Omsorgsbedömning
Humanas familjehem- och öppenvård erbjuder ett strukturerat och kostnadseffektivt komplement till utredningshem.
Barnens hem är vår arbetsplats!
"Vi hjälper barn varje dag genom att berätta hur de har det i sitt hem"
Utförande
Våra omsorgsbedömningar utförs i hemmet eller vid behov i något av våra familjehem med eget boende i gårdshus som ett alternativ till kostsamma institutionsplaceringar. I våra gårdshus kan föräldrar och barn vara jourhemsplacerade samtidigt som vi genomför en omsorgsbedömning.
Omsorgsbedömningarna genomförs av erfarna familjebehandlare, som arbetar i team om 3-4 personer, utifrån en strukturerad modell. Bedömningsarbetet resulterar i ett gediget underlag som utgår från behovsområdena gällande föräldraförmåga i BBIC. Detta blir ett komplement till barnavårdsutredningar där utredningssamtal inte räcker till.
Modell och teori
Modellen är teoretiskt förankrad i anknytningsteori, affektteori, utvecklingspsykologi, systemteori och neuropsykologisk forskning. I modellen ingår samspelsbedömning via filmade sekvenser av samspel (MIM), föräldraintervjuer, föräldraskattningar, observationer, föräldrasamtal och eventuellt barnsamtal. Allt med målet att ge en objektiv och saklig bedömning. I modellen ingår initialt ett visst stöd till föräldrarna vid behov. Detta för att kunna uttala sig om föräldrarnas förmåga att ta till sig, och omsätta, råd och stöd.
Tidplan
Omsorgsbedömningstiden är cirka 8-10 veckor med en tydlig struktur och innehåll för varje vecka. Antal träffar per vecka kan variera beroende på aktivitet men cirka 3 tillfällen per vecka genomförs.
Efter halva tiden (cirka 4 veckor) har vi en halvtidsträff för att tillsammans med föräldrar och socialsekreterare gå igenom vad som framkommit så långt. Efter genomförd omsorgsbedömning tillkommer 2-3 veckors skrivtid på cirka 40 timmar.