Hem

Kontaktuppgifter

Sök gruppbostad

Till våra LSS-boenden

Charlie skiner snabbt upp när han vid köksbordet får berätta om sina projekt. Det ena är en pjäs om samlevnad och attityder till handikappade och det andra en kokbok med titeln ”Käka fett med Charlie Moberg”. Just det – ni läste rätt. Här handlar det om att gå upp i vikt!

Charlie Moberg

Idén till kokboken fick Charlie för tio år sedan. Då var han väldigt tunn.

– Jag letade på biblioteken och på nätet, men hittade inga recept för den som vill gå upp i vikt. Charlie bestämde sig för att ta saken i egna händer och skriva en kokbok fylld med recept för den som vill lägga på hullet. Efter många års slit med fotograferingar, formgivning och testning av alla maträtter, var det dags att ge ut boken.

– Det var svårt att hålla bort tårarna när jag såg den färdiga boken.

När vi träffar Charlie på Humanas LSS Gruppbostad i Nyby, Uppsala repeterar han inför en pjäs inför den stundande premiären. 

– Nervös? Tja, litegrann. Men replikerna sitter där och jag tycker det ska bli jätteroligt och gå ut på scen.

Charlie, som har en motorisk funktionsnedsättning sedan födseln, är inte blyg av sig. Han har många järn i elden och är van att prata och uppträda inför andra. För en tid sedan mötte han 300 elever för att berätta om sitt bokprojekt. När han inte spelar teater satsar han på att marknadsföra boken.

– Varenda habilitering från Haparanda i norr till Ystad i söder ska få brev från mig där jag berättar om kokboken.

Charlie är i dag 37 år och har bott 13 år i gruppboende. Han trivs oerhört bra i sin ljusa, öppna lägenhet med träd och buskar utanför fönstret. På samma plan finns "basen" där Lollo Widén och hennes fyra medarbetare turas om för att finnas på plats dygnet runt och ge en hjälpande hand när någon pockar på uppmärksamhet.

– Personalen är dödsskön. De lyssnar verkligen och stöttar när det behövs. Och sedan är det en skön stämning med mycket skratt och lite bus emellanåt. Det passar mig, säger Charlie och skiner upp i ett stort leende.