Idunagatan

Ett LSS-boende för barn och unga vuxna.

 1. Driftsform
  Egen regi
 2. Inriktning
  Boende för barn (15-21 år) och vuxna
 3. Antal platser
  8
 4. Specialkompetens
  Ungdomar 15-21 år, med Aspergers syndrom och högfungerande autism.

Vårt boende

Idunagatan ligger centralt i Uppsala, i Svartbäcken, i ett villaområde. Vi har 8 stycken modernt utrustade lägenheter med eget kök (kyl, spis, ugn, micro, diskmaskin), samt stor egen toalett med dusch. I huset finns gemensamt vardagsrum med TV och TV-spel, samt gemensamt kök.

Den boende får erfarenhet av att sköta sitt rum/lägenhet själv eller i samarbete med personal, enligt följande:

 • Klädvård och hygien
 • Planering av och inköp till hushållet
 • Möblering av rummet/lägenheten
 • Budget för vad hushållet kostar
 • Kost och matlagning (enskilt eller i grupp)
 • Städning
 • Samarbete fastighetsägare och övriga ungdomar för att skapa trivsel i fastigheten och i trädgården.

Skola

Vi samarbetar med ett flertal skolor i Uppsala, som har lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med individuella studieplaner för elever, så att de bästa förutsättningarna ges ungdomen för att kunna ges möjlighet att läsa in grundskoleämnen och gymnasium Personalen stöttar ungdomen med läxor och att uppnå målen enligt skolplanen. Boendet samarbetar med skolan och deltar på möten efter ungdomens önskemål.

Vårt arbetssätt

Målet för den unge är ett självständigt liv och att verka i sammanhang där hon/ han trivs och utvecklas som medmänniska. Utgångspunkten är alltid hennes/ hans förutsättningar och intressen där vi fokuserar på individens bra egenskaper och kunskap. Vi arbetar med kognitiv affektiv träning för att öka kommunikationsfärdigheterna samt visuell struktur och använder oss mycket av surfplatta och mobiltelefon som kommunikationsmedel (surfplatta får man av oss vid inflytt). Boendet verkar för ett nära samarbete med de människor som står ungdomen nära i vardagen och i framtiden.

Praktik och extrajobb

Boendet stöttar den unge med att söka praktik efter önskemål eller helg/sommarjobb. Praktik och extrajobb är bra erfarenheter att ta med in i vuxenlivet.

Fritid

Boendet stöttar med att skapa och vidmakthålla ungdomarnas fritidsintressen. Det gäller allt från att ta första kontakten till att skjutsa dem till aktiviteter. En rolig fritid är viktigt för att ungdomen skall få bra balans i livet och må bra. Det är också en möjlighet att få kompisar utanför boendet/ skolan och bygga nätverk inför vuxenlivet. Det är alltid trevligt att umgås med människor, som delar det egna intresset.

Samverkan

Boendet verkar för nära samarbete med de människor som står ungdomen nära i vardagen och i framtiden. Vi tycker det är oerhört viktigt att ta del den unges och dennes familjs livserfarenheter. Boendet erbjuder gästrum på Idunagatan, att användas av anhöriga på helger och lov. Ungdomens familj och anhöriga är alltid välkomna till Idunagatan, alla dagar, dygnet runt.

Kommunikationsträning

Boendepersonal hjälper den unge att sätta upp mål i syfte att denne ska bli bättre på att kommunicera och öka förståelsen om sig själv samt att bättre kunna samspela med andra människor. Vi utgår från kognitiv affektiv träning för att öka kommunikationsfärdigheterna.

Stressreduktion

Programmet är anpassat till personer med Aspergers syndrom och en annorlunda perceptionsupplevelse, som kan orsaka stress. Träningen sker individuellt och i grupp.

Vår personal

Vår enhet leds av vår enhetschef Jenny Wilhelmsson. Jenny har jobbat som verksamhetschef under flera år och tidigare även som biståndshandläggare och kvalitetsutvecklare i Uppsala kommun. Vår personal är utbildade beteendevetare, behandlingsassistenter, undersköterskor och elevassistenter. Vi arbetar med kontaktmannaskap, vilket innebär att alla som flyttar in hos oss får två kontaktmän som arbetar på enheten, som har huvudansvaret för den individuella planeringen för ungdomen. Ungdomen har själv rätt att välja/byta kontaktman för att skapa en bra dynamik. Vi har mycket aktiviteter på boendet, både i grupp och enskilt, bland annat ridning, utflykter, bowling, fika på stan, promenader, biobesök, restaurangbesök, konserter, nöjesparker och studiecirklar i bland annat matlagning/bakning.

Vi ger dig "det lilla extra". 

Utgångspunkten på Idunagatan är alltid individens förutsättningar och intressen och vi jobbar för att stärka självkänslan hos individen.

Placeringsförfrågan

Kontakta i första hand verksamhetsansvarig, kontaktuppgifter ovan. 

Minela Zarifovic
Minela Zarifovic Placeringskoordinator vuxna

 

Du kan också ringa 0771-11 33 11 eller

skicka förfrågan via formulär