Äntligen har TFCO i Skövde fått sitt certifikat
TFCO (Treatment Foster Care Oregon) är en omfattande metod som innebär flera olika insatser, till både den unge, föräldrarna och behandlingsfamiljen. En framgångsrik behandling innebär att den unge kan flytta hem igen, med en god plan för eftervård. Att bygga dessa team och få dem att arbeta metodtroget är en konst. Beviset kommer i form av ett certifikat – vilket är precis vad Skövde öppenvård och familjehemsvård har fått.
Vi är så glada över detta, det är en kvalitetsstämpel som vi fått som enhet.
Karin Törnqvist Lind, enhetschef för Skövde Öppenvård och stödboende
För Karin och teamet i Skövde har det tagit tid att få certifieringen. Anledningen är att man behöver komma upp i en viss mängd klienter för att kunna certifieras. Trots att det är en av få evidensbaserade metoder för att motverka normbrytande beteende och återfall i brott, och ett bra alternativ till institutionsvård, är det inte många ungdomar som får insatsen.
En utmaning är att rekrytera och behålla bra behandlingsfamiljer, det vill säga familjer som har en värme och uthållighet och som fungerar väl med handledning. Då insatsen riktar sig till ungdomar med väldigt stora behov, behöver åtminstone en i familjen vara hemma på heltid. Det kan också finnas en rädsla att ta sig an och öppna upp sitt hem för ungdomar med dessa svårigheter. Samtidigt ser många det som positivt att vara en del av ett team, där man tillsammans arbetar med riskerna och hjälper en ungdom tillbaka till ett vanligt liv i sin familj. Det slutmålet är belöningen för många av våra familjer.
För att få certifikatet måste minst 66 procent av ärenden vara lyckade. I Skövde kunde åtta av elva ungdomar flytta till en lägre nivå av insats, oftast tillbaka hem och i några fall till stödboende.
Även om insatsen oftast är framgångsrik passar den inte alla ungdomar. Det behöver finnas en föräldrar eller andra viktiga vuxna som ingår i behandlingen och arbetar tillsammans med ungdomen. I de flesta fall är målet att ungdomen ska kunna flytta tillbaka hem men om det av olika anledningar inte går kan målet istället vara att arbeta för att göra relationen till föräldrarna mer hållbar. Det är därför viktigt att föräldrarna är motiverade att delta.
TFCO är inte en akut insats utan det krävs förberedelser för en lyckad placering. Innan behandlingsstart arbetar socialtjänsten med att motivera föräldrar och ungdom och sen startar TFCO-teamet igång med en kartläggning för att skapa allians och tydliggöra mål/medel med kommande insats. Under pågående kartläggning arbetar familjehemskonsulenten med att förbereda behandlingsfamiljen inför att ungdomen flyttar in. Dessa förberedelser inför en placering kan vara avgörande för hur det sedan går för ungdomen. Om man inte försäkrar sig om att föräldrar är motiverade att delta och stötta TFCO-programmet så ökar man risken för sammanbrott.
Eftervården är också viktig och Humana avslutar inte en TFCO-insats utan en god överlämning. Ibland kan vår egen öppenvård fortsätta efter det att ungdomen har flyttat tillbaka hem eller så kan vi lämna över till hemkommunens egna resurser.
– Till er som funderar på om TFCO kan vara lösningen, ring och bolla med oss. TFCO är en mycket omfattande insats som har sin specifika struktur och uppbyggnad. Passar den inte just er ungdom så har vi även andra lösningar, säger Karin.
Är man sugen på att bli behandlingsfamilj och arbeta mer strukturerat i ett team, är det bara att kontakta oss eller gå på en av våra infoträffar.
– Våra behandlingsfamiljer är stolta och glada över det arbete de gör och är de som tidigt får se ungdomens framsteg i behandlingen. Något som våra behandlingsfamiljer uppskattar är att få ingå i en gemenskap med andra behandlingsfamiljer och där man kan bolla stort och smått på den gemensamma handledningen en gång i veckan, säger Karin.