bild på kvinna som utsetts till månadens assistent

Månadens assistent juli

Alla vi fantastiska assistenter i all ära - men alla föräldrar som också är assistenter då?

Nominering:
Alla vi fantastiska assistenter i all ära - men alla föräldrar som också är assistenter då?
Under mina år hos kunden har det varit en ynnest att få bevittna kundens mamma som inte bara är en fantastisk mamma, handledare, stöttepelare, superhjälte och förebild för sin familj, hon är även assistent åt sitt barn.

Förmågan att behöva byta roll från att vara mamma till assistent är obeskrivlig hos denna kvinna! Jag beundrar hennes stora hjärta, hennes villkorslösa kärlek för arbetet hon gör, tålamodet och viljan hon har. Detta toppat med den värme hon skapar i hemmet, både som mamma och arbetsledare för övriga assistenter och familjemedlemmar.

I mina ögon är hon månadens assistent tolv gånger per år… Not all heroes wear capes!

Grattis Mia du har utsetts till månadens personliga assistent!

– Tack!

Hur länge har du arbetat som personlig assistent?

– Jag började arbeta 2001 och sedan 2009 har jag varit personlig assistent åt min son

Varför började du jobba som personlig assistent?

– Jag behövde ett nytt jobb och såg en annons som personlig assistent som var lockande. Och att söka den tjänsten är det bästa valet jag någonsin har gjort.

Har jobbet som personlig assistent varit som du trodde?

– Jag hade inga förväntningar och visste ingenting om assistans även om jag är uppvuxen med extrabarn i familjen med LSS. Att inte ha några förväntningar tror jag var jättenyttigt, jag tog det för vad det var.

Var det ett givet val att du skulle bli assistent åt din son?

– Nej, drömmen var att slippa det, både för mitt barns skull och för mig, att bara vara mamma. Men så blev det inte och nu har jag jobbat med det på heltid sedan 2009.

Hur är det att vara personlig assistent åt sitt barn?

– Bland det svåraste du kan göra. Att balansera mammarollen med att vara en professionell assistent är skitsvårt, men också lärorikt och nyttigt och jag tror att jag får ett bra betyg av min son. Men det har också varit otroligt viktigt, för det har hjälpt mig med alla sjukvårdsbesök – jag är spindeln i nätet och tack vare att jag har full insikt om vad han behöver så har jag kunnat ansöka om rätt insatser för honom.

Vad är det som har gjort att du lyckats balansera mammarollen med att vara personlig assistent?

– Jag utbildade mig till undersköterska och fick lära mig allt om handhygien till exempel. Jag tog med mig hela undersköterskerollen in i assistentyrket och jag har också varit väldigt noga med att när jag inte är på schema så försöker jag göra annat och inte umgås med mitt barn. Det gör att han känner en frihet och samtidigt har jag varit tydlig mot hans syskon att när jag arbetar så fokuserar jag på det och de har vant sig vid att inte störa då.

Vad är det bästa med jobbet som personlig assistent?

– Jag har nästan bara arbetat med barn och ungdomar och det bästa är att komma nära familjen och se barnet utvecklas och göra framsteg – glädjen när man lyckas med något. När jag arbetat med andras barn har jag varit noga med att det ska vara bus och lek men under ansvar.

Vad finns det för nackdelar med jobbet som personlig assistent?

– Det är att schablonersättningen är för låg, därmed blir det svårt att rekrytera och få en full assistansgrupp.

Vilket är ditt bästa tips till någon som ska börja arbeta som personlig assistent?

– Var dig själv! De jag har fastnat för vid rekryteringar är personer som vågat ställa frågor, som vågat skratta och som kanske inte klätt upp sig för att skapa en fasad. Det är också de som vågat vara sig själva som sedan fungerat bäst.