1. Du är här: Hässleholm – Ekeliden Daglig verksamhet

Ekeliden Daglig verksamhet

Vi erbjuder dagliga aktiviteter för alla boende på Ekeliden, väl anpassade till varje individs behov och önskemål - allt från pyssel, träning och teater till större arbetsprojekt.

 1. Driftsform
  Egen regi
 2. Specialkompetens
  Beröringspedagoger för taktil beröring, Snouezel, vårdhund mm

Vår verksamhet

Ekelidens dagliga verksamhet bistår personer med förvärvad hjärnskada samt personer inom autismspektrat och personer med utvecklingsstörning. Aktiviteter erbjuds individuellt för alla deltagare. På övre plan har vi en stor Snouzelavdelning med två massagerum och bubbelbad.

Vårt arbetssätt

Vi har deltagarmöte varje månad, då deltagarna kommer med önskemål och idéer om vad de vill göra på Daglig verksamhet. Utifrån detta planerar vi verksamheten och strävar efter att tillgodose deras önskemål. Varje deltagare har rätt till en genomförandeplan och denna ligger till grund för det individuella schema som vi skapar tillsammans med deltagarna. Allt för att säkerställa deltagarnas individuella behov och önskemål.

Vi har ett brett utbud av aktiviteter, exempelvis:

 • taktil stimulering
 • skaparverkstad
 • sång, musik och teater
 • stickcafé
 • fysik träning
 • bakning
 • snouezel/bubbelbad
 • dataträning
 • vårdhund
 • samarbete med olika aktörer i samhället, exempelvis Tyrs-hov, kyrkan, bibliotek med mera.   

Vi har en affär där vi bland annat säljer egentillverkade saker samt lite second hand. Vår affär är öppen en dag i veckan då deltagarna turas om att närvara och ta hand om kunder. Vi har också en kör, "Solskenskören", som är ute och uppträder. En av våra medarbetare har fått sin hund Artie vårdhundscertifierad och vi ser fram emot ett gott samarbete här. Praktiken gjordes hos oss och var mycket uppskattad hos deltagarna.

Vår personal och kompetens

Personalen som arbetar på Daglig verksamhet består av pedagoger, undersköterskor samt en fritidsledare. Vi arbetar utifrån varje individs önskemål och behov. Fritidsledaren erbjuder även aktiviteter vissa kvällar. Vi har tydliga ansvarsområden såsom kvalitets-, värdegrunds-, dokumentations- och aktivitetsansvarig.

Vi ger dig det "lilla extra"

Genom att var och en verkligen blir sedd och uppmärksammad, sätter vi guldkant på vardagen. Våra deltagare ska känna glädje och delaktighet i arbetet. Vi uppmärksammar helger och högtider och gör det då lite extra festligt. Vi har även underhållning som kommer utifrån, till exempel trubadur och olika körer några gånger per år, vilket är mycket uppskattat. 

Om Ekeliden

Ekeliden startades 1923 av syster Hulda Englund och var då ett hem för utvecklingsstörda barn. På 1950-talet bodde 105 barn i vår huvudbyggnad. Det var en tid då barn med funktionshinder ofta lämnades bort som små. Huldas brorsdotter Stina Åslund övertog verksamheten efter Huldas död, då Stina 1974 bildade stiftelsen Ekeliden. Under samma period ändrades lagstiftningen och barnen flyttades hem till sina hemkommuner. Ekelidens målgrupp blev då istället personer över 18 år. Sedan 2013 drivs Ekeliden av Humana som förvaltar denna verksamhet och dess imponerande historia på bästa sätt.

Verksamheten ligger i natursköna Tyringe, en vacker kurort med närhet till natur och rekreationsområden.