Hem 0771-11 33 11 Ring för placeringsrådgivning och förfrågan
Sök bland våra enheter Verksamhetsfilter med flera urvalskriterier

Jag ser fram emot att leva ett normalt Svenssonliv

Ludde är på väg mot att förverkliga sin dröm. I höst väntar gymnasiet och en utbildning inriktad på akutsjukvård och så småningom vidare till Räddningstjänsten. Och lagom till våren lämnar han HVB-hemmet i Uppland för att bo i ett familjehem.

– Det har varit en lång resa med många djupa dalar och toppar. Men först nu vågar och vill jag tro på framtiden, säger Ludde och tittar leende på enhetschefen Mats, som följt Ludde under två års tid.

Vi sitter på ett fik i Uppsala för en pratstund med Ludde och enhetschefen Mats som ansvarar för ett HVB inom Tiangruppen. Ludde är en blond, storväxt kille som gärna bjuder på ett skratt – inte minst när han får berätta om lustfyllda saker – som exempelvis att fiska som är hans stora passion. Och då gärna gös. Ögonen bokstavligen lyser när han berättar om tekniken att fånga gösen på olika djup och på olika tider på dygnet.

Den planerade karriären som ska leda till brandmannayrket eller till ambulanssjukvården är en annan stor passion som funnits sedan barnsben. För Ludde är det viktigt med action och att den ena dagen inte är den andra lik.

– Ja, Ludde har dessutom det rätta psyket i en krissituation, flikar Mats snabbt in. Jag har själv upplevt hur lugn och metodisk han blir i en mycket tuff situation. Det måste vara en ovärderlig tillgång inom Räddningstjänsten.

Ludde är uppvuxen i en mindre stad i Västsverige och där bor hans lillasyster som han längtar till. Men hans nya hem är Uppsala. Här finns kompisarna, här finns småstadskänslan, här finns hans, som han uttrycker det, "comfort zone". Ludde har haft en tuff resa. Strulet började i 14-årsåldern med polis och socialtjänst inkopplad, LVU-omhändertagande (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) och boende på olika hem. Ludde var bråkig, självdestruktiv och samtidigt manipulerande.

Sedan två år tillbaka bor han på ett HVB med andra ungdomar i åldrarna 15-19 år. 
– Jag har saknat insikten om att allt inte stått riktigt till och samtidigt bara tagit för givet att vuxna runt omkring alltid ska förstå mig. Det är först nu som jag kommit i kapp och förstått mitt eget beteende och min roll. Kanske är det helt enkelt en fråga om mognad, funderar Ludde.

Han blev sviken av en vuxen i skolan i tidig ålder, vilket satt djupa spår. Att knyta kontakt med vuxna som har någon form av auktoritet har därför varit oerhört svårt. Mats och Ludde har jobbat intensivt med deras relation, tjafsat, stökat och bråkat. Båda instämmer om att resan varit tuff, men Mats har aldrig tvekat om att alltid finnas vid Luddes sida.

Grunden i all behandling är en evidensbaserad behandlingsmodell med särskilt fokus på relationell KBT (Kognitiv beteendeterapi).

– Att sätta gränser, ställa krav, skapa struktur och följa upp mår faktiskt alla människor bra av. Samtidigt gäller det ju att alltid se individen, hans eller hennes behov, stötta och visa förtroende, tillit och respekt, konstaterar Mats.

Ludde nickar instämmande och tillägger:
– Från början reste jag murar runt omkring mig så fort det blev allvar. Men nu känner jag verkligen tillit till både Mats och hans kollega Gabi. Med dom kan man snacka om vad som helst i dag och med deras stöd känns det också naturligt att ta ett kliv vidare i livet och ut i vuxenvärlden.

Ludde har kommit en bra bit i sin utveckling och därför är det naturligt att gå till nästa fas med utslussning till ett familjehem i Uppsalatrakten.

– Jag vill smaka på friheten steg för steg. Jag har definitivt inte bråttom samtidigt som jag ser fram emot att ett leva ett normalt Svenssonliv. Det kan låta trivialt men för mig som aldrig upplevt det så betyder det oerhört mycket.

– Tänk att följa en sådan kille som Ludde som bara växer som människa. Det går verkligen inte över en natt. I stället är det de där små positiva framstegen i unga människors liv som ger mig sådan glädje och energi, säger Mats.