Hem 0771-11 33 11 Ring för placeringsrådgivning och förfrågan
Sök bland våra enheter Verksamhetsfilter med flera urvalskriterier

"Allt. Jag har fått hjälp med allt."

Hamid Nori kom som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Läs intervjun med honom och hans kontaktperson Henrik från vårt HVB Bilbo.

Hamid Nori och hans kontaktperson Henrik

Henrik har hjälpt mig med allt, säger Hamid. Hans svenska ordförråd räcker inte riktigt för att beskriva delprocesser eller detaljer, men det gör inget. Ett enda ord täcker det som hänt.

– Allt. Jag har fått hjälp med allt, säger han om och om igen.

Hamids historia som ensamkommande flyktingbarn innehåller sådant som vi har svårt att ta in och han pratar inte så gärna om flykten och det liv han lämnade, men han förstår att vi förstår. Den unge vältränade och synbart lycklige man som sitter i vardagsrummet i Göteborgsförorten Hammarkullen är någon helt annan än den ångestridne pojke som Henrik Mikulasi och teamet på HVB-enheten Bilbo började arbeta med.

Byggt tillitsfull relation

Henrik och övriga i personalen har byggt en tillitsfull relation som möjliggjort förändringen som innebär att Hamid nu bor i en vanlig lägenhet och har ett jobb där en fast anställning snart är i hamn. Henrik är fortfarande kontaktperson och en stödjande förlängd arm från Bilbo, och nu bygger Hamid sin framtid i Sverige ihop med Shiva, hans fru sedan en tid tillbaka. Det var intresset för träning och bodybuilding som blev sättet som Bilbo-teamet valde för att varsamt lotsa Hamid genom den utveckling som tagit honom dit han är idag. Att bestämma träningstider och samtala på vägen till och från gymmet gav både en trygg vardagsstruktur och ett konkret hälsoresultat.

– Det handlar om en stegvis process som ger både de praktiska färdigheterna för ett självständigt liv och en självkänsla som gör att fortsättningen bär, förklarar Henrik Mikulasi.

Grunden för arbetet handlar om relationsbyggande. Det gäller att skapa tillit.

– Det är oerhört lärorikt och det känns att det är värdefullt, säger Henrik. Relationer utvecklas och förändras – och den här kommer att bestå.

Eget jobb och boende

Medan Hamid fått arbete på ett tryckeri i Kungälv väntar Shiva på besked om sin ansökan att fortsätta studera. Hon behöver komplettera sin studiegrund och sedan vill hon läsa vidare.

– Helst vill jag bli tandläkare, men jag försöker ha tålamod och tar ett steg i taget. Man måste lära sig vänta när man skapar ett nytt liv från grunden.

Shiva har sina rötter i Iran och hon och Hamid träffades i tvättstugan på ett asylboende i Norrköping. Bara det känns så svenskt att de båda skrattar högt.

– Det hade inte kunnat hända i våra hemländer. Där finns absolut inga män i några tvättstugor!

Hamid njuter av att vara självförsörjande tack vare en anställning han fått på egna meriter och att dela egen bostad med Shiva. Socialtjänsten får en alltmer undanskymd roll i det nya livet.

– Ett vanligt liv, det är vad jag vill ha, säger han. Jag vill fortsätta träna och helst börja tävla i bodybuilding. I framtiden kanske vi kan resa någonstans, men framförallt vill jag leva här med min fru – till sista andetaget.