bild på kvinna som utsetts till månadens assistent

Månadens assistent januari

Nominering:

Hon är på alla sätt bara helt fantastisk. Det är hennes underbara sätt att vara på mot min son som gjort att han har utvecklats och alltid är glad. Min son har inget språk och behöver hjälp med alla grundläggande behov.

Sanna pratar med honom och ger aldrig upp. Hon ser inte hans "gränser" men alla hans möjligheter. Hon tar med han till basketmatcher, besöker djur som han älskar :) Långa promenader runt sjön med fika, gå på biblioteket och åker till kompisar med honom som att han var en "helt vanlig" pojke. OCH HAN ÄLSKAR DET. Hon har ett hjärta av guld och finns alltid där för honom. Hon har varit hos honom i många år. Hon är vår ÄNGEL .../ Mamma till kund

Grattis Sanna Andersson, du är månadens personliga assistent januari 2023!

– Tack så mycket!

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Jag har jobbat i nästan åtta år, det är ganska länge och hela tiden med samma kille.

Varför började du jobba som personlig assistent?

– Jag har alltid jobbat inom LSS: korttidsboende, i skolan och i daglig verksamhet. Jag träffade familjen genom att jag arbetade på korttidshem i hans kommun. Så då fick jag frågan av familjen och blev anställd av Humana. Jag är personlig assistent på helgerna och arbetar på daglig verksamhet i veckorna.

Hur skiljer sig jobben åt?

– Egentligen är det inte jättestor skillnad, men att vara personlig assistent är mysigare, det blir mer familjärt. Du är verkligen i deras hem, så det blir väldigt nära. På daglig verksamhet och korttidsboende kommer man inte lika nära inpå, men jag trivs med kombinationen.

Vad är det bästa med jobbet som personlig assistent?

– Det bästa är att det är så fritt. Jag har även varit ledsagare och avlösare och jämfört med det får killen jag arbetar med verkligen göra det han vill och behöver, till exempel åka iväg och hitta på saker. Det är väldigt lättsamt och verkligen att av de mysigaste jobben man kan ha, det är väldigt givande.

På vilket sätt är det givande?

– Det är en viktig roll som bidrar till individens självständighet och rätten att leva ”som andra”. I samarbete med individen gör man allt för att uppnå goda levnadsvillkor genom omsorg i lärandet och lärande i omsorgen. Som personlig assistent har man alltid individen i centrum med en holistisk syn.

Vad finns det för nackdelar med jobbet?

– Du kan bli ganska ensam och inte ha någon arbetskamrat att bolla med – prata mål och tankar framåt som man kanske har på andra verksamheter. Men för mig har det inte varit något problem.

Vilket är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?

– Att verkligen ta in saker och ting och ge det tid, för jobbet blir som allra bäst när man verkligen kommer in och får bygga relationer och bli del av familjen. I början tyckte jag det var lite läskigt att inkräkta i någons hem. Det gäller att slappa av och vara sig själv från start och skapa en trygg relation, då löser sig det mesta!