Vi erbjuder individanpassat stöd i en trygg boendemiljö, som syftar till att förbättra förutsättningarna för att klara ett eget stadigvarande boende. Med hjälp av pedagogiska, sociala och utåtriktade aktiviteter stöttar vi klienten i att utveckla en socialt fungerande livssituation och en ökad känsla av samhörighet och meningsfullhet.
Vi inleder med en kartläggning av klientens förutsättningar och behov, för att tillsammans med uppdragsgivaren kunna skapa en plan för individanpassade insatser och problemlösningar som håller över tid. En sådan genomförandeplanen kan innehålla insatser inom områden som vardagsaktiviteter, sysselsättning, ekonomi, samhällskontakter, sjukvård och hälsa. Via Humanas aktivitetscenter kan vi också erbjuda arbetsterapeutetisk funktionsbedömning.
Klienten har daglig tillsyn och stöds av ett mindre team, i vilket en fungerar som huvudansvarig kontaktperson med uppgift att samordna och utvärdera insatserna. Vi hjälper klienten att hitta strategier och verktyg för att hantera olika situationer, och att träna på olika färdigheter för att öka sin självständighet. En löpande utvärdering ligger till grund för kontinuerlig utveckling och uppdatering av genomförandeplanen.
På Stödlägenheterna Helsingborg arbetar vi framför allt utifrån Connect, ett anknytningsbaserat förhållningssätt som betonar skapande av relationer och allianser. Utifrån en sådan plattform av ömsesidig förståelse genomför vi regelbundet individuella samtal som skapar reflektion och påverkar psykiskt och fysiskt mående.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar.
Boendet i stödlägenheten kan med fördel kombineras med insatser i Humanas Öppenvård i Helsingborg och Lund. Humana har en egen LARO-mottagning med läkemedelsassisterad behandling och rehabilitering för den som är beroende av opioider eller opiater. Där erbjuds en individuellt anpassad behandling utifrån behov och förutsättningar.
Det sociala nätverket är viktigt för klientens utveckling. Vi stöttar klienten i att knyta nya och återknyta gamla kontakter, liksom att behålla dem över tid.
Vårt mål är att varje individ upplever en meningsfullhet i sin vardag, har sunda levnadsvanor och känner en känsla av samhörighet. När klienten lämnar vår verksamhet önskar vi att hen ska ha:
• Skapat en trygg grund och goda förutsättningar för att leva ett stabilt liv.
• Fått stärkt motivation och tilltro till den egna förmågan.
• Utvecklat kunskap om och insikt i sina behov och om hur de bäst hanteras genom livet.
Som en mjuk övergång till annan boendeform kan vi erbjuda tillfälligt stöd även efter utskrivning, där vi under en period bryggar över till aktuellt boendestödsteam. Motsvarande överlämning med bibehållen kontinuitet för klienten kan ordnas även där nästa steg är LARO, HVB, gruppboende eller familjehem.