Hem

Kontaktuppgifter

Sök gruppbostad

Till våra LSS-boenden

A wall with plants

Fakta

  1. Målgrupp:
    Boende för vuxna från 18 år
  2. Kommun:
    Örebro
  3. Placeringsform:
    Gruppboende PK1
  4. Antal platser:
    6
Kön
  • Både flickor/kvinnor och pojkar/män
Lagrum och tillstånd
  • LSS §9.9 PK 1
Metod, insats och utredningar som enheten erbjuder
  • AKK – Alternativ Kompletterande Kommunikation
  • Lösningsfokuserat förhållningssätt
  • LAB - Lågaffektivt bemötande
  • Tydliggörande pedagogik
Placeringsform
  • Gruppbostad, servicebostad
Problematik
  • ADHD
  • AST- Autism spektrumtillstånd
  • Neuropsykiatriska diagnoser
  • Tourettes syndrom
  • Intellektuell funktionsnedsättning
  • Utvecklingsstörning
Typ av verksamhet
  • Egen regi
Ålderskategori
  • Vuxen

Kontakt

Placeringsförfrågan

Adress

Örebro

Sandtäppevägen Gruppboende

Sandtäppevägen är ett gruppboende strax söder om Örebro för dig som omfattas av LSS personkrets 1. Vi riktar oss främst till yngre personer som kommer direkt hemifrån och behöver utveckla självständighet och kunskap om samhället inför ett eget boende.

Kontaktuppgifter till enheten

Fakta

  1. Målgrupp:
    Boende för vuxna från 18 år
  2. Kommun:
    Örebro
  3. Placeringsform:
    Gruppboende PK1
  4. Antal platser:
    6
Kön
  • Både flickor/kvinnor och pojkar/män
Lagrum och tillstånd
  • LSS §9.9 PK 1
Metod, insats och utredningar som enheten erbjuder
  • AKK – Alternativ Kompletterande Kommunikation
  • Lösningsfokuserat förhållningssätt
  • LAB - Lågaffektivt bemötande
  • Tydliggörande pedagogik
Placeringsform
  • Gruppbostad, servicebostad
Problematik
  • ADHD
  • AST- Autism spektrumtillstånd
  • Neuropsykiatriska diagnoser
  • Tourettes syndrom
  • Intellektuell funktionsnedsättning
  • Utvecklingsstörning
Typ av verksamhet
  • Egen regi
Ålderskategori
  • Vuxen

Bostaden

Sandtäppevägen är ett gruppboende i Mosås, ett stillsamt villaområde 20 minuter söder om Örebro. Boendet ligger lantligt och idylliskt intill ett skogsparti och en skola med en fotbollsplan som även vi kan utnyttja. Här finns även en pizzeria och en fritidsgård som är öppen för alla. Med buss är det enkelt att ta sig till Örebro och på bara några minuter når du den stora gallerian Marieberg, en närliggande badplats och många andra aktiviteter i och runt Örebro – idrottsevenemang, träningsanläggningar, biografer och muséer.

I ett tvåvåningshus byggt 2020 erbjuder vi sex ljusa och fullt utrustade tvårumslägenheter på ca 40 kvm, med ett fristående förråd i trädgården. På bottenvåningen finns trivsamma gemensamhetsutrymmen i form av ett kombinerat kök och allrum samt ett TV-rum. Fiber är indraget så att du kan koppla upp ditt eget internetabonnemang. Du får gärna ta med husdjur.

Lägenheterna hyrs omöblerade för att du ska kunna ta med dig egna möbler och sätta en personlig prägel på ditt boende. Här planerar och lagar du dina egna måltider, vid behov med stöd, men det är också möjligt att äta frukost och middag i det gemensamma köket till självkostnadspris.

Runt huset har vi en liten trädgård med en gemensam uteplats där vi grillar, umgås och träffar anhöriga och bekanta. Här finns också möjlighet att odla i pallkragar om du är intresserad. I den angränsande skogen är det lätt att komma ut i naturen och promenera. Många har också egna cyklar.

Du är välkommen att titta förbi på studiebesök!

Vilka bor här?

Sandtäppevägen är ett gruppboende för dig som omfattas av LSS personkrets 1, det vill säga personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd.

Vi riktar oss främst till yngre människor, runt 20–30 år, där många kommer direkt hemifrån och behöver mellanlanda som ett steg mot ett eget boende.

Så fungerar det att bo här

På Sandtäppevägens gruppboende är inriktningen att stötta dig i att utveckla din förmåga till självständighet. Här ges du möjlighet att träna på att klara dig själv i din lägenhet och röra dig på egen hand i samhället.

Samtidigt som det ska vara tryggt och trivsamt här på boendet, strävar vi aktivt mot att du inte ska tillbringa all din tid här, så på dagarna är du aktiv i daglig verksamhet, jobbpraktik eller studier. Vi tar också alla tillfällen till social färdighetsträning, till och med när vi är ute och går eller shoppar. Här åker vi mer buss än färdtjänst och vi försöker bygga in träning och lärande i allt vi gör.

Tillsammans med din kontaktman skapar du en plan för ditt boende på Sandtäppevägen för att säkerställa en stimulerande vardag med god balans mellan aktivitet och vila. Vi stöttar dig i att utveckla fungerande rutiner i vardagen, allt från att sköta ett hem till att hitta och upprätthålla aktiviteter utanför hemmet. Vi ger också stöd i kontakten med myndigheter och andra delar av samhället. Personal finns alltid nära för allt från hushållssysslor till ledsagning utanför boendet. Vår inställning är att med lite planering är allt möjligt!

Här ingår även att hålla kontakt med familj och övrigt nätverk om du önskar. Vi informerar regelbundet anhöriga i ett kvartalsbrev, vi anordnar anhörigdagar och vi håller löpande kontakt mellan personal och anhöriga. Anhöriga är alltid välkomna att besöka boendet och kan då sova över i lägenheten.

Vi arbetar enligt Humanas tre grundläggande metoder: Lågaffektivt bemötande, som innebär att vi jobbar lågmält och förebyggande, tydliggörande pedagogik och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), för att förklara aktiviteter och uppgifter på ett visuellt tydligt och strukturerat sätt.

På Humana arbetar vi utifrån ett normkritiskt perspektiv där alla människor har lika värde utifrån de sju diskrimineringsgrunderna. Humanas värdegrund, sammanfattad med värdeorden Engagemang, Ansvar och Glädje, genomsyrar verksamheten och hålls levande genom dagligt ledarskap samt strukturerade diskussioner och övningar med all personal.

Stödet kan utökas vid behov. Vi har till exempel ett nära samarbete med såväl habilitering som Örebro kommun. Vi erbjuder hälso- och sjukvård, omvårdnad, habilitering och rehabilitering till och med nivån för den legitimerade sjuksköterskan, arbetsterapeuten och fysioterapeutens yrkesansvar.

Målet med ditt boende på Sandtäppevägen är att du ska stärka dina förmågor att självständigt klara så mycket som möjligt i livet och kunna flytta vidare mot eget boende.

Sysselsättning och aktiviteter

En motiverande sysselsättning ger god träning i vardagen. Du som bor på Sandtäppevägen deltar oftast i daglig verksamhet i Örebro, vilket ger en trygg tillhörighet och bra grundstruktur. Som komplement, framför allt kvällar och helger, finns också kommunens aktivitetscenter Tegelbruket i Örebro, där du kan både utöva och titta på massor med olika sport-, fritids- och kulturevenemang, bland annat träning, danskurser och andra aktiviteter anpassade för personer med funktionsnedsättning.

Även regelbundna fritidsaktiviteter bidrar till ditt mående och din utveckling. Därför stöttar vi dig i att utveckla en meningsfull och aktiv fritid utifrån vad du har för intressen och förmågor. Populära aktiviteter hos våra boende är bland annat innebandy, kör och ridning. De flesta aktiviteter gör du på egen hand, själv eller tillsammans med någon i personalen. Men om du vill får du också delta när vi gör något tillsammans – allt från skogspromenad med korvgrillning till besök på badhuset.

De gemensamma aktiviteterna erbjuds varje lördag. På fredagarna äter vi gemensam fredagsmiddag. En gång i månaden ordnas en temafest tillsammans med Humanas andra gruppboende i närheten.

Många aktiviteter har sin grund i Sandtäppevägens inriktning mot samhällsorientering. Inför senaste valet ordnade vi till exempel en studiecirkel med information om demokrati, partierna och röstningsförfarandet. Den följdes upp av en motsvarande studiecirkel som tog upp frågor om vad som händer efter ett val. Ett annat exempel är att vi varje månad lånar en bok på stadsbiblioteket som vi läser och diskuterar tillsammans.

Personal

På Sandtäppevägens gruppboende finns personal på plats dygnet runt, med en vaken natt.

Utöver Humanas grundläggande metoder finns i personalgruppen finns även kompetens i MI och taktil massage.

Det faktum att Humana driver två gruppboenden nära varandra utnyttjas genom att personal från det ena boendet flexibelt kan stötta på det andra. De boende känner personalen från båda boendena och känner sig trygga med alla.

Fakta

  1. Målgrupp:
    Boende för vuxna från 18 år
  2. Kommun:
    Örebro
  3. Placeringsform:
    Gruppboende PK1
  4. Antal platser:
    6

Kontaktuppgifter till enheten

Placeringsförfrågan

Anna-Karin Wiik

Anna-Karin Wiik

Placeringskoordinator

Linda Valjus

Verksamhetschef