Hem 08-599 299 00 Växeln är öppen vardagar 8-17
Kontakta oss Fler kontaktuppgifter

Samordnare till behandlingsmetoden TFCO

Ort: Linköping
Yrkesroll: Behandlingspersonal
Publicerad: 2021-10-13
Sista ansökningsdatum: 2021-11-12
Arbetstid: Dag

Vi kommer nu rekrytera en ny samordnare till vårt TFCO team med bas i Linköping!

TFCO metoden (Treatment Fostercare Oregon) har sin teoretiska bas i social inlärningsteori, som utvecklats i USA och är ett resultat av många års forskning på hur familjer och barn kan hamna snett och vad som kan vara hjälp till förändring. Beteendeproblem beror ofta på sociala färdighetsbrister vilket påverkar relationer. TFCOs behandlingsprogram är en kombo av familjehemsvård och intensiv öppenvård. Metoden syftar till att hjälpa ungdomen att träna på positiva samspel och beteenden i flera sammanhang; i sin behandlingsfamilj, med sina föräldrar, i skolan och på fritiden med kompisar samt med släkt och andra nätverk. Målet med TFCO är att ungdomen ska kunna flytta hem och återförenas med antingen sin ursprungsfamilj eller att bo i vanligt familjehem, eget stödboende eller liknande. Relationer till viktiga vuxna ska vara mer fungerande och ett nytt prosocialt liv påbörjat! Vi på Humana har arbetat med metoden framgångsrikt med metoden ca 20 år, en metod i ständig utveckling.

2018 kom en viktig SBU rapport som visade bland annat på att TFCO minskar ungdomars kriminalitet än vad placering på låst avdelning gör. Metoden visar positivt på att minska narkotikamissbruk, psykisk ohälsa, mindre förekomst av kriminella kamrater samt främjad skolgång. Sammantaget visade rapporten att TFCO tycks vara kostnadsbesparande för samhället både på kort och lång sikt jämfört med institutionsvård.

Det är minst sagt en eftertraktad metod från Socialtjänsten och utifrån det behöver vi både kompetent personal samt fler behandlingsfamiljer (familjehem som är extra utbildade av oss) som vill samarbeta kring dessa uppdrag med oss!

En samordnare i TFCO kommer: 

 •  Arbeta med barn/ungdomar och deras familjer i psykosocialt förändrings- och behandlingsarbete.
 •  Arbeta enligt evidensbaserade metoder och evidensinformerad praktik (främst TFCO men även ev. ex. metoden IHF) samt med standardiserade skattningsformulär och dokumentationssystem.
 •  Styra och samordna behandlingsinsatser.
 •  Ovanstående punkter innebär bland annat:
  - Handleda behandlingsfamiljer i sina interventioner, såväl live i grupp och kontinuerligt via telefon
  - Handleda behandlarna (familje - ungdomsbehandlare samt färdighetstränare) i deras utveckling som behandlare och löpande gällande interventioner i ärenden.
  - Samarbeta, samordna och ibland handleda andra aktörer såsom skolpersonal, Mini Maria, polis, familjehemsvård, HVB-hem, fältare, BUP, kuratorer m.m.

Egenskaper för rollen som samordnare:

 • Vara nyfiken på människor och ödmjuk inför att alla är olika
 • Vara positiv och inspirerande i sin grund. Viktigt med glädje!
 • Klara av att hantera stressade situationer då mycket händer i ett ärende.
 • Gilla att ha struktur och ha lätt för de delar som är administrativa.
 • Vara tydlig och kommunikativ och klarar galant av samtal i korridorer, i telefon, via Teams eller via mail.
 • En förståelse för flexibilitet behövs då planeringar kan ändras och olika veckor kan se olika ut arbetsmässigt utifrån innehåll, schema, tid med mera

Arbetstid och tjänstgöringsgrad:

De anställda på TFCO enheten i Linköping arbetar utifrån förtroendetid, vilket innebär att man lägger upp arbetet utifrån verksamhetens behov. Arbetstiden är dagtid och delvis kvällstid vid behov. 

Tjänstgöringsgrad 100%. Tillsvidareanställning, sedvanlig provanställning tillämpas.

Lön: Individuell lönesättning och kollektivavtal finns. Beredskap utifrån beredskapsschema ingår i tjänsten.

Tillträde: Enligt överenskommelse

Krav:

 • Flerårig erfarenhet inom behandlingsarbete
 • Socionom eller likvärdig utbildning
   

Meriterande

Meriterande med ledarerfarenhet, ha ett prestigelöst ledarskap men samtidigt ha förmågan att ta beslut och prioritera rätt vid situationer som kräver det. Tjänsten behöver en person som kan hantera många processer varje dag och kräver en hög grad av att agera snabbt. Viktigt att kunna inspirera, engagera, stötta och coacha medarbetarna i TFCO modellen. Att ha arbetslivserfarenhet/utbildning inom KBT, systemteori, MST, FFT, nätverksarbete samt familjehemsvård är plus. Kulturkompetens samt B-körkort är viktigt.
 

Humana erbjuder:

 • Gedigen introduktion/utbildning för sin roll
 • Friskvårdsförmån
 • Fortlöpande interna och externa utbildningar
 • Trivseldagar
 • Förtroendearbetstid
 • Trevliga kollegor i en utvecklande miljö
   

Att jobba på Humana

På Humana bidrar du till att ge andra människor ett bra liv och du erbjuds ett jobb med spännande utvecklingsmöjligheter! På Humana arbetar vi utifrån vår värdegrund - engagemang, glädje och ansvar. Inom divisionen Familjehem och Öppenvård, som finns över hela Sverige, erbjuder vi jourhem, konsulentstödda familjehem och behandlingsfamiljer, samt olika former av kvalitativ Öppenvård. Vi har regionala kontor för att komma nära våra hem som finns i hela Sverige. Vi utbildar och handleder i metoderna TFCO, IHF och Connect och har på familjehemsvården skapat en egen manual TryggFam.

För mer info om TFCO och Humana läs mer på tfconorden.com, humana.se, humana.se/individ-och-familj

Du är välkommen med din ansökan snarast då urval sker löpande. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen för vår och din skull, ber vi dig skicka in din ansökan via systemet.

För anställning krävs såklart utdrag ur belastnings och misstankeregistret och att du inte tidigare eller nu är aktuell för sådant som påverkar tjänsten negativt.

 

Sista ansökningsdag är 2021-11-12

Arbetstid / Varaktighet: / Dag
Sök jobbet senast 2021-11-12
Ansök här

Kontaktperson

Tina Ahourdan Enhetschef tina.ahourdan@humana.se