
Vattmyren HVB
Vattmyren består av två behandlingsenheter för pojkar 15-20 år och är specialiserade på sexuell beteendeproblematik. Personalen har särskild kompetens inom övergreppsspecifik behandling samt KBT med inslag av DBT. Föräldrar/nätverk inkluderas i behandlingsarbetet genom utbildning och stödsamtal.
Lokaler
Vattmyren ligger avskilt ca 25 km öster om Uppsala och är i praktiken två mindre behandlingshem. De är separata enheter med var sin verksamhetschef och samordnare, inrymda i var sin byggnad på samma område – den ena med sex platser, den andra med sju.
I en intilliggande byggnad finns ett gym och en musikstudio som enheterna delar på. Till huset hör en stor trädgård där vi odlar grönsaker både på friland och i odlingslådor och använder i matlagningen. I trädgården finns också möjlighet till fotboll, beachvolley, grillning och andra utomhusaktiviteter. Intill ligger en skog för promenader och svampplockning, och det är nära till sjö med fiske och bad.
Studiebesök är välkomna på enheten.
Målgrupp
Vi tar emot ungdomar med sexuell beteendeproblematik, vilket även kan kan yttra sig i till exempel anknytningssvårigheter, svårigheter med känsloreglering samt riskfyllt alkohol- och drogbruk. Det kan även finnas erfarenhet av tidigare övergrepp. Därutöver kan specifika svårigheter förekomma, som neuropsykiatriska diagnoser, trauma och sexuella avvikelser.
Enheten är HBTQI-certifierad och tar emot ungdomar oavsett könsidentitet eller könsuttryck samt transsexuella ungdomar.
Vi tar placeringar enligt SoL och LVU. Vi har möjlighet att ta emot ungdomar för utredningsuppdrag/riskbedömning. Vi utgår alltid från riskbedömning med hjälp av ERASOR, och om den inte redan är genomförd erbjuds den i samband med placering.
Behandling
På Vattmyren arbetar vi utifrån inlärningspsykologiska principer och evidensbaserade metoder, med fokus på KBT med inslag av DBT. Vi lägger stor vikt vid att observera och tydliggöra funktionella beteenden, kartlägga destruktiva beteendemönster samt bygga på underskottsbeteenden. Behandlingen fortlöper enligt ett fassystem, med kartläggnings-, behandlings- och vidmakthållandefas, kopplat direkt till ett förstärkningssystem. Alkohol-/drogterapi kan erbjudas vid behov.
Vi ser familjens delaktighet som en resurs i behandlingen och erbjuder nätverksarbete/-möten för att öka möjligheten till fungerande framtida relationer i hemmiljön. Målet är att vårdnadshavare eller för ungdomen andra viktiga vuxna, ska få stöd och förståelse för att kunna bemöta, hantera och stötta ungdomens utveckling.
All behandling sker utifrån den risk- och behovsbedömning (med hjälp av ERASOR som antingen har gjorts före placering eller genomförs av våra psykologer i början av placeringen/behandlingen. Vi anpassar behandlingen utifrån varje ungdoms specifika beteenderepertoar, eventuella diagnoskriterier och affektdiagnoser.
Vi arbetar också med social färdighetsträning, där ungdomarna övar på sociala och praktiska färdigheter genom dagliga aktiviteter tillsammans med personalen och övriga ungdomar. Grunden är en strukturerad och förutsägbar vardag, kompletterad med teckenekonomi och andra förstärkningssystem, där ungdomarna möter personal och andra vuxna som goda förebilder i de situationer som uppkommer.
Vi arbetar salutogent, motivationsstödjande och lågaffektivt. Behandlingen styrs av individuella genomförandeplaner som bygger på den unges behov och förutsättningar. Personalen har erfarenhet av att möta ungdomar med sexuell beteendeproblematik och är trygga i att samtala om de beteenden som föranlett placeringen hos oss.
Genom att fokusera på ungdomarnas motivation och delaktighet under hela behandlingsprocessen säkerställer vi att arbetet utgår från deras styrkor och behov. Vi strävar också efter att kraven ska upplevas som rimliga och lättbegripliga.
Utvecklingen följs upp regelbundet med hjälp av verktyg som ERASOR och
SDQ, uppföljning av trivsel, trygghet och delaktighet mäts genom barnenkät varje månad. All dokumentation sker i enlighet med BBIC-strukturen.
På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med såväl personal som ungdomar.
Övergripande mål med placeringen är att varje placerad ungdom ska nå:
- Märkbar minskning av sexuellt utagerande beteende genom eget ansvarstagande.
- Ökad förståelse för varför och hur beteendet har uppstått.
- Medvetenhet om kognitiva förvrängningar kring sex och relationer och hur dessa påverkar beteendet.
- Minskad risk för framtida sexuella övergrepp enligt vetenskapliga riskinstrument.
- Kunskap kring olika strategier för att hantera sina känslor och de mekanismer som styr dem.
- Fler sociala färdigheter i syfte att få ett stabilare känslo-/relationsliv.
- Ett för ungdomen gynnsamt förhållningssätt till sitt närmaste nätverk och andra.
- En stabil grund att stå på och en planering inför framtiden.
I god tid inför utslussning görs en långsiktig planering tillsammans med uppdragsgivaren, ungdomen och andra viktiga personer för att skapa förutsättningar för en bra eftervård. Innan vidare vårdinsatser genomför vi en ny bedömning för att identifiera vilka riskfaktorer som kvarstår att arbeta med och utifrån denna planera lämplig behandlingsinsats.
Vi ger alltid förslag som matchar behoven i nästa steg och kan erbjuda bland annat stödboende inom Humana i Uppsala och Märsta eller ett av våra familjehem, vilket möjliggör en kontinuitet för ungdomen vad gäller behandling, personal och terapeuter.
Har det varit en längre placering kan vi planera för en utslussning till stödboendelägenhet och därmed ges möjlighet att öva på de färdigheter som krävs för den nya boendeformen, med stödinsatser av vår personal i form av tillsyn och hantering av de utmaningar som kan uppkomma.
Skola och aktiviteter
En fungerande skolgång är en friskfaktor som spelar en viktig roll i ungdomarnas utveckling. I samband med inskrivning på Vattmyren har vi en dialog med varje ungdom, socialsekreterare och i förekommande fall vårdnadshavare kring önskemål och behov, för att hitta en placering i lämplig skola. För ungdomar för vilka skola inte är aktuellt arbetar vi aktivt för att ordna praktik.
Vattmyren har ett upparbetat samarbete med flera kommunala grund- och gymnasieskolor samt praktikplatser runt om i Uppsalatrakten. Det är också möjligt att bedriva distansstudier från Vattmyren, där vi kan erbjuda alla individuella gymnasieprogram.
Regelbundna fritidssysselsättningar stärker den fysiska och psykiska hälsan, beteendeaktivering och sociala kontakter. En meningsfull, strukturerad vardag och aktiv fritid är därför en del av behandlingen på Vattmyren. Fysisk aktivitet ingår i veckoschemat. Därutöver anordnar vi både gemensamma och individuellt anpassade aktiviteter, där vi kombinerar social färdighetsträning med många sorters kultur, idrott, friluftsliv och annat för att skapa nya erfarenheter och intressen. Aktiviteterna utformas efter ungdomarnas egna behov och intressen, utifrån riskbedömningar för sysselsättning som sker utanför Vattmyren.
Vi erbjuder olika forum, både individuella och i grupp, där vi arbetar med frågor som rör värdegrund, sexualitet, samtycke och relationer.
Personal
Boendet är bemannat dygnet runt med hög personaltäthet och en vaken natt i varje byggnad.
De som arbetar på Vattmyren har behandlingspedagog- eller annan adekvat utbildning samt flera års relevant erfarenhet av arbete med målgruppen. I personalgruppen finns formell kompetens för de metoder, program och insatser som vi arbetar med, och fortbildning sker kontinuerligt inom KBT, MI, suicidprevention, självskadebeteende och ERASOR.
Humana Region Uppland, där Vattmyren ingår har en egen behandlingsenhet som ger tillgång till flera psykologer och KBT steg 1-terapeuter, varav en psykolog är direkt knuten till Vattmyren. De deltar på behandlingskonferenser och uppföljningsmöten med uppdragsgivare, är aktiva i familjearbete, genomför bedömningar och utbildar personal. Vid efterfrågan om utredningar har vi ett nära samarbete med Humanabolaget Cureum, en enhet med specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Samtliga medarbetare har kunskap om och insikt i HBTQI-frågor, vilket återspeglas i såväl vårt bemötande som den fysiska miljön. I personalgruppen finns både språklig och kulturell bredd.

Fakta om verksamheten
- Ålder
- 15-20 år
- Kön
- Pojkar, Män
- Antal platser
- 6+7
- Kommun
- Uppsala
- Bolag
- Tiangruppen AB, 556378-5145
- Placeringsform
- HVB