Hem 0771-11 33 11 För förfrågan LSS Egen regi
Sök gruppbostad Till våra LSS-boenden

Vretenvägen

Vretenvägens gruppbostad välkomnar vuxna personer som omfattas av personkrets 1 enligt LSS, det vill säga autism, aspergers eller autismliknande tillstånd. Vi är inriktade på åldersgruppen 18 till 30 är med självskadebeteende, innesittare, ADL problematik och HBTQ. Vi har goda kontakter med skolor i Uppsala och daglig verksamhet. Vi har även goda relationer med unga vuxna och psykiatrin i Uppsala.

 1. Driftsform
  Egen regi
 2. Inriktning
  Boende för vuxna från 18 år
 3. Specialkompetens
  LSS, personkrets 1, Vuxna med autismspektrum eller utvecklingsstörning.

Vårt boende

Vretenvägens LSS ligger i Bergsbrunna, strax utanför Uppsala. Läget kombineras av lantlig miljö med närhet till Uppsala centrum. Bussförbindelser finns.

Vårt mål är att du ska bli så självständig som möjligt. Hos oss bor du i egen lägenhet som består utav 2 rum och kök med öppen planlösning med vardagsrum, kök, sovrum och stort badrum. Diskmaskin och tvättmaskin finns i varje lägenhet. Lägenheten har egen ingång, uteplats och förråd. Huset består av 6 lägenheter totalt. Vi har ett gemensamt vardagsrum och ett gemensamt kök.

Vårt arbetssätt

Målet är ett självständigt liv och att verka i sammanhang och utvecklas som medmänniska. Utgångspunkten är alltid förutsättningar och intressen där vi fokuserar på individens egenskaper och kunskap.

Boendet verkar för ett nära samarbete med de människor som står nära i vardagen och i framtiden.

De som bor hos oss får erfarenhet av att sköta sin lägenhet själv eller i samarbete med personal, enligt följande:

 • Klädvård och hygien
 • Planering av dagen
 • Planering av och inköp till hushållet
 • Budget för vad hushållet kostar
 • Kost och matlagning (enskilt eller i grupp)
 • Städning
 • Samarbete med personal och övriga boende för att skapa trivsel i fastigheten och i trädgården

Aktiviteter & sysselsättning

Varje dag erbjuds gemensamma aktiviteter på boendet. De flesta aktiviteter är dock individuella och man diskuterar kommande veckas aktiviteter tillsammans med kontaktman eller personal. Ibland kan det vara svårt att hitta aktiviteter själv och då hjälper personalen till.

Exempel på aktiviteter är spelkvällar, bakning, gemensamma måltider, ridning, utflykter, bowling, fika på stan, promenader, biobesök. Naturligtvis är aktiviteterna frivilliga.

Personalen stöttar med läxor och att uppnå målen enligt skolplanen. Boendet samarbetar med skolan och deltar på möten efter önskemål.

Har man behov av daglig verksamhet och har ett beslut från biståndshandläggare, kan vi erbjuda plats på vår egen verksamhet Palmbladsgatan. I övrigt finns ett stort utbud av sysselsättningar i Uppsala, både privat och kommunalt.

Vretenvägens LSS har en egen bil och personalen kan därför skjutsa till och från skolan och på aktiviteter. Vill man inte åka bil kan man få hjälp att åka kommunalt.

Personal och arbetssätt

Vår personal arbetar dygnet runt. Hos oss arbetar både män och kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer. All vår ordinarie personal har en grundläggande omvårdnadsutbildning samt erfarenhet inom LSS. Vissa i personalen har förutom erfarenhet av omvårdnad, även en pedagogisk bakgrund. För oss är det viktigt att personalen fortlöpande får kompetensutveckling och fortbildning. Därför erbjuder vi ett flertal utbildningar och regelbunden handledning.

Vi arbetar med Humanas tre grundläggande metoder: Lågaffektivt bemötande, Tydliggörande pedagogik och AKK som står för Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Till vår hjälp finns Humanas metodgaranter och vår lärportal Humana Academy.

Vi arbetar med kontaktmannaskap vilket innebär att alla som flyttar in hos oss får två kontaktmän som arbetar på enheten och som har huvudansvaret för den individuella planeringen. Den som bor hos oss har själv rätt att välja/byta kontaktman för att skapa en bra dynamik.

Placeringsförfrågan