A group of people standing next to a person

Jobba på äldreboende!

Vill du ha ett viktigt och meningsfullt arbete där du gör skillnad varje dag? Välkommen att söka ett av våra lediga jobb på Humanas äldreboende!

När du jobbar på ett av Humanas äldreboenden får du en hemtrevlig arbetsplats som genomsyras av gott ledarskap och möjlighet att utvecklas. Du får även en marknadsmässig lön och kollektivavtal. Oavsett vilken yrkesroll du har, så ligger fokus på att ta hand om både de äldre – och varandra.

Arbetsuppgifter på äldreboende

På ett äldreboende finns många yrkesroller. Till exempel undersköterskor, sjuksköterskor, vårdbiträden, arbetsterapeuter och rehabiliteringspersonal.

Så vad gör man när man jobbar på ett äldreboende? Arbetsuppgifterna kan variera mellan olika dagar och roller. Detta är några av de vanliga arbetsuppgifterna för våra undersköterskor på Humanas äldreboenden:

 • Hjälpa de boende med vardagen
 • Servera och hjälpa de boende vid måltider
 • Hantera kontakt med anhöriga
 • Eventuellt ta speciella ansvarsområden, som aktiviteter eller kost för hela avdelningen eller huset.
 • Utföra dokumentation

Det bästa med att jobba på äldreboende är att man vet att man gör nytta varje dag och att komma till arbetsplats där man känner sig glad, trygg och har härliga kollegor

Alvaro, vårdbiträde på Humana Björnö i Norrtälje

Hur är det att jobba på äldreboende?

Ett äldreboende är en arbetsplats med många roller där ingen dag är den andra lik. Just som det brukar vara när man jobbar med människor. Avdelningar och boenden kan ha olika profiler. Till exempel finns särskilda avdelningar för demens, medan andra avdelningar fokuserar på personer med nedsatt kroppslig funktion.

På morgonen ska alla boende få hjälp att gå upp. Under dagen följer andra hållpunkter som frukost, lunch och middag. Så småningom blir det dags att hjälpa de boende att gå och lägga sig.

På Humana står kvalitet i fokus, som bland annat går ut på att förebygga ohälsa bland boende och personal. Om fler resurser behövs kopplas de in, till exempel från sjukvården. Något som är en viktig del av verksamheten är aktiviteter, som skapar mening, syfte och rutiner. På Humana har varje äldreboende en aktivitetsansvarig, som ansvarar för aktiviteterna för de äldre. Varje dag är unik och fylls med aktiviteter såsom träning, sång, kör och trädgårdshäng.

Sjuksköterskor har hand om medicinering och liknande. Även undersköterskor kan få utökat ansvar för exempelvis sondmat, maskiner eller att stötta sjuksköterskorna med medicinering. Eftersom äldreboenden har bemanning dygnet runt finns även tjänster där du jobbar natt.

Vad vi erbjuder dig

Engagemang, glädje och ansvar är våra värdeord – och det backar vi upp med handling. Ett jobb på äldreboende kräver att du är ansvarstagande och engagerad, oavsett roll. Här stöttar vi dig som arbetsgivare.

Vi vill stötta dig i ditt engagemang, även när det är tufft. Vi vill också se till att du har rätt kunskap, så att du känner dig trygg i ditt ansvar. Därför har våra äldreboenden utrymme för att du och dina kollegor ska kunna lyssna in varandra och agera om någon inte mår bra.

Du får också möjlighet till kompetensutveckling. På Humana har vi Humana Academy, som består av både fysiska utbildningar och en digital plattform.

När du söker ett ledigt jobb på något av Humanas äldreboenden kan du räkna med en rad fördelar. Du får:

 • Marknadsmässig lön, kollektivavtal, tjänstepension och friskvårdsbidrag
 • Möjlighet att ta nya ansvarsområden (exempelvis för kost, aktiviteter eller som skyddsombud)
 • Chefer som får utbildning, för att göra ett bra jobb gentemot dig
 • Möjligheter inom Humana, om du vill byta arbetsplats så småningom
 • Humana Academy – så bra kompetensutveckling att den köps in av andra företag
 • Ljusa och hemtrevliga lokaler – känns som ett hem, inte som en institution

Sommarjobb på äldreboende

Inom Humana finns goda möjligheter för dig som är sjuksköterska, vårdbiträde eller undersköterska att få sommarjobb på äldreboende.

Sommarvikariat är ett tips för dig som vill testa att jobba på äldreboende. Det passar också dig som har lång erfarenhet, men vill pröva en ny arbetsplats. I många fall finns möjlighet att stanna kvar även efter sommaren.

Vanliga frågor om att jobba på äldreboende

När du söker lediga jobb hos Humanas äldreboenden kan du räkna med en marknadsmässig lön. Oavsett om du blir tillsvidareanställd inom äldreomsorgen eller har lön per timme. Lönen sätts ofta individbaserat.

Vi har kollektivavtal. Det reglerar bland annat arbetsmiljön, arbetstider och pensionsavsättningar. Kollektivavtal ger dig helt enkelt extra trygghet i din anställning.

Utbildning är givetvis centralt när du söker lediga jobb på äldreboende som sjuksköterska och undersköterska. Det finns även jobb inom äldreomsorg där utbildning inte är ett krav, till exempel är färdig utbildning är inte alltid ett krav för att ansöka om jobb som vårdbiträde på äldreboende.

Som vårdbiträde är det viktigt att du känner dig trygg med att ta ansvar. Du kommer möta en hel del oväntade situationer där du behöver behålla ditt lugn, agera respektfullt och hitta lösningar.

Kanske är du en person som trivs med att sprida positiv energi och att lysa upp andras dag. Kanske har du tagit hand om en släkting och upptäckt att du trivs med att ge omsorg. Kanske har du själv haft en sjukdomsperiod och vill finnas där för andra som behöver en hjälpande hand.

På Humana behöver du kunna läsa och skriva på god svenska.

Ibland hör vi av personer som vill söka jobb på ”ålderdomshem”. Förr i tiden kallades det ibland att jobba på ålderdomshem. Numera är termerna äldreboende eller särskilt boende för äldre (SÄBO) mer vedertagna.

Våra yrkesroller

På varje äldreboende finns personer med olika jobb och arbetsbeskrivningar. Var och en behövs – för att ge de boende en värdefull vardag och stärka arbetsmiljön. Här ser du vilken sorts lediga jobb du kan söka dig till på våra äldreboenden.

Undersköterska

En stor del av personalen på våra äldreboenden är undersköterskor, så det finns ofta lediga jobb inom den här rollen. Som undersköterska tar du hand om de boende, anpassat på individnivå. Rollen innebär också dokumentation och kontakt med anhöriga.

Hos oss får du som undersköterska även möjlighet att utvecklas med nya arbetsuppgifter. Till exempel kan du få kompetensutveckling och ansvar för exempelvis brandskydd, arbetsmiljö, aktiviteter eller kost på din avdelning.

Om rollen som undersköterska

Sjuksköterska

Som sjuksköterska hos Humana har du ansvar för omvårdnadsåtgärder samt formar och följer upp HS-insatser. Du kan även handleda, informera och utbilda annan omvårdnadspersonal. På Humana får du också möjlighet att vara med och effektivisera och kvalitetsutveckla verksamheten. Hos oss jobbar du framförallt vardagar.

Om rollen som sjuksköterska

Vårdbiträde

Som vårdbiträde är du en viktig del av personalstyrkan och ger uppskattat stöd till undersköterskor och sjuksköterskor. Du får möjlighet till interna utbildningar.

Om du vill söka extrajobb som timvikarie hos oss fungerar det utmärkt. Din kompetens är efterfrågad och det finns ofta lediga jobb att söka på våra äldreboenden.

Verksamhetschef

Som verksamhetschef driver och leder du en verksamhet inom vår äldreomsorg. Du blir också en ambassadör för vår organisation, som bygger relationer med boende, anhöriga och myndigheter. Du har ansvar för budget, personal, rekrytering och att kvalitetsledningssystemet följs, så att vi ger en god vård och omsorg.

Hos oss får du rätt förutsättningar för att ta det här ansvaret och göra bra ifrån dig. Inte minst med ett nätverk inom Humana och vår interna kompetensutveckling. Här finns kurser särskilt för dig som är chef.

Om rollen som verksamhetschef

Rehabpersonal

Du som är rehabiliteringspersonal, arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjukgymnast, inom vår äldreomsorg jobbar alltid dagtid. Du har oftast ett enda äldreboende du jobbar på och behöver inte åka runt mellan flera.