Example image

Idunagatan Gruppboende

Idunagatan är ett gruppboende för unga som omfattas av LSS personkrets 1, med inriktning på autism samt lindrig och måttlig intellektuell funktionsnedsättning. Du bor i en charmig gammal trävilla i centrala Uppsala. Här får du stöd och uppmuntran i att förbereda dig inför vuxenlivet och framtiden.

Bostaden

Idunagatan är ett familjärt gruppboende i Svartbäcken, bara tio minuter från centrala Uppsala. Vi har åtta fullt utrustade och modernt möblerade lägenheter, bestående av ett rum med badrum. Wifi ingår. I huset finns även gemensamma ytor i form av vardagsrum med TV och TV-spel, kök och tvättstuga. Hus och lägenheter är funktionsanpassade med hiss mellan våningarna.

Här planerar och lagar du dina egna måltider, men vi erbjuder gemensam middag en gång i veckan.

På tomten runt boendet har vi en mindre gräsmatta där vi kan umgås och grilla när vädret tillåter.

Idunagatans gruppboende ligger bra till för att besöka studentstaden Uppsala, med sitt stora utbud av nöjen, kultur, idrott och friluftsliv. Du kan till exempel låna boendets cykel.

Här kan du få ha husdjur efter bedömning.

Vi vill gärna träffa dig innan du flyttar hit. Som första kontakt är du välkommen hit på studiebesök, och om det är möjligt besöker vi även dig.

Vilka bor här?

Idunagatan är ett gruppboende för unga som omfattas av LSS personkrets 1. Vi är inriktade på ungdomar med autism samt lindrig och måttlig intellektuell funktionsnedsättning.

Så fungerar det att bo här

Här bestämmer du själv över ditt boende och din lägenhet. Vår roll är att ge dig stöd så att du kan leva ett självständigt liv, trivas och utvecklas som människa. Utgångspunkten är alltid dina unika förutsättningar och intressen, där vi lyfter fram dina bästa egenskaper och kunskaper.

När du bor hos oss har du två kontaktmän. Det är två personer i personalen som hjälper dig lite extra med planering och struktur. För att du ska trivas här är vi noga med att ta reda på hur du vill ha det, vilka rutiner som fungerar, vad du behöver hjälp med och vad du vill bli bättre på. Men framför allt är vi intresserade av att ta reda på vad du är bra på och vad du gillar!

Tillsammans skapar ni en genomförandeplan, så att vi vet vilka mål du har. Vi stöttar dig sedan i att utveckla fungerande rutiner i vardagen, till exempel kring:

  • Klädvård och hygien
  • Planering av och inköp till hushållet
  • Möblering av lägenheten
  • Hushållsbudget
  • Kost och matlagning (själv och tillsammans med andra)
  • Städning
  • Samarbete i huset och trädgården för att gör det trivsamt att bo här

När det behövs finns personal nära för att påminna, uppmuntra och motivera.

I arbetet använder vi oss av något som kallas lågaffektivt bemötande (LAB), som innebär att vi jobbar lågmält och förebyggande. Vi tar också hjälp av tydliggörande pedagogik samt alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) för att förklara aktiviteter och uppgifter på ett visuellt tydligt och strukturerat sätt.

Vi arbetar mycket med kognitiv affektiv träning. Det innebär att vi hjälper dig att sätta upp mål för att bli bättre på att kommunicera, att öka förståelsen om dig själv och att bättre kunna samspela med andra människor.

Vi vill gärna samarbeta med föräldrar/vårdnadshavare. Vi står för en hemresa i månaden, där vi själva skjutsar dig eller ordnar tåg-/bussbiljett.

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med all personal.

Vi erbjuder hälso- och sjukvård, omvårdnad, habilitering och rehabilitering till och med nivån för den legitimerade sjuksköterskan, arbetsterapeuten och fysioterapeutens yrkesansvar.

Målet med att bo på Idunagatans gruppboende är att du ska bli så självständig som möjligt utifrån dina förutsättningar. Här får du stöd i att förbereda dig inför vuxenlivet och framtiden.

Sysselsättning och aktiviteter

En motiverande sysselsättning är viktigt för att man ska må bra. Vi hjälper till att planera skolgång, praktik eller annan sysselsättning utifrån dina styrkor, intressen och behov.

I en stor stad som Uppsala finns det många skolor att välja mellan, med olika inriktningar, och några av dem har vi ett närmare samarbete med. Vi stöttar dig med läxor och att jobba mot målen i skolplanen. Vi håller kontakten med skolan och deltar på möten om du vill.

När inte skola är aktuell stöttar vi dig i att hitta anpassat arbete, helg-/sommarjobb eller praktikplats. Praktik och extrajobb är bra erfarenheter att ta med sig in i vuxenlivet.

Även regelbundna fritidsaktiviteter gör att du mår bättre. Därför stöttar vi dig i att utveckla en meningsfull och aktiv fritid utifrån vad du har för intressen och förmågor. De flesta aktiviteter gör du själv tillsammans med din kontaktperson, som även hjälper dig att planera kommande vecka. Varje dag erbjuds gemensamma aktiviteter på boendet, till exempel promenadgrupp, filmkväll och spelkväll. På fredagar äter vi gemensam middag och kanske grillar och äter glass. Vi gör även utflykter, åker och badar, fikar på stan och går på bio, restaurang och konserter.

En gång i veckan håller vi boendemöte, där vi tar upp synpunkter, önskemål och planering av veckan.

Personal

På Idunagatans gruppboende finns personal på plats dygnet runt, med en vaken natt.

Hos oss arbetar både män och kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer. Personalens kompetens matchas noga för att möta behoven för er som bor här.

All ordinarie personal har en grundläggande omvårdnadsutbildning samt erfarenhet inom LSS. Vissa har en pedagogisk bakgrund. Många av våra vikarier studerar inom psykologi, pedagogik eller omvårdnad, till exempel till beteendevetare, socionomer eller psykologikandidater. Även vikarierna har en lång erfarenhet av att arbeta inom LSS. Personalen genomgår fortlöpande kompetensutveckling, utbildningar och regelbunden handledning.

Symbol av HBTQI-certifikation

Fakta om verksamheten

Ålder
15-21 år
Kön
Flickor, Pojkar
Antal platser
8
Kommun
Uppsala
Bolag
Humana LSS i Sverige AB
Personkrets
Personkrets 1 (PK1)
Typ av verksamhet
Egen regi

Placeringsförfrågan

Tekla Agne

Verksamhetschef

tekla.agne@humana.se076-135 81 51

Erica Pettersson Wentzel

Placeringskoordinator

erica.wentzel@humana.se070-360 40 35