""

Villa Ängsbo HVB

Vi tar emot pojkar i åldrarna 15-19 med NPF såsom autism, IF eller autism i kombination med ADHD/ADD. De som placeras hos oss har vistats i riskmiljöer med droger och/eller kriminalitet och är i behov av lugn och ro i en personlig vårdmiljö. Vi har stor erfarenhet av ungdomar med problematisk skolfrånvaro, och med en grund i TMO arbetar vi för en trygg och harmonisk miljö. Vi arbetar även med tydlig struktur för att ge ungdomarna en positiv riktning genom individuell planering.

Lokaler

Villa Ängsbo ligger i Osby, någon halvtimme norr om Hässleholm och Kristianstad i norra Skåne, i ett villaområde med närhet till skola och allmänna kommunikationer.

Behandlingshemmet är inrymt i ett tvåvåningshus som erbjuder generöst med utrymme, såväl inomhus som utomhus. Ungdomsrummen är fördelade med två på bottenvåningen och fyra på övervåningen. För att sätta personlig prägel på rummet får den unge tillsammans med personal köpa exempelvis tavlor och växter dagarna efter inflytt.

I källaren finns biljardbord och ett litet gym där de boende kan göra aktiviteter tillsammans med personal. Ungdomarna kan även besöka gym i Osby tillsammans med personal.

Utanför huset finns en stor gräsmatta med möjlighet till fotboll, grillning och andra utomhusaktiviteter.

Vi tar gärna emot studiebesök innan placeringen, fysiskt eller digitalt, det hjälper oss i matchningen.

Målgrupp

Vi tar emot ungdomar som vistats i olämpliga miljöer och som kan ha agerat normbrytande och utvecklat eller riskerar att utveckla ett riskbeteende avseende kriminalitet eller droger. Den bakomliggande problematiken grundar sig inom NPF, såsom Autism, if eller autism i kombination med ADHD/ADD. Utifrån sin diagnos kan en ungdom själv ha upplevt sig utsatt i ett gäng där det funnits andra som varit ledande och drivande. Vi tar inte emot pojkar som är i ett etablerat beroende.

Vi tar placeringar enligt SoL och LVU. I samarbete med extern partner kan vi på uppdrag av placerande socialtjänst utföra kartläggningssamtal via legitimerad psykolog samt utredningar.

Behandling

Den teoretiska grunden för behandlingen är Lågaffektivt bemötande (LAB), och tydliggörande pedagogik genom individuellt utformade dags- och veckoscheman med bland annat bildstöd. Varje placerad ungdom får en kontaktperson som varje vecka gör dessa planeringar med ungdomen.

Som metod arbetar vi med rePULSE, då ungdomarna har behov av att lära sig självkännedom, affekt- och känsloreglering utifrån sin diagnos. Ungdomen får träna sina färdigheter på boendet utifrån rePULSE. Vårt behandlingsupplägg och samtalsmodell är MI som också motiverar och syftar till att reflektera över hur ett förändringsarbete för ungdomen kan ske.

Behandlingen på Villa Ängsbo inriktar sig på att erbjuda ett lugn till de placerade ungdomarna med hänsyn till de behov som kan finnas utifrån diagnos. Dagen är strukturerad och individuellt utformad.

Vi ser ungdomens nätverk som en viktig resurs i behandlingen. Därför arbetar vi med att involvera vårdnadshavare, familj, god man/SFVH i förändringsarbetet.

Målet för de ungdomar som bor på Villa Ängsbo är att få en ökad självkännedom, kunskap om sin problematik och diagnos/NPF. Genom rePULSE är målet att få verktyg som på lång sikt gör att ungdomen kan ha ett tryggare förhållningssätt i sociala relationer, planering och hållbar ADL.

I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat familjehem, stödboende eller annat HVB inom Humana, vilket möjliggör en kontinuitet för ungdomen vad gäller behandling, personal och terapeuter.

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar.

Skola och aktiviteter

En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i ungdomarnas utveckling. I samband med inskrivning på Villa Ängsbo har vi en dialog med varje ungdom, socialsekreterare och i förekommande fall vårdnadshavare kring önskemål och behov, för att hitta en placering i lämplig skola. Vi har ett nära samarbete med vald skola och gör kontinuerliga uppföljningar för att säkerställa att skolgången fungerar samt vid behov problemlösa och göra anpassningar för att möta ungdomens behov av stöd.

Om skola inte är aktuell stöttar och motiverar personalen den unga i att söka praktik eller arbete. Boendet har upparbetat samarbete med olika företag i Osby som tar emot praktikanter.

För de ungdomar som väntar på skolstart/praktikplats eller saknar sysselsättning, skapar vi tillsammans med den unge ett strukturerat schema för vardagen.

Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull och aktiv fritid är därför en del av behandlingen på Humanas HVB

Aktiviteterna utformas efter ungdomarnas egna behov och intressen och bekostas av oss. På grund av ungdomarnas diagnoser och ibland svårighet med social interaktion sker aktiviteter oftast i mindre grupper om två ungdomar per gång.

Personal

Boendet är bemannat med två behandlingspersonal dagtid, en sovande personal på natt och en vaken personal på natt. Vi har en behandlingsansvarig och en samordnare på plats dagtid måndag till fredag, samt en verksamhetschef som även är föreståndare. Då vi anpassar personalstyrkan utifrån ungdomarnas individuella behov sätts extra personal in vid behov.

De som arbetar på Villa Ängsbo har en gedigen erfarenhet av målgruppen, med kunskap om NPF och LAB/ tydliggörande pedagogik. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och vidareutbildning och handledning sker kontinuerligt.

Verksamhetschefen är socionom med erfarenhet av ungdomsarbete på både operativ samt strategisk nivå. Sjuksköterska är knuten till verksamheten för medicinska frågor. Till enheten finns extern psykiatriker kopplad, för månadsvis uppföljning av eventuella läkemedel och mående.

Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.

Fakta om verksamheten

Ålder
15-19 år
Kön
Pojkar, Män
Antal platser
6
Kommun
Osby
Bolag
Baggium Vård och Behandling AB, 556747-5230
Placeringsform
Behovsanpassade insatser, HVB, Stödboende

Kontaktuppgifter till verksamheten

072-588 33 58

Placeringsförfrågan

Gunilla Kaij Bevheden

Föreståndare och verksamhetschef

gunilla.kaijbevheden@humana.se076-875 53 77

Niklas Svedlund

Placeringskoordinator

niklas.svedlund@humana.se073-047 98 73