Under tiden på Oasen erbjuds barnet en miljö med trygga vuxna som arbetar med att skapa relation med barnet och att ge verktyg för att hantera känslor, reaktioner och relationer. Ett varmt, lyssnande bemötande och en begriplig dygnsstruktur bidrar till att lindra stress och stabilisera barnet.
Ett genomgående tema är arbetet med känslor – att utveckla kunskap om egna och andras känslor, att öka förmågan att reglera sina egna känslor och att få stöd i samspelet med varandra.
På Oasen arbetar vi framför allt utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder med fokus på färdighetsträning enligt DBT. Lågaffektivt bemötande, TMO och tydliggörande pedagogik är andra grundläggande förhållningssätt och verktyg. Vi erbjuder också färdighetsträning enligt DBT, Sköldis och individuell övergreppspecifik behandling, och med hjälp av hästar och stallmiljön invid Oasen genomförs behandlingsinsatser enligt DBT.
Här finns även möjlighet att göra riskbedömningar kring risk för återfall i sexuella beteendeproblem med hjälp av GAIN (upp till 12 år) och ERASOR (över 12 år).
Behandlingen styrs av individuella genomförandeplaner som bygger på barnets behov, förutsättningar och styrkor. Avgörande är vi är tillgängliga för att kunna bygga relationer som barnen upplever som ärliga och äkta. Vi har en hög bemanning för att ge barnen den trygghet det innebär att alltid ha stabila vuxna i närheten och ge dem möjlighet att uppleva alternativa sätt att hantera konflikter med vuxna som agerar modell för ett sådant förhållningssätt.
Vi dokumenterar enligt BBIC-strukturen.
På Oasen arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som barn.
Målet med vistelsen på Oasen är att barnet ska få nya färdigheter och en fungerande vardag, en större förståelse för sina känslor och ett stabilare känsloliv samt att destruktiva beteenden ska minska eller upphöra.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, barnet och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra tid efter Oasen. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda familjehem, annat HVB eller LSS-boende inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet för barnet vad gäller behandling, personal och terapeuter.