Ungdomar som bor här får en kontaktperson som ger stöd, uppmuntran och vägledning utifrån individens behov och förutsättningar. En nyckel är att bygga ärliga relationer och hjälpa den unge att hitta egen motivation för att till exempel gå i skolan och sköta ett hem.
Fokus ligger på att få vardagsrutiner att fungera. ADL-stöd ges utifrån individuella behov. Vi hjälper till i samhällskontakter, till exempel med sjukvård, skola och potentiella arbetsgivare, med målet att den unge ska klara det på egen hand efter boendetiden och komma i sysselsättning så fort som möjligt.
Här finns trygghet för ungdomen i att ha tillgång till kompetent personal dygnet runt. Kontoret är bemannat vardagar mellan 08.00-21.00. När kontaktpersonen är ledig turas vi om med beredskapen, så att det alltid är kända röster som svarar i telefon och kända ansikten som kommer och hjälper till vid mer akuta behov.
Vid behov kan vi erbjuda behandling på Humanas öppenvård i Umeå, med bland annat tillgång till psykolog.
Vid förstärkt stödboende jobbar vi med ett utökat team där kontaktpersonen kompletteras med en ungdomsbehandlare och en samordnare. Det är en strukturerad modell i fyra faser, inspirerad av TFCO-metoden, som i vissa fall kan vara ett alternativ till eller steg efter placering på HVB. Det kan också vara ett lämpligt mellansteg efter placering på SIS eller familjehem.
Vi mäter utvecklingen regelbundet genom bland annat SDQ. Dokumentation sker enligt BBIC-strukturen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar.
Som första aktör i Sverige har Humana utvecklat en manual, Tryggstöd, som beskriver arbetssätt och metoder för våra stödboenden i syfte att höja kvalitet, göra klienten mer delaktig samt lyfta friskfaktorer och minska riskfaktorer.
Vårt mål är att ge varje boende en trygg och säker grund för att kunna gå ut i vuxenlivet och klara sig självständigt.