1. Du är här: LSS-utredningen
En manlig anställd på Humana som har ett headset på sig. För att kunna svara på frågor

Vi svarar på dina frågor om LSS-utredningen

Tillbaka till lss

Är du orolig för vad den nya LSS-utredningen kommer att innebära för dig? Vi hjälper dig att reda ut de svåra frågorna med information, webinarium och föreläsningar. 

Den 10 januari 2019 släpptes nya LSS-utredningen, som du kan läsa en sammanfattning av här. Utredningen ser över assistansersättningen och delar av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). En helt ny LSS-lagstiftning föreslås. Några insatser finns kvar medan andra tas bort eller får ändrat innehåll. På den här sidan hittar du uppdaterad information om utredningen, vad som händer framöver och Humanas kommentarer kring LSS-utredningen.

Humanas jurister förklarar

Våra jurister finns till hands för att svara på dina frågor. De beger de sig ut på en föreläsningsturné runt om i landet för att berätta om förslagen i utredningen och vad de kan komma att innebära för dig som assistansberättigad, anhörig eller personlig assistent.  

Frågor och svar om LSS-utredningen

Här har vi svarat på några vanliga frågor om LSS-utredningen. 

  • Statligt huvudmannaskap
  • Schablon på 15 timmar per vecka för övriga behov.
  • Ingen assistans för barn under 16 år.
  • Det femte grundläggande behovet ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper” tas bort. Assistans ska bara ges för praktiska hjälpbehov.
  • Ledsagarservice tas bort och ska istället ingå i en ny insats ”Personlig service med boendestöd”.
  • Enbart 93,5 % av schablonbeloppet betalas ut om assistansen utförs av en anhörig som lever i hushållsgemenskap med den assistansberättigade.

   

 1. Humana Assistans kommer att uppdatera hemsidan löpande med information om LSS-utredningen och vad som händer framöver. 

  Du kan också ringa Humanas Assistansrådgivning på telefonnummer 020-70 80 87 och lyssna på Humanas egen podcast ”Assistanspodden, som den 21 januari släpper ett specialavsnitt om LSS-utredningen.

  Om du vill få information från andra källor än Humana rekommenderar vi Assistanskoll.se och Hejaolika.se.