Example image

Villagatan Gruppboende

Villagatan är ett mindre lugnt gruppboende för vuxna som omfattas av LSS personkrets 1 med individuellt anpassat stöd utifrån tydliggörande pedagogik och lågaffektivt bemötande. Boendet ligger i lugnt villaområde i småländska Målilla med närhet till både natur och all samhällsservice.

Bostaden

Villagatan ligger i småländska Målilla cirka 45km från Oskarshamn. Boendet är placerat lugnt, i villamiljö med stor gräsyta och angränsande natur på baksidan av huset som ett extra lugn.

Här finns närhet till både natur, promenadvägar och samhällsservice i form av affärer, restauranger, vårdcentral, frisör, sport och andra fritidsaktiviteter. Speedwayintresset är högt på orten.
Tåg och buss finns inom gång-/cykelavstånd, med goda förbindelser. Närheten till Oskarshamn ger stora möjligheter till fritidsintressen och utflykter i havsmiljö.

På Villagatan bor du i en fullutrustad tvårumslägenhet med kök och stort badrum med egen tvättmaskin och torktumlare. I huset finns också gemensamt kök, TV-rum. Du har egen uteplats vid din lägenhet. Du får möblera din lägenhet själv. Möjlighet till Wifi och TV-utbud utifrån eget önskemål finns. Tillhörande förråd finns för varje lägenhet.

På Villagatan har du möjlighet att ta del av gemensamma måltider eller om du så önskar ha eget hushåll med stöd av personalen.

Vilka bor här?

Villagatan är ett gruppboende för dig som omfattas av LSS personkrets 1, det vill säga personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd. Vi har god erfarenhet och kunskap även kring personer samt psykiatrisk tilläggsproblematik, återfallsproblematik med mera. Vi har god vana av samverkan med rättspsykiatrin och övrig psykiatrisk sluten- och öppenvård. Vid behov kan vi ta emot skyndsamt.

Så fungerar det att bo här

På Villagatan bor du själv i din lägenhet, med ständig närhet till personalstöd och umgänge efter dina behov. Du bestämmer över ditt boende och din lägenhet, vår roll är att hjälpa till att ordna så att det känns bekvämt och tryggt. Vi utformar en genomförandeplan tillsammans med dig som beskriver hur stödet i dina beslutade insatser ska se ut, där din delaktighet är viktig. Du kommer att ha en utsedd kontaktperson. Hen håller i helheten och stöttar dig i dina kontakter med exempelvis myndigheter, sjukvård, företrädare/god man och planerar dina dagar och insatser tillsammans med dig. Vi stöttar dig i att utveckla eller hitta en fungerande fritid som utgår från dina önskemål och intressen.

Personal finns alltid nära för allt från hushållssysslor till ledsagning utanför boendet.

Vår pedagogik och bemötande bygger på lågaffektivt bemötande (LAB), tydliggörande pedagogik samt alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Genomförandeplanen, din utveckling och dina behov följs upp regelbundet av personal tillsammans med dig och din LSS-handläggare. Vi sköter din journal och dokumentationen mot socialtjänsten utifrån IBIC.

Vi erbjuder hälso- och sjukvård, omvårdnad, habilitering och rehabilitering till och med nivån för den legitimerade sjuksköterskan, arbetsterapeuten och fysioterapeutens yrkesansvar. Målet med vistelsen på Villagatans gruppboende är en meningsfull vardag och utveckling mot ökad självständighet.

Sysselsättning och aktiviteter

En meningsfull sysselsättning är viktigt för att man ska må bra. Vi hjälper till att planera daglig sysselsättning utifrån dina styrkor, intressen och behov. Vi stöttar dig gärna i planering av fritidsaktiviteter utifrån dina önskemål och intressen. I samband med inflytt pratar vi igenom det med dig och din handläggare för att hitta en lämplig plan.

Hos oss kan du få möjlighet till daglig verksamhet inom vår egen regi om du har det beviljat av din kommun. På Forma DV planeras och anpassas din sysselsättning individuellt utifrån dina intressen och styrkor.

På boendet erbjuds gemensamma aktiviteter som du frivilligt kan delta i.

En gång per månad hålls boende-/husmöten där du som boende hos oss tillsammans med dina grannar kan uttrycka önskemål om gemensamma aktiviteter, måltider och annat som är intressanta för dig som bor på Villagatan.

Personal

På Villagatan finns personal på plats dygnet runt och en bemanning som är anpassad utifrån dina behov. Nattetid finns jour-personal som stöd vid behov.

Hos oss arbetar både män och kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer. Personalens kompetens matchas noga för att möta aktuella behov för er som bor här. Sjuksköterska är knuten till verksamheten för medicinska frågor och är regelbundet på plats på boendet.

Fakta om verksamheten

Ålder
Från 18 år
Kön
Kvinnor, Män, Icke-binära
Antal platser
5
Kommun
Hultsfred
Bolag
Villagatan LSS AB
Personkrets
Personkrets 1 (PK1)
Typ av verksamhet
Egen regi

Kontaktuppgifter till verksamheten

072-452 11 55

Målilla, Kalmar län

Placeringsförfrågan

Mikael Andersson

Verksamhetschef

mikael.andersson1@humana.se073-655 50 39

Anna-Karin Wiik

Placeringskoordinator

anna-karin.wiik@humana.se073-082 85 12