På Prästgården jobbar vi med övergreppsspecifik behandling. Vi använder oss också av manualbaserade samtal enligt MI, både i grupp och individuellt beroende på ungdomens sociala mognadsnivå. Dessutom använder vi Connect, en metod för att säkerställa en sund och trygg anknytning mellan personal och barn.
Vi arbetar också med social färdighetsträning där ungdomarna övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga ungdomar. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag där ungdomarna möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.
Vi arbetar salutogent, motivationsstödjande och lågaffektivt utifrån devisen “Modiga hjärtan”, vilket avser viljan, styrkan och kunskapen om att förändra. Behandlingen styrs av individuella genomförandeplaner som bygger på den unges behov, förutsättningar och styrkor. Avgörande är att bygga ärliga relationer och visa varje ungdom att vi alltid finns där för var och en. Att arbeta med ungdomarnas motivation och aktiva delaktighet genom hela behandlingsprocessen säkerställer att vi utgår från deras behov och resurser, och att kraven är rimliga och begripliga.
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som ungdomar.
Ungdomens familj är ofta en del av problematiken och det är då nödvändigt att involvera dem och eventuellt andra delar av nätverket i behandlingen. En del kan vara familjearbete där ungdomen möter offer och föräldrar under ledning av psykolog.
Övergripande mål med placeringen är att varje placerad ungdom ska nå:
- Märkbar minskning av sexuellt utagerande beteende genom eget ansvarstagande.
- Ökad förståelse för varför och hur beteendet har uppstått.
- Medvetenhet om kognitiva förvrängningar kring sex och relationer och hur dessa påverkar beteendet.
- Minskad risk för framtida sexuella övergrepp enligt vetenskapliga riskinstrument.
- Kunskap kring olika strategier för att hantera sina känslor och de mekanismer som styr dem.
- Fler sociala färdigheter i syfte att få ett stabilare känslo-/relationsliv.
- Ett för ungdomen gynnsamt förhållningssätt till sitt närmaste nätverk och andra.
- En stabil grund att stå på och en planering inför framtiden.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat öppenvård, familjehem, LSS-boende och stödboende inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet för ungdomen vad gäller behandling, personal och terapeuter.
Som en möjlighet till en gradvis utslussning använder vi Björkbacka på Alma Gård, där ungdomen kan bo så länge den inte fyllt 21 år. Mellanboendet ger den unge en möjlighet att successivt utöka sin vardag och träna på sociala relationer med stöd av personal dygnet runt.