Gärdesgatan Gruppboende
Gärdesgatan gruppbostad riktar sig till personer som omfattas av LSS-personkrets 1. Gärdesgatans gruppbostad arbetar med metoder som lågaffektivt bemötande, tydliggörande pedagogik samt motiverande samtal, MI, och är därav särskilt lämplig för personer med speciella behov eller utåtagerande beteende.
Bostaden
Gärdesgatans gruppboende ligger i lilla Oskarström, strax öster om Halmstad, naturskönt beläget utmed Nissan. Boendet ligger i ett lugnt och trivsamt villaområde, där närheten till skog och promenadstigar gör området tilltalande. Här finns det mesta inom gång-/cykelavstånd- matbutiker, restauranger, bibliotek, vårdcentral, friluftsbad, gym och biograf. Vintertid öppnar en skidbacke med lift och det erbjuds dessutom konstfrusen isbana på orten. Vill man ta sig in till Halmstad finns det förbindelser med både buss och tåg. Till Halmstad flygplats tar det ca 20 minuter med bil. Vill du ta dig runt med cykel så finns det en till låns på boendet.
Huset där boendet ligger är byggt i modern stil med två våningar och källare, med hiss mellan våningarna. På varje plan finns tre stycken fullt utrustade och funktionsanpassade tvårumslägenheter på ca 45 kvm med egen ingång och eget förråd. Alla lägenheter har dessutom tillgång till en egen liten uteplats. Gemensamhetsutrymmen finns att tillgå på båda planen.
Planlösningen är utformad för att ge dej möjlighet för både avskildhet och umgänge. Du får antingen själv inreda din lägenhet efter eget tycke och smak eller tillsammans med oss, vi finns behjälpliga om önskan eller behov uppstår. Internet ingår i hyreskostnaden.
Om önskemål av lagad mat finns, så erbjuder boendet matlagning i det allmänna köket. Matlagning kan utföras enskilt i din lägenhet eller i det gemensamma köket. Personalen är behjälpliga i dessa insatser om önskan eller behov finns.
På övre plan finns ett aktivitetsrum som utformas utifrån de boendes intressen och behov. Här finns bland annat biljardbord, pingisbord och olika slags brädspel, pysselverkstad och massagebänk.
Utomhus finns en rymlig och fin gemensam uteplats, där vi umgås, äter och grillar. Tomten och omgivningarna ger goda möjligheter till olika utomhusaktiviteter.
Hos oss har du möjlighet att ha husdjur.
Kom gärna förbi på studiebesök!
Vilka bor här?
Gärdesgatan är ett gruppboende för dig som omfattas av LSS personkrets 1, det vill säga personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd. Särskild kompetens och erfarenhet i personalgruppen gör det lämpligt för dig med speciella behov eller utåtagerande beteende.
Så fungerar det att bo här
När du bor hos oss får du stöttning av personal med stort engagemang och en vilja att erbjuda goda levnadsförhållanden inom alla livsområden. Vi vill att alla ska få möjlighet till en meningsfull sysselsättning, en aktiv fritid och en känsla av sammanhang. Vi ser lösningar oftare än problem och jobbar för att du ska kunna utvecklas och finna livskvalitet.
Din rätt till självbestämmande ligger till grund för din genomförandeplan och all daglig planering. Vi strävar efter att du ska uppnå största möjliga delaktighet och självständighet utifrån dina förutsättningar. Du bestämmer över ditt boende och din lägenhet, vår roll är att vara behjälpliga för att du ska uppnå trygghet och skapa relationer till personal. Med personalens stöd kan du successivt utveckla dina förmågor, till exempel ta hand om lägenheten och dig själv, hitta sysselsättning och fritidsaktiviteter, och planera dagen. Personal finns alltid nära för allt från hushållssysslor till ledsagning utanför boendet.
Våra metoder har en grund i kognitionsteori. Vi använder oss av något som kallas lågaffektivt bemötande (LAB Studio III) och innebär att vi arbetar med att hantera konflikter innan de uppstår samt gör konfliktutvärderingar genom att reflektera och sedan förändra (riskanalys och handlingsplaner). Genom ett metodiskt arbetssätt präglat av lugnt bemötande arbetar vi med att minska affektutbrott och förebyggande. Vi tar också hjälp av tydliggörande pedagogik samt alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) för att förklara aktiviteter och uppgifter på ett tydligt och strukturerat sätt. Detta gör vi med hjälp av bland annat visuella och digitala lösningar. Mycket av arbetet går ut på att stötta dig i din personliga utveckling. Där använder vi bland annat motiverande samtal (MI) och arbetar utifrån individens behov i centrum (IBIC).
Om du önskar det, så samarbetar vi gärna med din familj/anhöriga, och de är alltid välkomna för att hälsa på om du vill.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med all personal. På boendet finns verksamhetschefen, samordnare, gruppledare och personal.
Vi erbjuder hälso- och sjukvård, omvårdnad, habilitering och rehabilitering. Humana har en egen sjuksköterska som är knuten till verksamheten för att skapa kontinuitet för dig.
Vår målsättning är att stödja dig som bor på Gärdesgatans gruppboende till ett självständigt liv med en känsla av sammanhang.
Sysselsättning och aktiviteter
En motiverande sysselsättning är viktigt för att man ska må bra. När du bor hos oss erbjuds du en sysselsättning som är anpassad utifrån din funktionsnivå och dina intressen.
Även regelbundna fritidsaktiviteter gör att du mår bättre. Därför har vi ”byggt in” fritidssysselsättning på boendet i form av vårt aktivitetsrum på övre plan. Vi erbjuder också daglig verksamhet på Humanas enhet, Verkstadsgatan i Ängelholm. Boendet har en bil som är knuten till verksamheten dygnet runt.
Aktiviteter kan du göra på egen hand eller om du önskar, tillsammans med någon i personalen. Om du vill får du delta när vi gör något tillsammans – allt från att gå ut och fika eller äta, till utflykter med bio eller museum. På boendet ordnar vi ofta kvällar där vi till exempel grillar eller spelar spel.
Personal
På Gärdesgatans gruppboende finns personal på plats dygnet runt, med både sovande jour nattetid och vaken natt. Vi anpassar vår bemanning utifrån individuella behov och aktuellt uppdrag, i nära dialog med våra uppdragsgivare.
Personalgruppen består av undersköterskor och/ eller boendestödjare. All personal har lång erfarenhet och genomgår fortlöpande kompetensutveckling, utbildningar och regelbunden extern handledning för att kunna ge ett optimalt stöd och säkra en insats av hög kvalitet och vård.
Fakta om verksamheten
- Ålder
- Från 18 år
- Kön
- Flickor, Kvinnor, Pojkar, Män, Icke-binära
- Antal platser
- 6
- Kommun
- Halmstad
- Bolag
- Humana LSS i Sverige AB
- Personkrets
- Personkrets 1 (PK1)
- Typ av verksamhet
- Egen regi