""

Krokusgatan Gruppboende

På Krokusgatan i Örebro finns sex fullt utrustade 1,5-rumslägenheter för vuxna som omfattas av LSS personkrets 1. Vi erbjuder en hemtrevlig miljö med närhet till service, kommunikationer och naturen. Vi har särskilt fokus på kost och hälsa.

Bostaden

Krokusgatans gruppboende ligger i ett lugnt bostadsområde i nordvästra Örebro, cirka 3,5 km från centrum.

Här bor du i en egen funktionsanpassad 1,5-rumslägenhet på 43 kvm, i ett tvåvåningshus med fyra lägenheter på bottenvåningen och två (med balkong) på övervåningen. Lägenheten är fullt utrustad med bland annat disk- och tvättmaskin och fiber indraget för eget internetabonnemang. Till lägenheten hör ett litet förråd på övervåningen. Hiss finns mellan våningarna.

I huset finns ett hemtrevligt kök och sällskapsrum, och alla har tillgång till den gemensamma uteplatsen där vi ofta grillar, äter och solar på sommaren.

En större livsmedelsaffär finns på gångavstånd, busshållplats finns inom fem minuters promenad och cykelbana finns hela vägen in till stan.

Det finns gott om promenadstigar i skogen alldeles bredvid. Det är också nära till kommunens aktivitetscenter Tegelbruket, där man kan både utöva och titta på massor med olika sport-, fritids- och kulturevenemang, bland annat träning, danskurser och andra aktiviteter anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Kom gärna förbi på studiebesök!

Vilka bor här?

Krokusgatan är ett gruppboende för vuxna som omfattas av LSS personkrets 1 med autismspektrum eller intellektuell funktionsnedsättning. Här bor ofta mer högfungerande och aktiva yngre vuxna, på väg att utveckla sitt liv.

Så fungerar det att bo här

På Krokusgatans gruppboende arbetar vi för bra kost, hälsa och glädje. Här bor du själv i din lägenhet, med ständig närhet till personalstöd och umgänge efter dina behov. Du bestämmer över ditt boende och din lägenhet, vår roll är att hjälpa till att ordna så att det känns bekvämt och tryggt.

Med grund i socialtjänstens vårdplan utformar vi en genomförandeplan tillsammans med dig utifrån dina individuella mål. Två kontaktpersoner håller i helheten, sköter kontakt med personal och socialtjänst och hjälper till att planera dina dagar. Sedan finns hela personalgruppen här för att stötta dig i vardagen. Vi lägger stor vikt vid att matcha teamet med dina förmågor och intressen så att det fungerar och ni trivs ihop.

Med personalens stöd kan du successivt utveckla dina förmågor, till exempel att ta hand om en lägenhet och dig själv, hitta sysselsättning och fritidsaktiviteter och planera dagen. Personal finns alltid nära för allt från hushållssysslor till ledsagning utanför boendet. När det behövs stöttar vi också i kontakten med sjukvård, arbetsförmedling, försäkringskassa, kriminalvård och andra delar av samhället.

Vi utgår från dina styrkor och förmågor, och jobbar för att hitta flexibla och kreativa lösningar utifrån de behov som uppstår.

På Krokusgatan har vi ett särskilt fokus på kost och hälsa. Det innebär bland annat att vi planerar maten utifrån kostcirkeln, uppmuntrar till att äta på fasta tider, promenerar varje dag efter förmåga och har rörelseträning en gång i veckan.

Om du önskar det så samarbetar vi gärna med din familj och/eller anhöriga, och de är alltid välkomna för att hälsa på om du vill.

För att skapa trygghet för dig använder vi oss av metoder såsom lågaffektivt bemötande (LAB), tydliggörande pedagogik samt alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt diskussioner och övningar med all personal.

Genomförandeplanen, din utveckling och dina behov följs upp regelbundet av personalen. Vi sköter din journal och dokumentationen mot socialtjänsten utifrån IBIC, en standard som underlättar både samordningen av personalens arbete och samarbetet med socialtjänstens handläggare.

Vi erbjuder hälso- och sjukvård, omvårdnad, habilitering och rehabilitering till och med nivån för den legitimerade sjuksköterskan, arbetsterapeuten och fysioterapeutens yrkesansvar.

Målet med vistelsen på Krokusgatans gruppboende är att du ska få det stöd som behövs för en meningsfull vardag med goda förutsättningar för att kunna växa och utvecklas, och självständigt klara så mycket som möjligt i livet.

Sysselsättning och aktiviteter

En motiverande sysselsättning är viktigt för att man ska må bra. Vi ser till att du kan fortsätta att göra det du gjort innan, och saknar du sysselsättning när du kommer till oss så ser vi vad vi kan hjälpa till med utifrån dina styrkor, intressen och behov. I närområdet finns till exempel flera dagliga verksamheter och vi arbetar nära skolor i stan. I samband med inflytt pratar vi igenom det med dig och din socialsekreterare för att hitta en lämplig plan.

Även regelbundna fritidsaktiviteter gör att du mår bättre. Därför stöttar vi dig i att utveckla en meningsfull och aktiv fritid utifrån vad du har för intressen och förmågor. I Örebro finns ett stort utbud av aktiviteter och evenemang som du kan ta del av på egen hand, och om du vill får du också delta när vi gör något tillsammans – allt från att gå ut och fika eller äta, till utflykter med bio eller museum.

Vi har husmöte en gång i veckan, där vi tar upp synpunkter, önskemål och planering av veckan.

Personal

På Krokusgatans gruppboende finns personal på plats dygnet runt, med en sovande jour nattetid.

Hos oss arbetar både män och kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer. Personalens kompetens är av stor vikt och matchas omsorgsfullt för att möta aktuella behov för er som bor här, och vidareutbildning och handledning sker löpande.

Humanas tre boenden i Örebro delar på en sjuksköterska som är i tjänst tre dagar i veckan med jourberedskap dygnet runt.

Fakta om verksamheten

Ålder
Från 18 år
Kön
Flickor, Kvinnor, Pojkar, Män
Antal platser
6
Kommun
Örebro
Bolag
Humana LSS i Sverige AB
Personkrets
Personkrets 1 (PK1)
Typ av verksamhet
Egen regi

Kontaktuppgifter till verksamheten

070-239 00 09

Örebro

Placeringsförfrågan

Anna-Karin Wiik

Placeringskoordinator

anna-karin.wiik@humana.se073-082 85 12

Jane Ernestam

Vikarierande verksamhetschef

jane.ernestam@humana.se076-102 27 80