På Kärrdal arbetar vi framför allt utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder. Genom att observera och tydliggöra funktionella beteenden uppmärksammar vi den unge på strategier och verktyg för att själv hantera situationer i livet.
Andra delar av vårt behandlingsupplägg är LAB och MI. Vi arbetar med tydliggörande pedagogik och använder bildstöd för att illustrera till exempel veckoplanering och dagsprogram på tavlor i rummen.
Vi arbetar också med social färdighetsträning där barn och unga övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga boende. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag där de möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.
Vi arbetar salutogent, motivationsstödjande och lågaffektivt. Behandlingen styrs av individuella genomförandeplaner som bygger på den unges behov, förutsättningar och styrkor. Avgörande är att bygga ärliga relationer och visa varje barn och ungdom att vi alltid finns där för var och en. Att arbeta med deras motivation och aktiva delaktighet genom hela behandlingsprocessen säkerställer att vi utgår från deras behov och resurser, och att kraven är rimliga och begripliga.
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som barn och ungdomar.
Vi ser nätverket som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att involvera vårdnadshavare, familj, god man/SFVH och andra viktiga stöd och förebilder i förändringsarbetet.
Målet med behandlingen på Kärrdal är att barnet/ungdomen ska utveckla ett stabilt mående med en fungerande vardag och en meningsfull tillvaro.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, barnet/ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat familjehem inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet vad gäller behandling, personal och terapeuter. Familjehems- och öppenvård är knuten till enheten för möjlig vidare planering.