera utmanande placeringar. Vi har till exempel möjlighet att erbjuda en till en- och andra speciallösningar.

Vi har särskild kompetens för att ta emot barn och unga med diabetes.

Vi tar placeringar enligt SoL och LVU. I samarbete med extern partner kan vi på uppdrag av placerande socialtjänst vara behjälpliga med utredningar, riskbedömningar och terapisamtal via legitimerad psykolog. På uppdrag av socialtjänsten kan vi även erbjuda social kartläggning.

Behandling

På Kärrdal arbetar vi framför allt utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder. Genom att observera och tydliggöra funktionella beteenden uppmärksammar vi den unge på strategier och verktyg för att själv hantera situationer i livet.

Andra delar av vårt behandlingsupplägg är LAB och MI. Vi arbetar med tydliggörande pedagogik och använder bildstöd för att illustrera till exempel veckoplanering och dagsprogram på tavlor i rummen.

Vi arbetar också med social färdighetsträning där barn och unga övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga boende. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag där de möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.

Vi arbetar salutogent, motivationsstödjande och lågaffektivt. Behandlingen styrs av individuella genomförandeplaner som bygger på den unges behov, förutsättningar och styrkor. Avgörande är att bygga ärliga relationer och visa varje barn och ungdom att vi alltid finns där för var och en. Att arbeta med deras motivation och aktiva delaktighet genom hela behandlingsprocessen säkerställer att vi utgår från deras behov och resurser, och att kraven är rimliga och begripliga.

Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som barn och ungdomar.

Vi ser nätverket som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att involvera vårdnadshavare, familj, god man/SFVH och andra viktiga stöd och förebilder i förändringsarbetet.

Målet med behandlingen på Kärrdal är att barnet/ungdomen ska utveckla ett stabilt mående med en fungerande vardag och en meningsfull tillvaro.

I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, barnet/ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat familjehem inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet vad gäller behandling, personal och terapeuter. Familjehems- och öppenvård är knuten till enheten för möjlig vidare planering.

Skola och aktiviteter

En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i barnens och ungdomarnas utveckling. I samband med inskrivning på Humanas HVB har vi, när socialtjänst alternativt vårdnadshavare anmäler placering till skola i Göteborg, en dialog med varje barn/ungdom, socialsekreterare och i förekommande fall vårdnadshavare. Vi samarbetar med både kommunala skolor och friskolor i närområdet. Bristande skolmotivation kan vi möta med aktivering dagtid.

Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är därför en del av behandlingen på Kärrdal. Daglig fysisk aktivitet ingår i veckoschemat. Därutöver anordnar vi aktiviteter där vi kombinerar social färdighetsträning med många sorters kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen. Aktiviteterna utformas efter barnens och ungdomarnas egna behov och intressen.

En strukturerad vardag är en nyckelfaktor i behandlingen. Tillsammans med kontaktpersonen görs en veckostruktur utifrån de individuella behoven, som följs upp varje vecka.

Vi har även vardagliga forum för insikter i den egna problematiken, värdegrundsfrågor och livskunskap.

Personal

Vi har en hög personaltäthet för att kunna hantera utmanande placeringar med en bemanning av minst två personal dygnet runt samt en sovande och en vaken natt.

De som arbetar på Kärrdal har erfarenhet och är särskilt utvalda för sina förmågor att kunna jobba nära, tryggt och flexibelt. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och vidareutbildning och handledning sker kontinuerligt. Vi har särskild kompetens för att ta emot barn och unga med diabetes.

I personalgruppen finns både språklig och kulturell bredd, med ett varierat åldersspann och en jämn fördelning mellan kvinnor och män.

Fakta om verksamheten

Ålder
11-15 år
Kön
Pojkar
Antal platser
6
Kommun
Göteborg
Bolag
Baggium, 556747-5230
Placeringsform
Behovsanpassade insatser, HVB

Kontaktuppgifter till verksamheten

Göteborg, västra götaland

Placeringsförfrågan

Arez Auat

Föreståndare och verksamhetschef

arez.auat@humana.se076-148 27 90

Christina Eriksson

Placeringskoordinator

christina.eriksson@humana.se070-520 29 17

Linda Ljungberg

Behandlingsansvarig

linda.ljungberg@humana.se073-086 28 44

Relaterade enheter

Alla enheter

Bergtallen HVB

Bergtallen är ett familjärt boende för barn med komplex psykosocial och emotionell problematik, beläget lugnt och avskilt med gott om utrymme för barnen. Med hög tillgänglighet och stor trygghet hjälper vi barnen att finna alternativa sätt att hantera sina upplevda problem.
  • Kommun: Ulricehamn
  • Åldersgrupp: 8-11 år
  • Bolag: Lunna Gård, 556586-2371

Boberg HVB

Boberg HVB är ett familjärt HVB på landsbygden i Gustafs utanför Borlänge. Vi tar emot pojkar 9-13 år med stor omsorgssvikt, trauma, sexuell beteendeproblematik och ofta även NPF-diagnoser. Vi samarbetar tätt med Humanas specialistpsykiatrienhet, Cureum i Borlänge. Vår psykolog utför kartläggningar och kan utreda NPF vid behov. Personalen har särskild kompetens inom trauma, sexuell beteendeproblematik och lågaffektivt bemötande. Vi har även utbildad steg-1 terapeut i verksamheten.
  • Kommun: Säter
  • Åldersgrupp: 9-13 år
  • Bolag: Adventum Vård AB, 556330-3030

Oasen HVB

Oasen har arbetat med utredning och behandling för barn i 30 års tid. Vi erbjuder en lantlig, trygg miljö för barn som haft det svårt på olika sätt, ofta med NPF-diagnoser. På området finns en egen skola.
  • Kommun: Aneby
  • Åldersgrupp: 7-16 år
  • Bolag: Oasen Ungdomscenter AB, 556686-2313

Vassbo HVB

Vassbo är ett mindre HVB med närhet till skog och hav. Våra barn får en trygg personal som kan förstå och möta deras behov. Här får de komma in i rutiner och i en livsrytm som kan hjälpa dem att växa och utvecklas.
  • Kommun: Uddevalla
  • Åldersgrupp: 10-14 år
  • Bolag: Vassbo Behandlingshem, 556449-1602