Hem 08-599 299 00 Växel
Kontakta oss Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Hälsningar från Kocken

Frukt och grönt

Vi använder bara färska grönsaker med undantag för gröna ärtor som köps frysta och bönor som köps på konserv. Färska grönsaker ger en högre kvalité på maten än frysta och färdigskurna.

Så länge det är säsong och finns tillgång på svenska frukter och grönsaker så är det ett självklart val framför importerade råvaror. Sedan hösten 2015 har vi övergått helt till ekologisk frukt och sedan 2016 väljer vi även alltid ekologiska grönsaker när det finns i utbudet.

Fisk, kött och fågel

Vi köper endast fisk som WWF ger grönt ljus för, det vill säga:

  • Fisk som är fiskad från hållbara och väl förvaltade bestånd.
  • Fisk som fiskas med redskap som gör mindre eller ingen påverkan på miljön i havet.
  • Fisk som är tillräckligt stor för att den ska ha hunnit fortplanta sig innan fångsten.

Laxen är tyvärr ett undantag som kommer från Norges odlingar. Ännu är ekologisk lax för dyr att köpa in men ju mer tiden går och efterfrågan ökar så kommer priset troligtvis sjunka.

Målet är att i framtiden kunna handla svenskt och/eller ekologiskt kött. Ännu är utbudet för litet och priset för högt. Dock har vår kock hittat fläskkarré och fläskhare som kommer från Lindells Gårdsslakteri i Tidaholm som används idag.

KRAV och Fairtrade

Förutom vi kunnat gå över till ekologiska frukter och grönsaker så finns den några andra livsmedel där vi alltid väljer det ekologiska eller Fairtrademärkta alternativet. Nedan har vår kock citerat Naturskyddsföreningen vars argument vi står bakom och är anledningarna till de val vi gör.

Choklad

”Kakaoträdet kräver näringsrika jordar och det leder till att det ofta är de mest artrika skogarna som skövlas för att odla kakao. Kakaoplantager överges vanligtvis efter 25 till 30 år och ersätts av nya plantager på nya näringsrika jordar.

Kakaoodling är en av de största orsakerna till att den Brasilianska atlantregnskogen nästan helt är borta. Idag går marken inte att odla kakao på längre. Väljer du ekologisk kakao bidrar du till att inte värdefull skog skövlas.”

Källa: Naturskyddsföreningen och Svensk mat- och miljöinformation

Mjölk

”För några kronor extra får du ekologisk mjölk som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. Här hemma bidrar du till friskare vatten, gladare djur och mindre gifter. I länder som Brasilien bidrar du till att ingen regnskog skövlas eller att natur och människor förgiftas bara för att svensk boskap ska få billigt foder.”

Källa: Naturskyddsföreningen och Svensk mat- och miljöinformation

Vindruvor och russin

Vindruvan är förvisso en nyttigt liten godsak på många sätt och vis. Om den inte besprutas vill säga. Vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades rester av 26 olika kemiska bekämpningsmedel. Eftersom vindruvor lätt möglar besprutas de nämligen med gifter som verkar inifrån och som inte kan sköljas bort. Hittar du inte ekologiska vindruvor eller russin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Källa: Naturskyddsföreningen och Svensk mat- och miljöinformation

Kaffe

På de allra flesta av världens kaffeodlingar används giftiga bekämpningsmedel, medel som inte är tillåtna i Sverige. Det är inte bara naturen som tar skada av den massiva bekämpningen. Skador från kemiska bekämpningsmedel är ett av Brasiliens största hälsoproblem. I Costa Rica dör varje år ca 200 personer av ogräsmedlet Parakvat - en del av dödsfallen är direkt relaterade till odling av kaffe. Därför väljer vi KRAV-märkt kaffe som garanterar att kaffebönorna fått växa och mogna utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. Dessutom väljer vi kaffe som även är Fairtrademärkt för att stödja odlarna och de anställda.

Ägg

Äggen på Habiliteket är alltid kravmärkta. Det betyder att hönorna:

  • får gå fritt inomhus och det får finnas högst 6 höns per kvadratmeter.
  • får KRAV-märkt foder.
  • får vara ute och äta gräs.
  • har skydd att gömma sig under när hon är ute.
  • får krafsa och picka mask.
  • får rotfrukter eller hö att picka i son tidsfördriv.
  • får bara i sand för att hålla fjäderdräkten fin.

Vår egen och andras trädgårdar

På habilitekets skolgård finns flera äppelträd och även lite rabarber och vinbär. De frukter och bär som växer hos oss skördar vi och vår kock får glädjen att ta till vara på dessa högst lokalproducerade råvaror. Dessutom har vi flera i personalen som bidrar med frukter, bär och grönsaker från sina egna trädgårdar!

Vegetariskt en gång i veckan

En gång i veckan har vår kock valt att laga vegetarisk mat på grund av att kött har stor miljöpåverkan. Bland annat beror påverkan på lustgas från produktion av gödsel till åkermark, metangasutsläpp från djurens fodersmältning och den energi som krävs vid odling av foder, transport av foder samt uppfödning.

Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Genom att välja bort kött en dag i veckan så hjälper vi till att minska utsläppen.

Matlådor

Hur väl vår kock än beräknar antalet måltider som lagas dagligen bli det alltid mat över efter varje lunch. För att vara säker på att alla får mat så måste det finnas en viss marginal på antalet portioner som lagas.

Dessutom varierar antalet ätande personer dagligen på grund av sjukdom, ledighet med mera. Den mat som blir över efter lunchen går om det är möjligt till något nytt. Till exempel kan vi göra bulgursallad till salladsbuffén av överbliven bulgur, kasslerskivor tärnas och fryses för att senare användas i en pytt etc.

Personalen har även möjlighet att köpa hem matlådor. Skulle det trots allt finnas mat kvar som inte gått år under veckan sorteras det som matavfall. Matavfallet transporteras sedan till en rötningsanläggning hos Uppsala Vatten och Avfall. Där används matresterna för produktion av biogas och biogödsel.

Återvinning

I köket sorteras glas, kartong, hårdplast, mjukplast, metall och porslin. Eftersom vi förutom denna återvinning även sorterar matavfall resulterar det i att våra blandade hushållssopor i köket som går till förbränning ligger på under kilot/dag!