Barnen som kommer till Sonrisagården har ofta dåliga erfarenheter av vuxna. De behöver någon att lita på. Genom ett professionellt men personligt bemötande och en strukturerad och förutsägbar vardag vill vi återskapa barnens tillit till vuxenvärlden för att skapa förutsättningar för barnen att utvecklas. Vi hjälper barnen att lyckas.
Vi arbetar framför allt utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder med fokus på KBT. Med hjälp av lågaffektivt bemötande förebygger personalen problemskapande beteende. Vi använder oss av avledande strategier samt roterar och byter personal i situationer som kan eller som redan har resulterat i ett affektutbrott. Under och efter en eventuell incident fokuserar vi enbart på avledande och trygghetsskapande insatser för att hjälpa barnet att återfå kontroll, därefter återgår vi till aktuell planering.
Andra centrala delar av vårt behandlingsupplägg är lösningsfokuserat förhållningssätt, positiv förstärkning, känslokontroll och rePULSE.
Alla barn deltar också i social färdighetsträning, individuellt eller i liten grupp. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag där barnen möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.
För att skapa en struktur som gynnar barnets utveckling och behov får varje barn ett individuellt schema, utifrån barnets egna intressen och förmåga att förstå, med mål som ska vara lätta att förstå.
Kontaktmannasamtal sker en gång i veckan. De är behandlingsinriktade med fokus på vårdplan och dagsform, där barnet ska träna på att själv uttrycka sina behov och önskemål om stöd.
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som barn.
Vi ser barnets nätverk som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att i samråd med socialtjänst involvera vårdnadshavare, familj och andra viktiga stöd och förebilder i förändringsarbetet.
Målet för behandlingen är att barnen ska få nya färdigheter och en fungerande vardag, en större förståelse för sina känslor och ett stabilare känsloliv samt att destruktiva beteenden ska minska eller upphöra.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, barnet och hemmet dit barnet ska flytta. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat familjehem inom Humana med kapacitet för svårare problematik, vilket möjliggör en kontinuitet för barnet vad gäller behandling, personal och terapeuter.